Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Θα τρώμε ληγμένα και με το νόμο

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Σεπτεμβρίου το σχέδιο για την πώληση σε χαμηλότερες τιμές ληγμένων τροφίμων… υπό αυστηρές προϋποθέσεις.
Ο χρόνος αυτός διάθεσης των προϊόντων περασμένης διατηρησιμότητας δεν μπορεί να υπερβαίνει κατά περίπτωση:
1. Τη μία εβδομάδα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή ημέρας και μήνα.
2. Τον ένα μήνα στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μήνα και έτους.
3. Τους τρεις μήνες στην περίπτωση προϊόντων των οποίων η ελάχιστη διατηρησιμότητα δηλώνεται με την αναγραφή μόνο του έτους.
Προϊόντα περασμένης διατηρησιμότητας απαγορεύεται να διατίθενται σε
χώρους ομαδικής εστίασης, ενώ απαγορεύεται η αντικατάσταση ή τροποποίηση της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας με οποιονδήποτε τρόπο και από οποιονδήποτε.
Οι παραβάτες των διατάξεων τιμωρούνται με πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ ανά προϊόν:
1.Έλλειψη πινακίδας με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.» 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος
2.Μη διακριτός διαχωρισμός τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας από τα υπόλοιπα τρόφιμα 1.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
3.Παραποίηση (αντικατάσταση ή τροποποίηση) της χρονολογίας ελάχιστης διατηρησιμότητας 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
4.Διάθεση τροφίμων περασμένης διατηρησιμότητας σε χώρους ομαδικής εστίασης 5.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος
5.Μη τήρηση υποχρέωσης πώλησης τροφίμων με την ένδειξη «ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ»σε χαμηλότερη τιμή 2.000 ευρώ ανά κωδικό προϊόντος.
Έτσι, πλέον γίνεται πραγματικότητα το… όνειρο να τρώμε ληγμένα και με το νόμο. Παίρνουμε που παίρνουμε ληγμένα φάρμακα για να αντέξουμε όσα συμβαίνουν, τώρα ολοκληρώνεται η προσπάθεια. Δεν ξέρουμε αν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Αυτό φανταζόμαστε ότι δεν θα το έθετε σε διαπραγμάτευση καμιά κυβέρνηση. Διότι αν πάθει έστω κι ένας πολίτης κάτι από ληγμένο τρόφιμο φανταστείτε τι έχει να γίνει.
Γιατί, ωστόσο, μας «μυρίζει» εξυπηρέτηση σε εταιρείες τροφίμων και σούπερ μάρκετ που θα μειώσουν τη.. φύρα και θα έχουν και έσοδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου