Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Τρεις νεκροί από εκρήξεις στο Μαραθώνιο της Βοστόνης



Συγκλονιστικές εικόνες φτάνουν από την Βοστόνη και το σημείο των εκρήξεων με ανθρώπους να είναι τραυματίες, τα πεζοδρόμια να είναι αιματοβαμμένα και το ιατρικό προσωπικό να σπεύδει για να περιθάλψει αθλητές και θεατές.

Την ώρα που τα σενάρια γύρω από τις εκρήξεις είναι πολλά, εκ των οποίων η τρομοκρατική επίθεση και η έκρηξη από βλάβη σε αγωγό φυσικού αερίου, τα διεθνή μέσα τολμούν να δώσουν τον πρώτο αριθμό νεκρών.

Σύμφωνα με το ABC οι νεκροί είναι τρεις, ενώ όπως αναφέρει η New York Post ο αριθμός των θυμάτων φτάνει τους δώδεκα. Παράλληλα, οι τραυματίες υπολογίζονται γύρω στους πενήντα, αν και αναμένεται ο αριθμός να αυξηθεί.

Η ειρωνεία είναι ότι ο ιστορικός μαραθώνιος ξεκίνησε έπειτα από λίγα λεπτά σιγής για τα θύματα του σχολείου του Κονέκτικατ, όπου ο Ανταμ Λάντζα εισέβαλε πριν λίγους μήνες σκορπώντας τον θάνατο σε μικρούς μαθητές και καθηγητές, ενώ ήδη στις ΗΠΑ συζητείται το θέμα της οπλοκατοχής.

Την ίδια στιγμή, το δίκτυο Fox News κάνει λόγο και για τρίτο εκρηκτικό μηχανισμό κοντά στο ξενοδοχείο Mandarin, ενώ οι αρχές έχουν αποκλείσει την γύρω περιοχή και έχουν ήδη απαγορευθεί οι πτήσεις στον εναέριο χώρο της Βοστόνης.

Εκπρόσωπος του Boston Marathon, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί σε κανένα η είσοδος ή η έξοδος από το κτίριο του ξενοδοχείου που βρίσκεται η έδρα του μαραθωνίου.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγο πριν τις 3 το απόγευμα της Δευτέρας και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχουν αρκετές απώλειες. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες η έκρηξη ήταν τρομακτική ενώ υπάρχουν πολλοί τραυματίες ανάμεσά τους πολλά παιδιά, αθλητές και θεατές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι 15 λεπτά πριν την έκρηξη ενημερώθηκε η υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ και προσπάθησε να εκκενώσει το χώρο αλλά οι αρχές δεν τα κατάφεραν.

Αλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον 12 άτομα που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς. Δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις για το αν οι εκρήξεις αποτελούν τρομοκρατικό χτύπημα ενώ τα media των ΗΠΑ να αναφέρουν ότι οι εκρήξεις μπορεί να προκλήθηκαν από κάποιο πρόβλημα στο δίκτυο φυσικού αερίου της πόλης.

Αμέσως ενημερώθηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος έδωσε εντολή να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στον τόπο της τραγωδίας.

Όπως αναφέρει στο Boston Globe, ένας αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος εργαζόταν εθελοντικά στον μαραθώνιο και βρισκόταν λίγα μέτρα από την γραμμή τερματισμού «αρχικά ακούσαμε την έκρηξη, μετά είδαμε τον καπνό και την φωτιά. Ήταν σαν να ξαναζούσαμε την 11η Σεπτεμβρίου».

Σύμφωνα με το BBC οι δύο εκρήξεις προέρχονται από το ξενοδοχείο Fairmont Copley Plaza, που βρίσκεται κοντά στη γραμμή τερματισμού, του μαραθωνίου της Βοστόνης, στον οποίο συμμετέχουν σκληρά προετοιμασμένοι αθλητές και αποτελεί ιστορικό γεγονός που προσελκύει γύρω στους 500.000 θεατές κάθε φορά που διοργανώνεται.


Όπως αναφέρει το δίκτυο Fox News συμμετέχοντες αλλά και οι θεατές ξέσπασαν σε κλάματα μόλις αντίκρισαν το χάος, ενώ αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για τραυματίες που είχαν ακρωτηριαστεί. «Το πόδι κάποιου εκτοξεύθηκε μπροστά μου», δήλωσε στην Boston Herald άνδρας που βρέθηκε στο σημείο την στιγμή της έκρηξης.
Ο Κρις Κάσιντι, ρεπόρτερ της εφημερίδας, ο οποίος έτρεχε στον μαραθώνιο είπε πως άκουσε δύο εκρήξεις, η πρώτη από το σημείο τερματισμού, και αμέσως μετά είδε καπνό να καλύπτει την περιοχή. «Συνέχισα να τρέχω και άκουσα πίσω μου ένα δυνατό θόρυβο. Ήταν σαν να προερχόταν από κάδο απορριμμάτων. Είδα ανθρώπους να είναι χτυπημένοι από συντρίμμια και άλλους με αιματοβαμμένα πρόσωπα», είπε ο Κάσιντι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου