Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Πως θα’ θελα να έχω ένα και δυο και τρία και τέσσερα τζαμιά





Κύριε Διευθυντά

,
Σύμφωνα με Τα Νέα :  Το κάλεσμα του ιμάμη σε προσευχή ακούστηκε τη Δευτέρα για πρώτη φορά έπειτα από 90 χρόνια στο πρώην Γενί Τζαμί στη Θεσσαλονίκη.

Ο χώρος παραχωρήθηκε στους σπουδαστές της Ιερατικής Σχολής – του Μεντρεσέ, της Κομοτηνής – από τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με πρωτοβουλία του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη.
Τους περίπου 50 σπουδαστές και τη συνοδεία τους υποδέχτηκε στην είσοδο του ιστορικού κτιρίου στις 30 Μαρτίου ο ίδιος ο δήμαρχος. Ακολούθησε παρουσίαση του χώρου από ξεναγό και στη συνέχεια τελέστηκε η μεσημβρινή προσευχή.
Στην όλη εκδήλωση παρών εκτός από τον Γιάννη Μπουτάρη ήταν και ο συντονιστής μειονοτικής εκπαίδευσης Ροδόπης-Έβρου, Νίκος Παπαγεωργίου.
Σύμφωνα με Το Βήμα : Στην ανάγκη να υπάρξουν ανταλλάγματα και από την ελληνική πλευρά για να προωθηθεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη αναφέρθηκε εκ νέου ο Ταγίπ Ερντογάν, σε εφ’όλης της ύλης τηλεοπτική συνέντευξή του.
Όπως εξήγησε ο τούρκος πρωθυπουργός η επαναλειτουργία (ένα πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου) δεν είναι δύσκολη υπόθεση.
Συνέδεσε πάντως το ζήτημα με το αίτημα προς την ελληνική κυβέρνηση να επιτρέψει στην μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης να επιλέγει μουφτή, όπως προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης. Παράλληλα,  συνέδεσε το θέμα και με τον τρόπο εκλογής Πατριαρχών.
Ο Ερντογάν ανάφερε ότι έθεσε το ζήτημα και στην καγκελάριο Μέρκελ κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, αν και η καγκελάριος απάντησε ότι δεν το γνωρίζει.
«Για αυτό της ζήτησα να προειδοποιήσει την ελληνική κυβέρνηση. Της είπα ότι, αν το λύσει αυτό, θα είμαι έτοιμος να λύσω το θέμα της Σχολής στη Χάλκη», υπογράμμισε.
Πρόσθεσε δε ότι επιθυμία της Τουρκίας είναι και η λειτουργία δύο τεμενών στην Αθήνα.
Μετά από αυτά ρωτώ :
Σύμφωνα με ποια δικαιοδοσία ασκεί εξωτερική πολιτική ένας δήμαρχος εκλεγμένος με  52.174 ψήφους και ποσοστό 50,16% ;
Διότι ο μεντρεσές μπορεί να βρίσκεται σε ένα δήμο, της Κομοτηνής, αλλά οι αποφάσεις για τον χειρισμό των θρησκευτικών θεμάτων άλλων δογμάτων, ιδιαίτερα των επιθετικών έναντι της χώρας, ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση.
Υιοθετώντας γενικά την πολιτική ανταλλαγμάτων που πρεσβεύει ο Ερντογάν, όχι ειδικά για τη Χάλκη, πότε θα ακουστεί το Ευαγγέλιο από την Ωραία Πύλη της Αγίας Σοφίας για την παραχώρηση Μπουτάρη;
Εκτός ο αν κ. Μπουτάρης αυθαίρετα παρέχει μονομερώς σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα, οπότε οφείλει να ελεγχτεί πειθαρχικά από τον προϊστάμενό του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, και αν εκείνος δεν το πράξει με τη σειρά του να ελεγχτεί από τον Υπουργό Εσωτερικών.
Όσο για τα τεμένη που με την ανατολίτικη κουτοπονηριά αυξάνονται συνεχώς, αύριο θα ζητηθούν τρία, κακώς και που έγινε προφορικά αποδεκτό, πιστεύω η κυβέρνηση να ασκεί παρελκυστική πολιτική ακόμα και για το ένα.
Η Αθήνα δεν είναι Μέκκα
Τζαμιά υπάρχουν στις περιοχές με πληθυσμό μουσουλμάνων. Με ιδιαίτερα υψηλούς μιναρέδες, χρηματοδοτημένους από την Άγκυρα για να εντυπωσιάζουν τους διερχόμενους – ιδίως από την Εγνατία, που κακώς η κατασκευή τους δεν απαγορεύτηκε από τις ελληνικές κυβερνήσεις.
Και ουδεμία έχουμε υποχρέωση να φροντίσουμε τις θρησκευτικές ανάγκες χιλιάδων λαθρομεταναστών που εισέβαλαν παράνομα.
Με τιμή
Προφήτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου