Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Η Ελλάδα στο κάδρο της κρίσης στη Συρία


Η επιτυχία του πρωθυπουργού να αναστρέψει το δυσμενές για τη Χώρα κλίμα στο διεθνές επίπεδο δεν μπορεί, σήμερα, να αμφισβητηθεί από κανένα σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό άνδρα. Η Ελλάδα έχει ανακτήσει ,σε μεγάλο βαθμό, την Εθνική της Αξιοπιστία και έχει πλέον πάρει τον δρόμο, που θα την οδηγήσει στην θέση που της αρμόζει στο διεθνές γίγνεσθαι.
Σήμερα η κυβέρνηση, καλώς,  εστιάζει τις προσπάθειες της στην οικονομική ανάκαμψη και την ανακούφιση των σκληρά χειμαζόμενων, από την οικονομική κρίση, Ελλήνων.
Η οικονομική κρίση όμως, επισκιάζει μια επικίνδυνη διεθνή κρίση ασφαλείας που πλησιάζει με σταθερό βηματισμό, την κρίση στη γειτονική Συρία. Το ΝΑΤΟ έχει ήδη ετοιμάσει σχέδια προστασίας της Τουρκίας, που είναι συνορεύουσα χώρα, αλλά και στο επίπεδο των Ηνωμένων Εθνών έχει αρχίσει συζήτηση περί διάθεσης και  χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς της Συρίας.
Η πιθανότητα στρατιωτικής  παρέμβασης της Διεθνούς Κοινότητας στη Συρία είναι πλέον εμφανής. Η Χώρα μας στην περίπτωση αυτή θα αποτελεί, μαζί με την Κύπρο, μεγάλο τμήμα του θεάτρου επιχειρήσεων λόγο εγγύτητας στην χώρα αυτή. Επομένως, θα έχει επιπτώσεις οι οποίες θα πρέπει να περιορισθούν στο ελάχιστο δυνατό. Αυτό είναι έργο της ελληνικής κυβέρνησης μέσω της διπλωματίας που θα πρέπει να ασκήσει. Σημειώνεται, ότι η Ελλάδα δεν επηρεαζόταν σε τέτοιο βαθμό, σε καμία από τις προηγούμενες επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ (πχ. Λιβύη).
Επιπλέον, η ύπαρξη της Κύπρου πλησίον της περιοχής των ενδεχόμενων επιχειρήσεων μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την Τουρκία να εμπλέξει τα κατεχόμενα παραχωρώντας βάσεις για ναυτική και αεροπορική υποστήριξη, κάνοντας χρήση του Κυπριακού FIR για επιχειρήσεις με ανορθόδοξες διαδικασίες, εκτελώντας έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο παραγκωνίζοντας τα ελληνικά και κυπριακά μέσα.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι υφίσταται από ελληνικής πλευράς σχέδιο στρατιωτικής και πολιτικής παρέμβασης σε μία τέτοια τουρκική ενέργεια. Όμως, θα πρέπει οι απαιτούμενες ενέργειες τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο να επισπευσθούν ώστε η Ελλάδα να αποκομίσει, από την αναπόφευκτη,  εμπλοκή της το διπλωματικό κεφάλαιο που της αναλογεί και να κάνει, σε όλα τα επίπεδα, τους διεθνείς εταίρους της να συνειδητοποιήσουν το μέγεθος της  γεωπολιτικής της αξίας και της στρατηγικής και στρατιωτικής της οντότητας.
Αντιαμυντικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου