Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Μυστήριο γύρω από τους δράστες της επίθεσης στη Βοστόνη


Υπάρχουν λίγες ενδείξεις προς το παρόν για την βομβιστική επίθεση που στοίχισε τη ζωή σε τρεις και τραυμάτισε πάνω από 100. Οι αξιωματούχοι λένε ότι δεν έχουν καμία αμφιβολία ότι οι εκρήξεις κοντά στη γραμμή του τερματισμού του Μαραθωνίου της Βοστόνης το απόγευμα της Δευτέρας έγινα από βόμβες, τοποθετημένες πιθανόν σε γραμματοκιβώτια, δοχεία απορριμμάτων, σακίδια ή κρυμμένα  με κάποιον άλλο τρόπο. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο μαραθώνιος ήταν αφιερωμένος στα θύματα της σφαγής στο σχολείο του Νιούταουν.
Αμέσως μετά τις επιθέσεις, οι Αρχές περιόρισαν την κυκλοφορία στο αεροδρόμιο και το μετρό της Βοστόνης, φοβούμενες νέες επιθέσεις. Αρκετές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον, έθεσαν τις αστυνομικές δυνάμεις τους σε υψηλή επιφυλακή.
Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι θα αντιμετωπίσουν την υπόθεση σαν τρομοκρατική επίθεση, παρότι δεν είναι γνωστό αν προέρχεται από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Προς το παρόν πάντως έχουν ελάχιστα στοιχεία για την επίθεση. Ο ίδιος ο Ομπάμα τόνισε στο μήνυμά του ότι «δεν πρέπει να βγάζουμε συμπεράσματα προτού συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία». Οι Αρχές επιβεβαίωσαν ότι ακόμα συγκεντρώνουν στοιχεία. «Όλα προς το παρόν είναι εικασίες», σχολίασε ένας ανώτερος αξιωματούχος. Σχεδόν κάθε ομάδα που υποστηρίζει τη ριζοσπαστική βία θεωρείται επί του παρόντος ύποπτη, από τους εγχώριους αναρχικούς ως τους ξένους τζιχαντιστές. Αρκεί να θυμηθούμε ότι το 1995, ο βομβαρδισμός του Ομοσπονδιακού Κτιρίου στην Οκλαχόμα, αλλά και η βομβιστική επίθεση στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα το 1996 πραγματοποιήθηκαν από Αμερικανούς που ευαγγελίζονταν ακροδεξιούς σκοπούς.
Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Daily Beast σημειώνει ότι ο τρόπος της επίθεσης δείχνει ότι μπορεί να ήταν εμπνευσμένη από την Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με την επίσημη αυτή, οι πρώτες αναφορές για την κατασκευή των βομβών δείχνει ότι μπορεί να έχουν κατασκευαστεί παρόμοια με αυτές που περιγράφονται από την Αλ Κάιντα στο Διαδίκτυο, σε εγχειρίδιά της για τρομοκρατικές επιθέσεις. Άτομα ή μικρές ομάδες έχουν, κατά το παρελθόν, προσπαθήσει να πραγματοποιήσουν βομβιστικές επιθέσεις που βασίζονται σε αυτά τα σχέδια.
Οι αρχές της Βοστόνης ανέφεραν ότι ένας σαουδάραβας υπήκοος, ο οποίος και τραυματίστηκε, έχει συλληφθεί. Σε αυτή τη φάση, όμως, η αστυνομία ανακρίνει οποιονδήποτε ήταν παρών στη σκηνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου