Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αντιμέτωπος και με την θανατική ποινή ο βασικός ύποπτος της Βοστώνης


Η πρώτη συνεδρίαση του δικαστηρίου στο πλαίσιο της δίκης για την αιματηρή επίθεση κοντά στην γραμμή τερματισμού του μαραθωνίου στη Βοστόνη, με απολογισμό τρείς νεκρούς και σχεδόν 180 τραυματίες, ορίστηκε σήμερα, να γίνει την 30ή Μαΐου.
Δεν είναι προς το παρόν σαφές αν ο ίδιος ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που νοσηλεύεται και σήμερα του απαγγέλθηκαν επίσημες κατηγορίες —περιλαμβανομένης της “χρήσης όπλου μαζικής καταστροφής”— θα μπορέσει να παραστεί στη συνεδρίαση αυτή, η οποία θα ξεκινήσει στις 10:00 (τοπική ώρα, 17:00 ώρα Ελλάδας) την Πέμπτη 30 Μαΐου.
Η κατηγορία αυτή, με βάση όσα προβλέπει το ομοσπονδιακό αμερικανικό δίκαιο, επισύρει τη θανατική ποινή.
Ο τσετσενικής καταγωγής φοιτητής Τζοχάρ Τσαρνάεφ, ύποπτος για το μακελειό στον μαραθώνιο της Βοστόνης, δεν θα δικαστεί ως εχθρικός μαχητής κατά την εκδίκαση της υπόθεσής του, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
«Δεν πρόκειται να τον μεταχειριστούμε ως εχθρικό μαχητή. Θα δικάσουμε τον τρομοκράτη αυτόν μέσα από το πολιτικό δικαστικό σύστημα. Βάσει των αμερικανικών νόμων, οι πολίτες των ΗΠΑ δεν μπορούν να δικαστούν από στρατιωτικές ειδικές επιτροπές», πρόσθεσε ο ίδιος.
Σήμερα, οι αρχές απήγγειλαν τις επίσημες κατηγορίες κατά του Τζοχάρ Τσαρνάεφ στο νοσοκομείο όπου αυτός νοσηλεύεται μετά τη σύλληψή του, ανακοίνωσε αξιωματούχος του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.
«Του επιδόθηκε ένας σφραγισμένος φάκελος κατηγορητηρίου», δήλωσε ο Γκάρι Ουέντε, ο οποίος πρόσθεσε πως παρών κατά την επίδοση των κατηγοριών στον Τσαρνάεφ, στο κρεβάτι του στο νοσοκομείο Μπέθ Ίσραελ, ήταν και ένας δικαστής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου