Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

ΗΠΑ: Εβραίοι εναντίον «αντισημιτικού» ασανσέρ

Το ασανσέρ της πολυκατοικία στη συνοικία West Side στο Μανχάταν, δεν ανέβαινε  αυτόματα για χάρη του περιούσιου λαούγια το Σσαμπάτ (Σάββατο), οδηγώντας σε καταγγελίες από τους Εβραίους που θεωρούν το ασανσέρ ότι είναι «αντισημιτικό».

Κατόπιν πιέσεων από τους Εβραίους, το Touro College προγραμμάτισε να μετατρέψει έναν από τους δύο ανελκυστήρες στο διαμέρισμα του κτιρίου του στην Upper West Side, σε ένα "Σσαμπάτ ασανσέρ", που θα σταματά αυτόματα σε κάθε όροφο του εξαώροφου κτιρίου από το ηλιοβασίλεμα της Παρασκευήςμέχρι την δύση του ηλίου το Σάββατο, ως μια λύση για να παρακαμφθεί ο ιουδαϊκός νόμος που εμποδίζει τους πιστούς του Ιουδαϊσμού να ανάψουν ηλεκτρικούς διακόπτες το Σάββατο.

Το Κολέγιο Touro προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Μανχάταν ζητώντας την ανατροπή μιας απόφαση από την υπηρεσία Στέγασης και Αστικού Σχεδιασμού Κοινότητας που αρνήθηκε την αίτησή του. Το κολέγιο είπε ότι οι Εβραίοι φοιτητές του καταλαμβάνουν 43 από τα 82 δωμάτια του κτιρίου.

 Σε δικαστικά έγγραφα, το Touro κατηγόρησε την ένωση ενοικιαστών ότι ότι οι ισχυρισμοί τους είχαν ένα «μεροληπτικόκαι αντι-σημιτικό τόνο», όταν πρότειναν ότι οι φοιτητές είναι νέοι και θα πρέπει να είναι σε θέση να ανεβαίνουν τις σκάλες το Σαμπάτ.


Σχ. ΚΟ: Πολλοί Εβραίοι που τηρούν αυστηρά την αργία του Σαββάτου (Σσαμπάτ), ιδίως οι Ορθόδοξοι Ιουδαίοι, απέχουν από το να ανάβουν ή να κλείνουν ηλεκτρικούς διακόπτες.

Έτσι, ένας «Σσαμπάτ ανελκυστήρας» είναι ένα ασανσέρ που λειτουργεί αυτόματα, ως ένας τρόπος για να μην χρειάζεται οι πιστοί να πατούν κουμπιά το Σαμπάτ. Ο «Σσαμπάτ ανελκυστήρας» φέρει την ένδειξη ότι είναι ειδικά διαμορφωμένος για την τήρηση του Σσαμπάτ.

«Σσαμπάτ ανελκυστήρες» υπάρχουν σε περιοχές με μεγάλο εβραϊκό πληθυσμό όχι μόνο στο Ισραήλ, αλλά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Ουκρανία και στην Αργεντινή.

Η Κνεσέτ, η ισραηλινή Βουλή, ψήφισε τον «ειδικό νόμο του Σσαμπάτ ανελκυστήρα» το 2001, διατάσσοντας το σχεδιασμό και την κατασκευή όλων των κτιρίων των κατοικιών και των δημόσιων κτιρίων που έχουν περισσότερα από ένα ασανσέρ, ώστε να εγκαταστήσουν ένα μηχανισμό ελέγχου για το Σάββατο, σε έναν από τους ανελκυστήρες τους.

Ως εναλλακτική λύση, ένας μη – Εβραίος, γνωστός ως “Shabbos goy”, μπορεί να πατάει τα κουμπιά και να κρατάει την πόρτα ανοιχτή για τους Εβραίους, σε κτίρια που δεν έχουν «Σσαμπάτ ανελκυστήρες».


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου