Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ο Νίκολας Μαδούρο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας




Με την... αύρα του Ούγκο Τσάβες, ο εκλεκτός του, Νίκολας Μαδούρο, επικράτησε στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής και είναι επισήμως ο νέος πρόεδρος της Βενεζουέλας.
Ο Μαδούρο επικράτησε, έστω και δύσκολα, του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ενρίκε Καπρίλες. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή της Βενεζουέλας, ο Μαντούρο συγκέντρωσε το 50,76% των ψήφων, έναντι του 49,07% που πήρε ο Καπρίλες.

Μπορεί τα ποσοστά να μην είναι ανάλογα του Τσάβες, αλλά ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών επιβεβαίωσε τα προγνωστικά που τον ήθελαν να εκλέγεται. Έστω κι αν τα κατάφερε με μικρή διαφορά.

"Σήμερα, μπορούμε να πούμε ότι είχαμε μια δίκαιη εκλογική νίκη", είπε ο Μαντούρο μπροστά σε πλήθος οπαδών του, που συγκεντρώθηκαν έξω από το προεδρικό μέγαρο στο Καράκας, για να πανηγυρίσουν τη νίκη του.

Όμως ο Καπρίλες είχε νωρίτερα μιλήσει για νοθεία και προσπάθεια «να αλλάξει η βούληση που εξέφρασαν οι πολίτες». «Προσπαθούν να ψηφίσουν σε κλειστά εκλογικά τμήματα», έγραψε ο Καπρίλες στο Twitter και απαίτησε από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο να κηρύξει το επίσημο τέλος της ψηφοφορίας.

«Η κυβέρνηση είναι απελπισμένη. Θα ανακοινώσει αποτελέσματα που δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε.

Στον ηγέτη της αντιπολίτευσης απάντησε ο αντιπρόεδρος της χώρας Χόρχε Αραέζα αναφέροντας ότι η κυβέρνηση διασφαλίζει τον σεβασμό στη βούληση των πολιτών. «Πρόσεχε, Καπρίλες. Προσοχή αντιπολίτευση», είπε στο επίσημο κανάλι VTV.

Κατά τη διάρκεια των εκλογών, ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης είχε καλέσει τους πολίτες να αναφέρουν τυχόν παρατυπίες και διαβεβαίωσε ότι «η χιονοστιβάδα των ψήφων» θα ήταν η καλύτερη απάντηση στην απάτη.

Σύμφωνα με τον Καπρίλες, οι αρχές είχαν στείλει μηνύματα σε κρατικούς υπαλλήλους και άλλους ψηφοφόρους ωθώντας τους να ψηφίσουν υπέρ του αντιπάλου του Νίκολα Μαδούρο.

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=203645&catid=7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου