Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΑΝ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΗΡΙΑΛ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ!!!

20130820-121853.jpg
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Σε μια καινούργια κίνηση κατά της Τουρκίας προχώρησε η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση καθώς όπως αναφέρουν και οι τουρκικές εφημερίδες απαγορεύτηκε η μετάδοση των τουρκικών τηλεοπτικών σειρών, (που έχουν ήδη αποβλακώσει το ελληνικό τηλεοπτικό κοινό), από τα αιγυπτιακά κανάλια
Όπως αναφέρει και η τουρκική εφημερίδα Milliyet, σε ανταπόκριση της από το Κάιρο, οι τουρκικές τηλεοπτικές σειρές που αναμεταδίνονταν από το μεγάλο αιγυπτιακό κανάλι, El Arabiya TV, καθώς και από τα αιγυπτιακά κανάλια en Nehar και el Kahire ven Nas, από τις 18 Αυγούστου έχουν απαγορευτεί, καθώς και κάθε διαφήμιση που σχετίζονταν με την προβολή αυτών των τουρκικών σήριαλ. Φυσικά η απαγόρευση αυτή από την αιγυπτιακή κυβέρνηση θα πλήξει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας και ήδη έχει προκαλέσει ταραχή στους τηλεοπτικούς κύκλους που θεωρούσαν σαν ένα από τους καλύτερους πελάτες τους την Αίγυπτο.
Αλλά η νέα αυτή κίνηση που θα οξύνει και άλλο τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου δεν είναι η μόνη. Σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα Milliyet, η νέα αιγυπτιακή κυβέρνηση που πνέει και δικαιολογημένα μένεα κατά του Ταΐπ Ερντογάν που τον κατηγόρησε ανοιχτά ότι υποκίνει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, προτίθεται να προσχωρήσει σαν αντίποινα κατά της Τουρκίας στην αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του μεταβατικού πρωθυπουργού της Αιγύπτου, Adil Mansur, η Αίγυπτος πρόκειται να προχωρήσει στην υπογραφή της αναγνώρισης της αρμενικής γενοκτονίας κατά το πρότυπο που έκαναν και άλλες χώρες στο «καυτό» αυτό για τους Τούρκους θέμα. Μάλιστα ο Αιγύπτιος πρωθυπουργός προχώρησε ακόμα περισσότερο και κατηγόρησε τους Τούρκους ότι ευθύνονται για τον σφαγιασμό ενός εκατομμυρίου χριστιανών και Αρμενίων και ότι η Αίγυπτος θα αναγνωρίσει επίσημα αυτό το ιστορικό γεγονός, (σίγουρα δεν τον έχουν πληροφορήσει για την κ Ρεπούση και τις απόψεις της), υπογράφοντας την σχετική θέση που έχει αναγνωριστεί και διεθνώς.
Όλα αυτά όπως είναι επόμενο έχουν προκαλέσει την έντονη οργή της Τουρκίας και ο Ερντογάν συγκαλεί συνεχώς συσκέψεις με τον αρχηγό της ΜΙΤ αλλά και με τον υπουργό Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ήδη όμως έχουν αρχίσει να ακούγονται στο εσωτερικό πολλές φωνές που επικρίνουν έντονα την τουρκική εξωτερική πολιτική που απομονώνει όλο και περισσότερο την Τουρκία όπως του γνωστού ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν ο οποίος σε άρθρο του στην ελεγχομένη από τον ίδιο τουρκική εφημερίδα Zaman, στις 15/8, με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Fethullah Gülen dış politika eleştirisi», δηλαδή «Κριτική του Φετουλάχ Γκιουλέν στην εξωτερική πολιτική», επιτίθεται άμεσα στον Ερντογάν τον παλιό του «πνευματικό παιδί» για σοβαρά λάθη στην εξωτερική πολιτική αλλά και για την τουρκική αλαζονεία που απομονώνει την Τουρκία. Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική γιατί μεγαλώνει ακόμα περισσότερο την αντίθεση των οπαδών του Γκιουλέν στην Τουρκία, που είναι μια μεγάλη δύναμη στον ισλαμικό χώρο, με τον Ερντογάν, αποσταθεροποιώντας πιο πολύ την τουρκική κυβέρνηση .
Όλα αυτά δρομολογούν σίγουρα σημαντικές εξελίξεις τις οποίες θα πρέπει να παρακολουθούμε συνεχώς γιατί πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος μιας προκλητικής τουρκικής «εκτόνωσης» προς τα δυτικά σύνορα όπου για τους Τούρκους βρίσκεται ο «αδύνατος κρίκος».

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου