Κυριακή, 7 Απριλίου 2013

Προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης στην κορεατική χερσόνησο
Προσπάθειες αποκλιμάκωσης της έντασης με την Βόρεια Κορέα καταβάλλουν τις τελευταίες ώρες οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Στο πλαίσιο αυτό και με απόφαση του υπουργού Άμυνας Τσακ Χέιγκελ, ανεβλήθη μια προγραμματισμένη για τις αμέσως επόμενες ημέρες πυραυλική δοκιμή «ώστε να μην θεωρηθεί ότι επιδεινώνει την κρίση», όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση. Θα επρόκειτο για μια δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με πυρηνικές κεφαλές Μinuteman 3, η οποία ήταν προγραμματισμένη να γίνει από την αεροπορική βάση Βάντενμπεργκ της Καλιφόρνιας.

«Θέλουμε να αποφύγουμε την πιθανότητα μιας λανθασμένης ερμηνείας ή εκμετάλλευσης της δοκιμής», δήλωσε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας και πρόσθεσε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες «στις δοκιμές διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων για να διασφαλίσουν ένα σίγουρο, αξιόπιστο και αποτελεσματικό οπλοστάσιο».

Η αναβολή αυτή μάλιστα μπορεί να λειτουργήσει – εν γνώση των ΗΠΑ – και ως ένα ισχυρό “διπλωματικό χαρτί” από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, που κάλλιστα μπορεί να την παρουσιάσει ως νίκη, ως εξαναγκασμό των ΗΠΑ να υποχωρήσουν. Έτσι μπορεί ο Βορειοκορεάτης ηγέτης να βρει “οδό διαφυγής” από το αδιέξοδο που ο ίδιος καλλιεργεί το τελευταίο διάστημα!

Σε μια παράλληλη εξέλιξη μάλιστα, η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ ανέβαλαν σημαντική στρατιωτική συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για τις 16 Απριλίου στην Ουάσινγκτον μετά από αίτημα της Σεούλ λόγω της κρίσης στην κορεατική χερσόνησο.

Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του Τζουνγκ Σέουνγκ-Τζο θα συζητούσαν την κοινή τους πολιτική απέναντι στην Βόρεια Κορέα και άλλα θέματα στην ετήσια συνάντησή τους στις 16 Απριλίου.

Πάντως όσο ο Πιονγιάνγκ συνεχίζει να διατηρεί την αδιαλλαξία της, τόσο η Νότιος Κορέα, όσο και οι ΗΠΑ προχωρούν σε ενέργειες προετοιμασίας.

Την ίδια στιγμή η Βόρεια Κορέα, που γκατέστησε και δεύτερο πύραυλο μεσαίου βεληνεκούς στην ανατολική της ακτή και απειλεί να πλήξει αμερικανικούς στόχους, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών στην πρωτεύουσα Πιονγιάνγκ από τις 10 Απριλίου και μετά.

Ομως οι περισσότερες ξένες κυβερνήσεις άφησαν να εννοηθεί ότι δεν σκοπεύουν προς το παρόν να απομακρύνουν το διπλωματικό τους προσωπικό. Πάντως τη Δευτέρα ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες συνάντηση των πρεσβευτών των 27 χωρών της ΕΕ με αντικείμενο τις δραματικές εξελίξεις στη Βόρεια Κορέα.

http://www.protothema.gr/world/article/?aid=269778

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου