Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ψάχνουν στρατόπεδο - φυλακή για οικονομικά εγκλήματα!




Σε αναζήτηση στρατοπέδου προκειμένου να μεταφερθούν εκεί οι κρατούμενοι για οικονομικά εγκλήματα βρίσκεται το υπουργείο Δικαιοσύνης σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Βουλή ο υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης.

Ειδικότερα, ο κ. Καραγκούνης μιλώντας για το πρόβλημα της συμφόρησης των ελληνικών σωφρονιστικών καταστημάτων, εξήγησε ότι «αναζητούνται χώροι, σε αγροτικά καταστήματα κράτησης για όσους έχουν ποινές έως δύο έτη και έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα» και στην συνέχεια πρόσθεσε πως «μέχρι να ολοκληρωθούν οι νέες δομές στα αγροτικά καταστήματα αναζητούμε προσωρινές λύσεις. Όντως αναζητούμε στρατόπεδο εντός της Αττικής ώστε με την κατάλληλη διαμόρφωση να πάνε εκεί οι άνθρωποι και να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Πέραν αυτών ο κ. Καραγκούνης ανέφερε πως «το 67% του πληθυσμού των φυλακών είναι αλλοδαποί. Εάν δεν τους είχαμε τότε οι φυλακές θα έφταναν και θα περίσσευαν για τους έλληνες κρατουμένους» και συμπλήρωσε πως γίνονται διαπραγματεύσεις με τον Αλβανό ομόλογό του προκειμένου οι αλβανοί κρατούμενοι να μεταφέρονται από τα ελληνικά στα αλβανικά σωφρονιστικά καταστήματα.

Να σημειωθεί ότι πριν από μια εβδομάδα, κύκλοι του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη ανέφεραν για το συγκεκριμένο θέμα ότι «αυτό είναι κάτι που θα γίνει άμεσα, δεν είναι κάτι που το λέμε για να το πούμε» εξηγώντας ότι στον ίδιο χώρο θα φιλοξενούνται και κρατούμενοι για ήσσονος σημασίας και ποινικής απαξίας αδικήματα, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε μικρές ποινές φυλάκισης που δεν ξεπερνούν τα 2 χρόνια. Τόνιζαν δε ότι στόχος του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι οι οικονομικοί εγκληματίες να μεταφερθούν σε διαφορετικό χώρο από αυτόν όπου κρατούνται δράστες άλλων βαρύτερων αξιόποινων πράξεων.

«Δεν μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης», διευκρινίζει ο Καραγκούνης

Πάντως, ο κ. Καραγκούνης συνομιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες  έσπευσε να διευκρινίσει ότι το υπουργείο αναζητεί διάφορες δομές για την προσωρινή φύλαξη των κρατουμένων ήπιας παραβατικότητας και όχι αποκλειστικά χώρους στρατοπέδων. Σημείωσε ότι «οι βασικές μας προτεραιότητες για την αποσυμφόρηση των φυλακών είναι το βραχιολάκι και η διαμόρφωση των αγροτικών φυλακών όπου θα μεταφερθούν  όσοι έχουν ποινές εως δύο έτη και βαρύνονται με οικονομικά εγκλήματα» και εξήγησε: «Μέχρι να διαμορφωθούν οι αγροτικές φυλακές αναζητούμε άλλες δομές, όπως στρατόπεδα, όπως ένας χώρος στην Κασσάνδρα για τοξικομανείς για την προσωρινή τους κράτηση. Σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε για στρατόπεδα συγκέντρωσης».

http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=272680

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου