Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

«Επέμβαση στη Συρία θα σημάνει παγκόσμιο πόλεμο»


Για έλλειψη «σύνεσης» επικρίνει τη Δύση το Βατικανό. Έντονες αντιδράσεις στην Κύπρο για τις βρετανικές βάσεις

Τον κίνδυνο «ενός παγκόσμιου πολέμου» θα σημάνει μια ένοπλη επέμβαση στη Συρία προειδοποιεί ο καθολικός επίσκοπος Χαλεπίου Αντουάν Άουντο, ενώ η εφημερίδα του Βατικανού επικρίνει την έλλειψη «σύνεσης» από την πλευρά των Δυτικών που εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επέστρεψαν το απόγευμα στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό, αφού επισκέφθηκαν μια τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε χρήση χημικών όπλων, κοντά στην πρωτεύουσα. Στην Κύπρο τα πολιτικά κόμματα αντιδρούν στα δημοσιεύματα περί χρήσης των βρετανικών βάσεων για επιδρομές στη Συρία.

  Ερωτηθείς από το Radio Vatican για τα σενάρια στρατιωτικής επέμβασης που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ο Άουντο σημείωσε: «αν υπάρξει στρατιωτική επέμβαση, αυτό θα σημάνει, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου, έναν παγκόσμιο πόλεμο. Υπάρχει εκ νέου αυτός ο κίνδυνος. Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά». «Ελπίζουμε ότι η παρέμβαση του πάπα υπέρ ενός πραγματικού διαλόγου μεταξύ των διάφορων αντιμαχόμενων πλευρών για να βρεθεί μια λύση, θα μπορέσει να είναι ένα πρώτο βήμα ώστε να μην χρησιμοποιηθούν όπλα και να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι θα μπορέσουν να ταξιδέψουν, να επικοινωνήσουν, να συζητήσουν», πρόσθεσε ο καθολικός ιερέας, που είναι επίσης πρόεδρος της οργάνωσης αρωγής Caritas Συρίας.

Η επίσημη εφημερίδα του Βατικανού L’ Osservatore Romano επέκρινε από την πλευρά της σήμερα τις δυτικές κυβερνήσεις. «Οι συζητήσεις για μια ένοπλη επέμβαση των δυτικών χωρών γίνονται ολοένα και πιο επίμονες και ανακόπτονται όλο και λιγότερο από το καθήκον της [επίδειξης] σύνεσης. Διάφοροι εκπρόσωποι των χωρών αυτών δηλώνουν πεπεισμένοι για τη βασιμότητα της κατηγορίας της χρήσης χημικών όπλων από τον συριακό στρατό, ένα θέμα για το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΟΗΕ», επισημαίνει η εφημερίδα.

Ο πάπας Φραγκίσκος είχε κάνει έκκληση την Κυριακή να «σωπάσουν τα όπλα», καταγγέλλοντας «την αύξηση των σφαγών και των ωμοτήτων», ενώ είχε ζητήσει «από τη διεθνή κοινότητα να βρει μια λύση».

Επέστρεψαν οι επιθεωρητές

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Συρία επέστρεψαν σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό, αφού επισκέφθηκαν μια τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε χρήση χημικών όπλων, κοντά στην πρωτεύουσα. Αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, είδαν τα έξι οχήματα που αποτελούσαν την αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών να επιστρέφουν στο ξενοδοχείο Four Seasons, στο κέντρο της Δαμασκού.

Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την επίσκεψή τους στο προάστιο Μουανταμίγια της πρωτεύουσας, ωστόσο αξιωματούχοι του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη είπαν ότι κατά τη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψής τους στη Μουανταμίγια οι ειδικοί συνέλεξαν δείγματα και συναντήθηκαν με τραυματίες από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας η οποία, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Νωρίς το πρωί, ενώ κατευθύνονταν στη Μουανταμίγια, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μπήκαν στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη βάση τους, όμως τελικά κατάφεραν να επισκεφθούν το νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται τα θύματα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, είπε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Σύμφωνα με ακτιβιστές της περιοχής, οι επιθεωρητές συνομίλησαν και με γιατρούς που φρόντισαν τα θύματα σε κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

Αντιδράσεις στην Κύπρο

Την αντίδραση πολιτικών κομμάτων προκάλεσαν δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία οι βρετανικές βάσεις στην Κύπρο ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν για απογείωση μαχητικών αεροσκαφών Τορνέϊντος σε επιδρομές στο συριακό έδαφος.

Το ΑΚΕΛ προειδοποίησε, ότι ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία θα προκαλέσει χάος σε ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για τυχοδιωκτική ενέργεια του βρετανικού και αμερικανού παράγοντα με στόχο την εξυπηρέτηση των δικών τους γεωπολιτικών συμφερόντων και τονίζει ότι η Λευκωσία πρέπει να έχει ξεκάθαρη θέση για την επαπειλούμενη επέμβαση και για τη χρήση της Κύπρου ως ορμητηρίου του ΝΑΤΟ.

Παρανομία χαρακτηρίζει η ΕΔΕΚ τη χρησιμοποίηση των βρετανικών βάσεων ως ορμητηρίου για επιθέσεις εναντίον της Συρίας. Σε δήλωσή του ο γραμματέας της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης ανέφερε, ότι πρόκειται για παραβίαση της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης, τόνισε ότι μια τέτοια ενέργεια θα εμπλέξει την Κύπρο σε περιπέτειες και κάλεσε την κυβέρνηση να προειδοποιήσει αμέσως τη Βρετανία και τις ΗΠΑ πως αντιτίθεται στη χρησιμοποίηση, κατά οποιοδήποτε τρόπο, των βρετανικών βάσεων σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Η εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Ελένη Χρυσοστόμου τόνισε ότι η Κύπρος θα πρέπει να αφεθεί εκτός της συριακής κρίσης και κάλεσε την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει ότι απαγορεύει τη χρησιμοποίηση της Κύπρου ως επιθετικού ορμητηρίου κατά της Συρίας.

Στο πεδίο των μαχών

Εν τω μεταξύ στο πεδίο των μαχών, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως οι αντάρτες κατέλαβαν τον έλεγχο του Χανασίρ, μίας πόλης η οποία τους δίνει τον έλεγχο επί της οδού που συνδέει το Χαλέπι με την πόλη Χάμα, στην κεντρική Συρία. Στις σφοδρές μάχες

στην πόλη Χανασίρ, στην επαρχία του Χαλεπιού, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 53 στρατιώτες και 16 αντάρτες, σύμφωνα πάντα με τη ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο και βασίζει τις πληροφορίες της σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών και γιατρών εντός της Συρίας, αλλά θεωρείται πως πρόσκειται στους αντιπάλους του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ,

Νοτιότερα, οι κάτοικοι στην κεντρική επαρχία Χομς επιβεβαίωσαν πως οι αντάρτες επεχείρησαν να ανακαταλάβουν την επίσης στρατηγικής σημασίας πόλη Ταλκάλαχ, σε μικρή απόσταση (4 χλμ.) από την μεθόριο με το Λίβανο. Η κατάληψή της θα επέτρεπε στις δυνάμεις των ανταρτών στη Χομς να εξασφαλίσουν τον ανεφοδιασμό τους.

Τέσσερα βλήματα όλμων έπληξαν σήμερα επίσης την ιστορική Παλιά Πόλη της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν πολλοί άνθρωποι και να προκληθούν ζημιές σε μια αρμενική εκκλησία, μετέδωσε το ειδησεογραφικό τηλεοπτικό κανάλι Ιλ Ιχμπαρίγια. Η Παλιά Πόλη της Δαμασκού, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την Unesco, έχει γλιτώσει από τις σφοδρές συγκρούσεις που συγκλονίζουν τη Συρία εδώ και δυόμισι χρόνια σε αντίθεση με πολλές άλλες ιστορικές τοποθεσίες της Συρίας που έχουν λεηλατηθεί ή καταστραφεί κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου