Τρίτη 9 Απριλίου 2013

H Βόρεια Κορέα προειδοποιεί τους ξένους να εγκαταλείψουν τη Νότια


Η Βόρεια Κορέα εντείνει τις απειλές για επικείμενη σύγκρουση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Νότιας, προειδοποιώντας τους αλλοδαπούς να εκκενώσουν τη Νότια Κορέα, ώστε να μην εμπλακούν σε έναν «ανελέητο, ιερό, πόλεμο αντιποίνων». Το τελευταίο ανταγωνιστικό μήνυμα της Β. Κορέας διαψεύδει η ανέμελη ατμόσφαιρα στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, όπου το κέντρο της πόλης ήταν γεμάτο κίνηση και τα γραφεία λειτουργούν κανονικά.
Η Πιονγκγιάνγκ δεν έχει δείξει κανένα σημάδι προετοιμασίας του 1,2 εκατομμυρίων στρατού της για πόλεμο, κάτι που υποδεικνύει ότι η απειλή θα μπορούσε εν μέρει να  προορίζεται μόνο για την ενίσχυση του 30χρονου Κιμ Γιονγκ-Ουν. Καμία από τις πρεσβείες στη Σεούλ δεν φαίνεται να έχει εκδώσει οδηγίες για τους υπηκόους της, αφού η προειδοποίηση και οι αεροπορικές εταιρείες δεν ανέφεραν αλλαγές στο πρόγραμμά τους.
Η προειδοποίηση, που αναγνώσθηκε στην κρατική τηλεόραση της Βόρειας Κορέας σε ένα έκτακτο δελτίο, ήταν η τελευταία απειλή στις εβδομάδες υψηλής έντασης που ακολούθησαν τις κυρώσεις του ΟΗΕ, ο οποίος χαστούκισε την Πιονγκγιάνγκ για την τελευταία πυρηνική δοκιμή της. Ακολούθησε αναστολή λειτουργίας της βιομηχανικής ζώνης του Καεσόνγκ  στη Βόρεια Κορέα, κλείνοντας έτσι και το τελευταίο απομεινάρι της συνεργασίας μεταξύ των γειτόνων.
Η Βόρεια Κορέα είχε πει ότι η Νότια Κορέα προσπαθεί να μετατρέψει το συγκρότημα Καεσόνγκ σε ένα «φυτώριο πολέμου». Η προειδοποίηση για τους αλλοδαπούς, που ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων KCNA, είπε ότι μόλις ο πόλεμος ξεσπάσει θα είναι «ολοκληρωτικός, ανελέητος, ιερός, πόλεμος αντιποίνων που θα διεξαχθεί από τη Βόρεια Κορέα». «Δεν θέλουμε να δούμε αλλοδαπούς να πέφτουν θύματα πολέμου στη Νότια Κορέα», ανέφερε το πρακτορείο, επικαλούμενο την  Επιτροπή Ειρήνης Ασίας-Ειρηνικού για την Κορέα. «Η επιτροπή ενημερώνει όλα τα ιδρύματα του εξωτερικού και τις επιχειρήσεις, όπως και τους αλλοδαπούς, συμπεριλαμβανομένων των τουριστών … που καλούνται να λάβουν προληπτικά μέτρα για την προστασία και την εκκένωση και για την ασφάλειά τους».
Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Βόρειας Κορέας ενημέρωσαν τις πρεσβείες στην Πιονγκγιάνγκ να εξετάσουν την εκκένωσή τους σε περίπτωση πολέμου, αν και κανένας δεν φαίνεται να προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια.
Υποψίες για εκτόξευση πυραύλου και πυρηνικές δοκιμές
Οι υποψίες ότι η Βόρεια Κορέα θα ξεκινήσει κάποια προκλητική δράση αυτή την εβδομάδα – ίσως μια εκτόξευση πυραύλου ή μια νέα πυρηνική δοκιμή όπλων- έχουν αυξηθεί. Μια κυβερνητική πηγή στη Σεούλ δήλωσε ότι ένας μεσαίου βεληνεκούς πύραυλος της Βόρειας Κορέας, που αναφέρθηκε ότι έχει μετακινηθεί στην ανατολική ακτή, εντοπίστηκε και πιστεύεται ότι είναι έτοιμος για εκτόξευση. «Τεχνικά, μπορούν να τον εκτοξεύσουν και αύριο το πρωί», είπε η πηγή.
Όμως, ένα στέλεχος της αμερικανικής πρεσβείας στη Σεούλ δήλωσε ότι μια οδηγία που εκδόθηκε την περασμένη εβδομάδα και λέει ότι δεν υπήρχε άμεση απειλή για τους Αμερικανούς στη Νότια Κορέα, παρέμεινε σε ισχύ. «Οι εργαζόμενοί μας είναι στα γραφεία τους σήμερα», είπε. «Δεν έχουμε εκκενώσει κανένα». Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των Φιλιππίνων ανέφερε ότι διπλωμάτες στην πρεσβεία τους στη Σεούλ είπαν ότι η κατάσταση «παραμένει φυσιολογική και ήρεμη».
Οι εργοδότες στο Καεσόνγκ αντιμετωπίζουν αβεβαιότητα καθώς το ισχυρό εργατικό δυναμικό των 53.000 ατόμων της Βόρειας Κορέας παρέμεινε μακριά. Ένας εκπρόσωπος της κλωστοϋφαντουργικής εταιρείας Taekwang Βιομηχανική και τουλάχιστον δύο άλλες επιχειρήσεις είπαν ότι η παραγωγή τους είχε σταματήσει.
Περίπου 475 νοτιοκορεάτες εργαζόμενοι και διευθυντές εργοστασίων παραμένουν στο Καεσόνγκ, το οποίο παράγει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε συναλλαγές για την εξαθλιωμένη Βόρεια Κορέα. Η κυβέρνηση της Σεούλ δήλωσε ότι 77 θα επέστρεφαν την Τρίτη. Οι βορειοκορεάτες εργαζόμενοι στο πάρκο δείχνουν όλο και πιο ταραγμένοι τις τελευταίες ημέρες και αρνούνται να μιλήσουν στους συναδέλφους τους.
Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας Παρκ Γκεούν Χίε, στο υπουργικό συμβούλιο που συγκάλεσε, χαρακτήρισε την αναστολή του Καεσόνγκ «πολύ απογοητευτική» και ανέφερε ότι οι επενδυτές θα αποφεύγουν πλέον τη Βόρεια Κορέα. Ελάχιστοι ειδικοί ανέμεναν ότι η Πιονγιάνγκ θα έθετε σε κίνδυνο το Καεσόνγκ, το οποίο απασχολεί περισσότερους από 50.000 Βορειοκορεάτες, στην παραγωγή ειδών οικιακής χρήσης για 123 επιχειρήσεις της Νοτίου Κορέας.

Τελευταίο απομεινάρι
Η ζώνη είναι ουσιαστικά το τελευταίο απομεινάρι της «Ηλιόλουστης πολιτικής» της επαναπροσέγγισης ανάμεσα στις δύο Κορέες και ένα ισχυρό σύμβολο της ελπίδας ότι η διαιρεμένη χώρα θα μπορούσε μια ημέρα να επανενωθεί. Οι εταιρείες της Νότιας Κορέας εκτιμάται ότι έχουν επενδύσει περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια στο πάρκο από το 2004.
Οι ηγέτες του κόσμου έχουν εκφράσει ανησυχία για την κρίση και την προοπτική μιας σύγκρουσης με μια χώρα που ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Η Κίνα, η μόνη διπλωματική και οικονομική σύμμαχος της Βόρειας Κορέας, εξέδωσε μια νέα έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση, ωστόσο οι ηγέτες του Πεκίνου έχουν δείξει αυξανόμενη ανυπομονησία με την Πιονγκγιάνγκ. «Ζητούμε από όλες τις σχετικές πλευρές να έχουν κατά νου την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα και την ειλικρινή προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων και της ασφάλειας των πολιτών», δήλωσε ο κινέζος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι σε συνέντευξη.
Ένα ρώσος εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα του υπουργείου, δήλωσε ότι η Μόσχα εκφράζει την αλληλεγγύη της σε όλες τις βιομηχανικές χώρες της G8 «όσον αφορά την απόρριψη της τρέχουσας προκλητικής και πολεμοχαρούς γραμμής της Πιονγιάνγκ». Η Βόρεια Κορέα είναι επίσης οργισμένη από τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας και τις στρατιωτικές ασκήσεις στα ανοικτά των ακτών της χερσονήσου, με τα B-2 βομβαρδιστικά stealth να αποστέλλονται από τις βάσεις τους στις ΗΠΑ. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την αναβολή της εκτόξευσης πυραύλου που προγραμματιζόταν επί καιρό, μια κίνηση που οι αξιωματούχοι είπαν ότι είχε ως στόχο την άμβλυνση των εντάσεων στη χερσόνησο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επισκέπτεται Σεούλ αυτή την εβδομάδα, ενώ η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει γιορτές και ενδεχομένως στρατιωτικές επιδείξεις την ερχόμενη Δευτέρα για να σηματοδοτήσει την ημερομηνία γέννησης του ιδρυτή της, Κιμ Ιλ-Σουνγκ, παππού του σημερινού ηγέτη. Στην Ουάσινγκτον, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ κάλεσε την Κίνα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Βόρεια Κορέα και δήλωσε ότι η Μόσχα ανέμενε παρόμοια δράση από το Πεκίνο.
Αλλά οι κινεζικές επικρίσεις για τη Βόρεια Κορέα είναι απίθανο να σηματοδοτήσουν μια νέα σκληρή στάση κατά της Πιονγιάνγκ, επειδή η Κίνα θα θεωρούσε ενδεχόμενη κατάρρευση του ενοχλητικού γείτονά της ως καταστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου