Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Φονικός σεισμός στο Ιράν


(Ανανεωμένο) Τουλάχιστον 40 είναι οι νεκροί, (έως τώρα) σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο νοτιοανατολικό Ιράν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, ο οποίος είχε μέγεθος, σύμφωνα με το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο, 7,5 βαθμών.
“Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση, αλλά λαμβάνουμε πληροφορίες για 40 νεκρούς στην περιοχή”, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
Λίγο νωρίτερα ένας Ιρανός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι νεκροί αναμένεται να είναι εκατοντάδες.
“Ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώνεται στο Ιράν εδώ και 40 χρόνια και αναμένουμε ότι οι νεκροί θα ανέρχονται σε εκατοντάδες”, σημείωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με το ιρανικό σεισμολογικό κέντρο, το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 18 χιλιόμετρα και το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 80 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης Σαραβάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.
Το αμερικανικό κέντρο γεωφυσικής USGS ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,8 βαθμών και το επίκεντρό του εντοπίστηκε στο νοτιοανατολικό Ιράν σε μια περιοχή με βουνά και έρημο, ενώ είχε εστιακό βάθος 15,2 χιλιομέτρων.
Πέντε σωστικά συνεργεία εστάλησαν στις πόλεις Σαραβάν και Χας για να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ιρανικού Ερυθρού Σταυρού Μαχμούντ Μοζαφάρ, τον οποίο επικαλείται το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Isna.
Σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars, η πόλη Σαραβάν, η οποία βρίσκεται κοντά στο επίκεντρο του σεισμού δεν υπέστη σοβαρές ζημιές.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση πρόσθεσε ότι μετά τον σεισμό δεν λειτουργεί το σύστημα ηλεκτροδότησης όπως και το σύστημα τηλεπικοινωνιών στο μεγαλύτερο μέρος της νοτιοανατολικής ιρανικής επαρχίας Σιστάν και Μπαλουτσιστάν.
Την ίδια ώρα αξιωματούχος της ρωσικής εταιρείας που κατασκεύασε τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ στο Ιράν δήλωσε ότι δεν προκλήθηκε καμία βλάβη στον σταθμό από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε σήμερα.
Ο αξιωματούχος της Atomstroyexport, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε ότι μίλησε με έναν συνάδελφό του στον πυρηνικό σταθμό μετά τον σεισμό και ότι πληροφορήθηκε ότι δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά.
Ο πυρηνικός σταθμός του Μπουσέρ, το μόνο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην χώρα, βρίσκεται κοντά στην ακτή του Κόλπου στο δυτικό Ιράν, ενώ ο σεισμός σημειώθηκε στο νοτιοανατολικό Ιράν κοντά στην μεθόριο με το Πακιστάν.
Στις 9 Απριλίου σεισμός μεγέθους 6,1 βαθμών που έπληξε αγροτική ζώνη στο νότιο Ιράν προκάλεσε τον θάνατο σχεδόν 40 ανθρώπων και τον τραυματισμό 800.
Ο πιο φονικός σεισμός που έχει σημειωθεί στο Ιράν τα τελευταία χρόνια ήταν αυτός τον Δεκέμβριο του 2003, όταν 31.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μπαμ, στο νότιο τμήμα της χώρας, δηλαδή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της πόλης αυτής. Επίσης τον Αύγουστο του 2012, δύο ισχυροί σεισμοί είχαν προκαλέσει το θάνατο 306 ανθρώπων κοντά στην πόλη του Ταμπρίζ, στο βορειοδυτικό Ιράν.
Πακιστάν: Πέντε νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε το Ιράν
Πέντε άνθρωποι έχασαν σήμερα την ζωή τους στο νοτιοδυτικό Πακιστάν από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε στο γειτονικό Ιράν, ο οποίος έγινε έντονα αισθητός στην πακιστανική επικράτεια, δήλωσαν Πακιστανοί αξιωματούχοι.
Πρόκειται για τρεις γυναίκες και δύο παιδιά, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν το πλινθόκτιστο σπίτι στο οποίο διέμεναν κατέρρευσε στην περιοχή Παντζγκούρ στην πακιστανική επαρχία Μπαλουτσιστάν, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους στην περιοχή.
Οι πακιστανικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να κάνουν μια αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τον σεισμό αυτόν στην απομακρυσμένη νοτιοδυτική περιοχή της χώρας, η οποία συνορεύει με το Ιράν.
Εκτός από το Μπαλουτσιστάν, στο νοτιοδυτικό Πακιστάν, ο σεισμός αυτός έγινε επίσης αισθητός στις μεγάλες πόλεις του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ.
Επίσης έγινε έντονα αισθητός και στις γειτονικές του Ιράν μοναρχίες του Κόλπου, κυρίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου οι κάτοικοι βγήκαν από τα πολυώροφα κτίρια με κατοικίες και με γραφεία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Μετά τον σεισμό εκκενώθηκαν κτίρια που φιλοξενούν εταιρείες στο οικονομικό κέντρο του Ντουμπάι και στο Media City, όπως και από τις πολυκατοικίες μπροστά από την θάλασσα.
“Όλος ο κόσμος κατέβηκε στους δρόμους. Πανικοβλήθηκε”, δήλωσε ο Ράμι, διευθυντής μιας ασφαλιστικής εταιρείας.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στο Κουβέιτ, κυρίως στις παραλιακές ζώνες, στο Μπαχρέιν όπου εκκενώθηκαν τα κτίρια στο οικονομικό κέντρο της Μανάμα, στο ανατολικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας και στο Ομάν, σύμφωνα με κατοίκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου