Σάββατο 31 Αυγούστου 2013

Πούτιν: Παντελής ηλιθιότητα οι ισχυρισμοί περί χρήσης χημικών από τον Άσαντ

Ως «παντελή ηλιθιότητα» χαρακτήρισε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τους ισχυρισμούς ότι ο ‘Ασαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα, «τη στιγμή, που ο στρατός της Συρίας πραγματοποιούσε επίθεση», μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Βλαδιβοστόκ, όπου βρίσκεται.
Αναφερόμενος στα αμερικανικά επιχειρήματα ο Β.Πούτιν είπε ότι οι ΗΠΑ οφείλουν να αποδείξουν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία και να παρουσιάσουν αυτές τις αποδείξεις στους επιθεωρητές του ΟΗΕ.
«Οι ισχυρισμοί ότι τέτοιες αποδείξεις υπάρχουν, αλλά είναι απόρρητες και δεν μπορούν να τις δείξουν σε κανέναν, δεν αντέχουν στην κριτική, είναι απλώς έλλειψη σεβασμού προς τους εταίρους τους», είπε ο κ. Πούτιν.
Κάνοντας για πρώτη φορά δηλώσεις για την υπόθεση της Συρίας τις τελευταίες ημέρες ο Ρώσος ηγέτης υπενθύμισε στον Αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα ότι είναι κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης και τον κάλεσε «πριν χρησιμοποιήσει βία στη Συρία να σκεφτεί τα μελλοντικά θύματα» και ειδικά μεταξύ των αμάχων, που αναπόφευκτα θα υπάρξουν. Λέγοντας μάλιστα τί θα έλεγε στον ομόλογό του αν συνομιλούσαν τηλεφωνικά, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θα τον καλούσε να θυμηθεί «τί συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες, πόσες φορές οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν την πρωτοβουλία των ενόπλων συγκρούσεων σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Και μήπως αυτό έλυσε έστω ένα πρόβλημα; Αφγανιστάν, Ιράκ, εκεί δεν υπάρχει ουδεμία ειρήνευση, ούτε οποιαδήποτε δημοκρατία, την οποία επεδίωκαν οι εταίροι μας, δεν υπάρχει καν στοιχειώδης πολιτική ειρήνη και ισορροπία».
«Η Ρωσία καλεί να σκεφτούν καλά πριν ληφθεί απόφαση για επιχείρηση στη Συρία», είπε ο Ρώσος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας «λυπηρή» μια τέτοια απόφαση εάν τελικά ληφθεί.
Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία, που αναμεταδίδουν τις δηλώσεις του, ο Β.Πούτιν πρότεινε στους διεθνείς εταίρους του, συμπεριλαμβανομένου και του Μπαράκ Ομπάμα, να συζητήσουν το συριακό πρόβλημα στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των G20 στην Αγία Πετρούπολη στις 5-6 Σεπτεμβρίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ομπάμα θα είναι παρών.
Σύμφωνα με το ρώσο ηγέτη, το ανεπίσημο πλαίσιο των G20 δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, «όργανο το οποίο ειδικά είναι εξουσιοδοτημένο για να λαμβάνει αποφάσεις για τη χρήση βίας», αλλά μπορεί να αποτελέσει ένα καλό πεδίο για τη συζήτηση του προβλήματος, οπότε «γιατί να μην τη χρησιμοποιήσουμε».
Ο βοηθός του ρώσου προέδρου επί διεθνών θεμάτων Γιούρι Ουσακόφ υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο των G20 δεν έχει προβλεφθεί κατ’ ιδίαν συνάντηση Ομπάμα-Πούτιν, η προετοιμασία της οποίας ακυρώθηκε λόγω της υπόθεσης Σνόουντεν, αλλά ότι θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες, πέραν της χειραψίας, για συζητήσεις των δύο ηγετών.
Μεταξύ άλλων ο ρώσος ηγέτης χαρακτήρισε και έκπληξη την απόφαση του βρετανικού Κοινοβουλίου, η οποία σύμφωνα με συνεργάτες του «αντανακλά την πλειονότητα Βρετανών και Ευρωπαίων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου