Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

Νέα επεισόδια στην Πρεμετή – Εξηγήσεις ζητά η Αθήνα από τον Αλβανό πρέσβη

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Πρεμετή, όπου εκατοντάδες ορθόδοξοι κάτοικοι της πόλης συγκρούστηκαν, σήμερα, με τις δυνάμεις της ιδιωτικής αστυνομίας που ήταν παρατεταγμένες έξω από το ναό των Εσοδίων της Υπεραγίας Θεοτόκου, τον οποίο και είχαν καταλάβει, με βίαιο τρόπο, πριν από μερικές ημέρες, κατόπιν εντολής του Δήμου.
Πηγές από την Πρεμετή δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι, αυτή την ώρα, οι πιστοί βρίσκονται εντός της εκκλησίας.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικές ημέρες, ο Δήμος έστειλε δυνάμεις ιδιωτικής αστυνομίας στο ναό προς εκτέλεση απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου για την επιστροφή του κτιρίου της εκκλησίας στις δημοτικές αρχές, οι οποίες ισχυρίζονται ότι ο χώρος τους ανήκει και πως πρόκειται για πολιτιστικό κέντρο.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά και όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το κτίριο αυτό είχε κατασχεθεί από το κομμουνιστικό καθεστώς το 1968 και μετατράπηκε – όπως και εκατοντάδες άλλες εκκλησίες σε όλη τη χώρα – σε πολιτιστικό κέντρο.
Αναφερόμενος στα γεγονότα της 16ης Αυγούστου, στην Πρεμετή, ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας Αναστάσιος (βλ. προηγούμενο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ), στο χθεσινό κήρυγμά του, έκανε λόγο για ένα “πάρα πολύ θλιβερό γεγονός” και υπενθύμισε – μεταξύ άλλων – τη συμφωνία του Ιανουαρίου του 2010 μεταξύ της κυβέρνησης και των θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα για την επιστροφή σ’ αυτές όλων των θρησκευτικών ιδρυμάτων.
Η αντίδραση της Αθήνας, μετά και από τα σημερινά επεισόδια 
Tον «αποτροπιασμό και την καταδίκη» του εξέφρασε «απερίφραστα» το υπουργείο Εξωτερικών για τις δύο σημερινές επιθέσεις που έλαβαν χώρα στην Πρεμετή και το Αργυρόκαστρο και κάλεσε άμεσα τον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα προκειμένου να του επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας.
«Μόλις τρεις ημέρες μετά τα απαράδεκτα γεγονότα που σημειώθηκαν στην Πρεμετή» αναφέρει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «σήμερα το πρωί, στην ίδια ακριβώς πόλη, πραγματοποιήθηκε βίαιη επίθεση κατά ενός Έλληνα πολίτη και ενός ομογενούς, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τους» ενώ αμέσως μετά «άγνωστοι εκσφενδόνισαν πέτρες εναντίον του κτιρίου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, οι οποίες προκάλεσαν, ευτυχώς, μόνο υλικές ζημιές».
«Εκφράζουμε» τονίζει η ανακοίνωση «τον αποτροπιασμό μας και καταδικάζουμε απερίφραστα τις δύο σημερινές επιθέσεις, οι οποίες προκαλούν ερωτηματικά ως προς την ετοιμότητα και την βούληση των αρμοδίων Αλβανικών Αρχών να επιβάλουν την τάξη και να προστατεύσουν τα κτίρια των Διπλωματικών και Προξενικών μας Αρχών».
Και καταλήγει: «Αναμένουμε την άμεση σύλληψη των υπαιτίων από τις Αλβανικές Αρχές, οι οποίες οφείλουν να θέσουν πάραυτα ένα τέλος στην ανεπίτρεπτη αυτή κατάσταση που θέλουμε να ελπίζουμε ότι έχει διαμορφωθεί ερήμην της Αλβανικής Κυβέρνησης».
ΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου