Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Σύντομη και από αέρος η επίθεση κατά της Συρίας

Η επιχείρηση θα μπορούσε να ξεκινήσει την Πέμπτη μεταδίδει το NBC - Χάρτη με 34 στόχους έχουν σχεδιάσει οι αμερικανικές δυνάμεις- Αποδυναμωμένος ο στρατός του Άσαντ - Τις προσεχείς ημέρες η επίσημη έκθεση των ΗΠΑ για τη χρήση χημικών

Το «πράσινο φως» του προέδρου Ομπάμα φαίνεται ότι απομένει μόνο για να ξεκινήσει η επιχείρηση-«απάντηση» των ΗΠΑ και των συμμάχων της στην χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ μολονότι ακόμα δεν έχουν παρουσιαστεί τα αδιάσειστα σχετικά πειστήρια.

Στο πνεύμα του «πολέμου» βρίσκονται ήδη αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που παρουσιάζουν το πιθανότερο επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο συμπυκνώνεται σε μια μικρής διάρκειας επίθεσης, με βομβαρδισμούς από αέρος, χωρίς την παρουσία χερσαίων δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Foreign Policy οι αμερικανικές αρχές έχουν χαρτογραφήσει 34 σημεία που θα αποτελέσουν τον πρώτο στόχο στο κύμα των αεροπορικών επιθέσεων. Πρόκειται για τα εργοστάσια κατασκευής χημικών οπλών, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης τους αλλά και τις αεροπορικές βάσεις όπου βρίσκονται οι δυνάμεις του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.

Στο χάρτη επίσης υπάρχουν και οι θέσεις για τις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρείας Setma Ltd. στη Δαμασκό, που συνεργάζεται με τη κυβέρνηση για τη κατασκευή χημικών όπλων, καθώς και τα το Προεδρικό Μέγαρο, το Γενικό Αρχηγείο της Δημοκρατικής Φρουράς και την πλατεία Ουμαγιάντ, που είναι τα κεντρικά γραφεία των συριακών ενόπλων δυνάμεων.

Από την πλευρά του το τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε ότι οι αμερικανικές ένοπολες δυνάμεις θα μπορούσαν να εξαπολύσουν την πρώτη επίθση ακόμα και την προσεχή Πέμπτη. Κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με το δίκτυο, υποστήριζαν ότι η επίθεση δεν θα διαρκούσε πάνω από τρεις ημέρες και θα είχε χαρακτήρα προειδοποίησης και όχι αποδεκατισμού των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων.

Το στίγμα της απόλυτης ετοιμότητας είχε δώσει εξάλλου ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος μιλώντας στο BBC, υπογράμμισε ότι ο αμερικανικός στρατός είναι έτοιμος να δράσει αμέσως, αν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δώσει εντολή για την ανάληψη δράσης.

Σύμφωνα, πάντως, με την ενημέρωση από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, το βράδυ της Τρίτης (ώρα Ελλάδος) ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δεν έχει ακόμα πάρει κάποια απόφαση σχετικά με τη Συρία. Ο Κάρνεϊ είπε, επίσης, ότι «τις προσεχείς ημέρες» πρόκειται να δημοσιευθεί επίσημη έκθεση σχετικά με τη χρήση χημικών στη Συρία. 

Όσον αφορά την πολιτική στόχευση της επιχείρησης ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διευρκίνισε ότι μολόνοτι «το μέλλον της Συρίας δεν έχει τον Ασαντ στην εξουσία», οι επιλογές που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ «δεν αφορούν στην αλλαγή του καθεστώτος», αλλά θα αποτελούν απάντηση στην παραβίαση διεθνών κανόνων.

Αποδυναμωμένος ο στρατός του Άσαντ

Ερωτηματικό πάντως αποτελεί η επιχειρισιακή κατάσταση του συριακού στρατού μετά τον τριετή εμφύλιο που σπαράζει τη χώρα. 

Σύμφωνα με τις θεωρητικές εκτιμήσεις του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) ο στρατός αριθμεί 178.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 110.000 υπηρετούν στις χερσαίες δυνάμεις, 5.000 στο ναυτικό, 27.000 στην αεροπορία και 36.000 στην αεράμυνα.Το 2009 το IISS υπολόγιζε ότι ο συριακός στρατός αποτελείτο από 325.000 άνδρες, εκ των οποίων οι 220.000 στις χερσαίες δυνάμεις.

Η πολεμική αεροπορία της χώρας, που αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο μιας και η επίθεση που θα δεχθεί η Συρία αναμένεται να είναι κυρίως από αέρος, υπολογίζεται ότι διαθέτει 365 μαχητικά αεροσκάφη, τα περισσότερα σοβιετικής κατασκευής. Αντίθετα οι δυνάμεις της αεράμυνας φαίνεται ότι δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ από τις συγκρούσεις των τελευταίων δυόμισι ετών και έχουν στη διάθεσή τους πολλές χιλιάδες πυραύλους εδάφους-αέρος, ρωσικής κατασκευής. 

Πολιτική ομοβροντία

Τα πρώτα «πυρά» κατά του καθεστώτος Άσαντ είναι πολιτικού χαρακτήρα καθώς ΗΠΑ, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Τουρκία, Ιταλία, Καναδάς έχουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εκφράσει είτε την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση είτε εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι το καθεστώς Άσαντ όντως προχώρησε σε χρήση χημικών στις 21 Αυγούστου.

Για «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας», που «δε μπορεί να παραμείνει ατιμώρητο», έκανε λόγο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπογραμμίζοντας σε δηλώσεις του στο φύλλο της εφημερίδας Μιλιέτ ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε έναν διεθνή συνασπισμό εναντίον της Συρίας, ακόμη και αν δεν υπάρξει ομοφωνία στον ΟΗΕ.

Από την πλευρά του το Βερολίνο δηλώνει δια του υπουργού Εξωτερικών της χώρας ότι θα λάβει μέρος σε μια πιθανή ανάληψη δράσης θέτοντας, όμως, ως προϋπόθεση την επαλήθευση των καταγγελιών και την εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στοχευμένη επέμβαση ζήτησε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μία ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή.

Την αποφασιστικότητα της Γαλλίας να τιμωρήσει όποιον αποφάσισε να επιτεθεί με χημικά σε αθώους πολίτες διακήρυξε ο πρωθυπουργός της χώρας, Φρανσουά Ολάντ, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση στη «χημική σφαγή» που σημειώνεται στη Συρία.

Στη «συμμαχία των προθύμων» φαίνεται πως εντάσσεται και ο Καναδάς μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Στίβεν Χάρπερ, με τον οποίο συμφώνησαν να βρίσκονται σε στενή επαφή για τις πιθανές απαντήσεις απέναντι στη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ.

Το απόγευμα της Τρίτης έγινε γνωστό, επίσης, ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα συνομίλησε με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, και του είπε ότι η Συρία «πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή» όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων.


http://www.protothema.gr/world/article/305471/sudomi-kai-apo-aeros-i-epithesi-kata-tis-surias-/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου