Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Διεθνής κατακραυγή για την αποκάλυψη ότι τα βίντεο με τα “θύματα της χημικής επίθεσης” αναρτήθηκαν μία ημέρα πριν την επίθεση!!!

turkish blogΟΠΩΣ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ! (ΑΠΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ: ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ “ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΜΕ ΧΗΜΙΚΑ” ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ!)

Επίσημη ανακοίνωση και από το Ρωσικο ΥΠΕΞ για το θέμα.

ΔΙΧΑΣΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΒΙΝΤΕΟ

Βρυξέλλες, Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά

Το θέμα της προδημοσίευσης στο Youtube των αποτελεσμάτων της χημικής επίθεσης κατά μία μέρα έχει προκαλέσει την αντίδραση υψηλόβαθμων διπλωματών κι αποτελεί το σημείο αντιπαράθεσης πολλών διεθνών μέσων όπως των ΝΕW YORK TIMES (23/08/13). Το ΙNFOWARS καταγγέλει ότι εκατοντάδες βίντεο με θύματα επίθεσης από χημικά  αναρτήθηκαν στο Υοutube στις 20/08/13, μία ημέρα πριν την επίθεση για την οποία μιλούν τα ΜΜΕ.

         Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος τύπου του Υπ.Εξ. της Ρωσίας, Aleksandr Lukashevich, επανήλθε με δεύτερη δήλωσή του ότι η ανάρτηση βίντεο με θύματα την παραμονή της επίθεσης, είναι απόδειξη της προσχεδιασμένης προβοκάτσιας. Η ΝewYork Times , επικαλείται το blog the Lede που ισχυρίζεται ότι το κάθε βίντεο που ανεβαίνει στο youtube ακολουθεί την τρέχουσα ημερομηνία του San Francisco (Καλιφόρνια) όπου εδρεύει η εταιρεία και ότι αυτή αναρτάται και ως ημερομηνία δημοσίευσης του κάθε υλικού. Αφήνει ωστόσο αδικαιολόγητο και σε αυτήν την περίπτωση, ένα ευρύ φάσμα 17 τουλάχιστον ωρών. Με αυτό το επιχείρημα προσπαθεί να εκλογικεύσει την ανακολουθία πράξης και μετάδοσής της αλλά και να απαντήσει στην επίσημη δήλωση του ρώσου αξιωματούχου που επίσης αναφέρει.

       Διαφορετική άποψη έχει το επίσης αμερικάνικο ΙΝFOWARS (23/08/13) , έγκυρο σε θέματα στρατηγικής και πολέμου, το οποίο ασχολείται επισταμένα με το ζήτημα της προγενέστερης των γεγονότων ανάρτησης.  « Η χρονοημερομηνία που αποδίδεται στο κάθε βίντεο που αναρτάται, εφαρμόζεται αυτόματα κατά την ημερομηνία της χώρας  από την οποία φορτώνεται το υλικό ». Αυτό σημαίνει ότι αν τα βίντεο ανέβηκαν πραγματικά από τη Συρία στις 20/08/13 αυτό προσκρούει στο γεγονός ότι η επίθεση έγινε στις 21/08/13, όπως ο τίτλος των βίντεο αναφέρει αλλά και οι καταγγελλίες της ένοπλης αντιπολίτευσης.

              Ο αναγνωρισμένος και μάχιμος επί 25ετία, αμερικανός δημοσιογράφος, Paul Joseph Watson, έχει καταλογοποιήσει τα 159 βίντεο, τα  έχει αριθμήσει και μέσα από το site του δίνει τα url προς πιστοποίηση. Μιλάει για μια « play list » με επεισόδια από την αποδιδόμενη επίθεση με χημικά στις 21/08/13, σύμφωνα με τον υποτιτλισμό τους και τα οποία έχουν όλα ημερομηνία δημοσίευσης στις 20/08/13. Επίσης μέσα από ενδελεχή καταγραφή, του κυριολεκτικά επίμαχου υλικού, κατηγοριοποιεί και τους λογαριασμούς των χρηστών που τα ανέρτησαν: doumarevolution  (douma προάστειο Δαμασκού) , saqbarevolution (επίσης τοπονύμιο στην πρωτεύουσα) ,erbincity,SHAMSNN (sham η ισλαμική συρία και socialnetwork news) ,majles rif, Hammoriaforever. Ο λογαριασμός SHAMSNN ιδιαίτερα, χαρακτηρίζεται ως « φιλοτρομοκρατικός » από τοAlalam και κατηγορείται μαζί με ένα άλλο ιστολόγιο ότι δημοσιοποίησαν τα βίντεο μια ημέρα πριν από την ημερομηνία που δίνουν στον υποτιτλισμό των γεγονότων. Επίσης θέτει το ζήτημα του πως είναι δυνατόν μετά και κατά τη διάρκεια τέτοιων τραγικών γεγονότων και σε τέτοιες έκτακτες συνθήκες να υπάρχει η νηφαλιότητα και η άρτια τεχνική κάλυψη που να έχει ως αποτέλεσμα αυτήν την υψηλή ποιότητα και ευκρίνεια εικόνας. Ακόμα προκαλεί ερωτηματικά η ταυτόχρονη φόρτωση των περίπου 160 βίντεο.

Τα Agora Vox (24/08/13) και  Le Journal du siècle (23/08/13) αναφερόμενα στην αποδιδόμενη επίθεση με τα χημικά τονίζουν ότι « δεκάδες βίντεο που υποτίθεται ότι αποδεικνύουν μια χημική επίθεση που εξαπέλυσε ο συριακός στρατός το πρωί στις 21/08/13 και που διαδόθηκαν από τα δυτικά ΜΜΕ στην πραγματικότητα αναρτήθηκαν στις 20/08/13 όπως αναφέρει η ψηφιακή υπόμνηση κάτω από τα βίντεο ».Το Russia Today στο τηλεοπτικό δελτίο (23/08/13) επίσης τονίζει ότι οι ημερομηνίες ανάρτησης είναι προγενέστερες των γεγονότων,  εγείροντας πολλά ερωτήματα. Φιλοξενεί ακόμα,ολόκληρη τη δήλωση του εκπρόσωπου Τύπου του Υπ.Εξωτερικών της Ρωσίας : « Έχουμε στη διάθεσή μας ολοένα και περισσότερα στοιχεία ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια προβοκατόρικου χαρακτήρα.Ειδικότερα, υπάρχουν αναφορές ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε για να κατηγορηθούν οι κυβερνητικές δυνάμεις είχε αναρτηθεί πολλές ώρες πριν απ’την αποδιδόμενη επίθεση .Επομένως πρόκειται για  προμελετημένη ενέργεια ».

Τα Islamic Invitation Turkey, The Voice of Russia, Investement Watch , Palestine Solidarity, αναπαράγουν τον ίδιον προβληματισμό σε σχέση με την χρονική ανακολουθία γεγονότων και ανάρτησης. Το γαλλικό wikistrike βεβαιώνει ότι τουλάχιστο για τον λογαριασμό youtube του majles rif τον οποίο και διερεύνησε, τα βίντεο αναρτήθηκαν μία ημέρα πριν και πρόκειται για αναδρομικούς θανάτους (retroactifs). Το καναδέζικο κέντρο ερευνών για την παγκοσμιοποίηση (Centre ofResearch in Globalization) σε άρθρο για την εικαζόμενη επίθεση με χημικά από την κυβέρνηση Άσσαντ, διατείνεται « ότι η χρήση ψευδεπίγραφων στοιχείων είναι πάγια τακτική των μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών των ΗΠΑ για αντιστροφή της αλήθειας και μηχανισμός προπαγάνδας».

Το αναπάντητο ερώτημα για τον τρόπο με τον οποίο οι εικόνες που εμφανίζουν θύματα της επίθεσης που έγινε στις 21/08/13 ανέβηκαν στο Υοutube στις 20/08/13 και δημιουργεί όλο και περισσότερες αμφιβολίες για την αυθεντικότητα των βίντεο, έχει εμπνεύσει ακόμα και τους πιο γνωστούς γελοιογράφους. Ο γάλλος σκιτσογράφος Joe Lecorbeau στο προσωπικό του ιστολόγιο εκθέτει με σκωπτικό τρόπο την αναξιοπιστία των βίντεο  λόγω της προδημοσίευσής τους .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου