Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Λίβανος: Τουλάχιστον 20 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες από έκρηξη βόμβας στη Βηρυτό



Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν από την ισχυρή έκρηξη η οποία σημειώθηκε σε μια συνοικία της Βηρυτού η οποία θεωρείται προπύργιο της οργάνωσης Χεζμπολάχ, όπως δήλωσε προ ολίγου μια πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου.
Μια ανακοίνωση του στρατού ανέφερε ότι αιτία της έκρηξης ήταν ένα αυτοκίνητο-βόμβα.
Η έκρηξη προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε περίπου 100 αυτοκίνητα και παγίδευσε πολίτες σε κτίρια που υπέστησαν ζημιές.
Η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου του Λιβάνου είχε κάνει λόγο νωρίτερα για τουλάχιστον 17 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες.
"Ορισμένοι από τους τραυματίες βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, κι έτσι περιμένουμε ότι ο απολογισμός [των νεκρών] θα αυξηθεί", είπε ο Ζορζ Κατάνεχ, επικεφαλής του λιβανέζικου Ερυθρού Σταυρού. Οικογένειες έχουν παγιδευτεί μέσα στα σπίτια τους και η πολιτική προστασία πασχίζει να τους απεγκλωβίσει, πρόσθεσε ο ίδιος.
Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου είχε μεταδώσει πιο πριν ότι ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται 14 και οι τραυματίες είναι 212.
Ο Λιβανέζος υπουργός Εσωτερικών Μαρουάν Σαρμπέλ σε δηλώσεις του έκανε επίσης λόγο για επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο.
Πηγές της Χεζμπολάχ ωστόσο ανέφεραν ότι μπορεί να επρόκειτο για επίθεση καμικάζι, με βάση το γεγονός ότι βρήκαν ανθρώπινα υπολείμματα κοντά στο όχημα που ήταν παγιδευμένο.
Νοσοκομεία στη Βηρυτό απηύθυναν κατεπείγουσα έκκληση για αιμοδοσία.
Μια προηγουμένως άγνωστη σουνιτική ισλαμιστική οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Η Ταξιαρχία της Αΐσα, της Μητέρας των Πιστών, για Αποστολές στο Εξωτερικό, ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη, υποστηρίζοντας ότι αυτή είναι το δεύτερο "μήνυμα" το οποίο στέλνει στον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα και την οργάνωση.
Αΐσα ονομαζόταν μια από τις συζύγους του προφήτη Μωάμεθ.
"Σου στέλνουμε, Νασράλα, γουρούνι, το δεύτερό μας μήνυμα. . . κι ακόμα δεν καταλαβαίνεις. Σου το είπαμε την πρώτη φορά ότι δεν είσαι εσύ που καθορίζεις το πότε και το πού. Είναι η δεύτερη φορά που εμείς ορίζουμε τον τόπο και την μάχη και θα είναι πάντοτε μέσα στο οχυρό σου", δηλώνει ένας μασκοφόρος ένοπλος σε ένα βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube, πλαισιωμένος από δύο ακόμη μασκοφόρους άνδρες με πολυβόλα στα χέρια.
Ο άνδρας, απευθυνόμενος σε δεύτερο πρόσωπο στο Νασράλα, απειλεί με νέες τέτοιες επιθέσεις –"θα δεις κι άλλες, αν θέλει ο Αλλάχ"– ενώ καλεί τους Λιβανέζους να "αποφεύγουν" τα προπύργια της Χεζμπολάχ. Αναφέρεται μειωτικά στον Νασράλα επανειλημμένα, αποκαλώντας τον πράκτορα του Ιράν και του Ισραήλ.
Η αυθεντικότητα του βίντεο δεν ήταν δυνατό να επαληθευτεί.
Η συνοικία Ρέουις, όπου σημειώθηκε η έκρηξη, θεωρείται προπύργιο της Χεζμπολάχ. Το σιιτικό κίνημα πραγματοποιεί συχνά πορείες κι εκδηλώσεις εκεί.
Την 9η Ιουλίου, ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο είχε πυροδοτηθεί σε ένα χώρο στάθμευσης στη συνοικία Μπιρ αλ Άμπεντ, με αποτέλεσμα 53 άνθρωποι να τραυματιστούν και να προκληθούν εκτεταμένες υλικές ζημιές.
Ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία έχουν απειλήσει την Χεζμπολάχ με σκληρά αντίποινα για την απόφασή της να ταχθεί με το καθεστώς και να πολεμήσει στο πλευρό των συριακών τακτικών δυνάμεων στον συνεχιζόμενο εμφύλιο.
Η έκρηξη σημειώθηκε εξάλλου μία ημέρα έπειτα από μια ομιλία του ηγέτη της Χεζμπολάχ, σεΐχη Χάσαν Νασράλα, με την οποία το κίνημα ανέλαβε την ευθύνη για μια ενέδρα εναντίον μιας περιπόλου των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο. Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιωτικοί τραυματίστηκαν στην ενέδρα αυτή.

http://news247.gr/eidiseis/kosmos/livanos_toylaxiston_20_nekroi_kai_panw_apo_200_traymaties_apo_ekrhksh_vomvas_sth_vhryto.2371723.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου