Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Περιορισμούς και στους μετανάστες της ΕΕ βάζει η Ελβετία


Η ελβετική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να περιορίσει τη μετανάστευση από χώρες της Δυτικής Ευρώπης που ανήκουν στην ΕΕ. Η Ελβετία ανησυχεί ιδιαίτερα για τον αυξανόμενο αριθμό των αλλοδαπών, η απόφαση αυτή όμως έχει προκαλέσει και την αντίδραση της ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε η ελβετική κυβέρνηση, τα όρια για τη μετανάστευση σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να επεκταθούν πέρα ​​από τους υπάρχοντες περιορισμούς για τα μέλη που εντάχθηκαν πρόσφατα. Η Ελβετία, η οποία δεν είναι μέλος της ΕΕ, αλλά είναι μέλος της συνθήκης Σένγκεν, δήλωσε ότι τα μέτρα θα εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι για μια περίοδο ενός έτους από τον Μάιο, ένα ανώτατο όριο που θα φτάνει τις 2.180 άδειες διαμονής θα χορηγείται σε μετανάστες από κράτη μέλη που προσχώρησαν πρόσφατα της ΕΕ, με 53.700 άδειες να χορηγούνται στα μέλη από τα εδραιωμένα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πάντως, η Επίτροπος εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε ότι η κίνηση ήταν αντίθετη στη συμφωνία μεταξύ των Βρυξελλών και της Βέρνης. «Τα μέτρα αυτά αγνοούν τα μεγάλα οφέλη που φέρνει η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων στους πολίτες της Ελβετίας και της ΕΕ» δήλωσε η Άστον. Πάντως, η ελβετίδα υπουργός Δικαιοσύνης Σιμονέτα Σομαρούγκα δήλωσε ότι η χώρα απλά επεκτείνει μια «ρήτρα διασφάλισης» που εφαρμόζεται ήδη στις μακροχρόνιες άδειες για τους πολίτες των οκτώ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Κυβερνητική ανακοίνωση της Ελβετίας παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι ο αριθμός των ξένων που ήρθαν στη χώρα για να εργαστούν ήταν πάνω από 80.000 περισσότεροι από όσους έφυγαν. Το μέτρο λαμβάνεται έπειτα από πρωτοβουλία του ακροδεξιού Ελβετικού Λαϊκού Κόμματος και των δεξιών οικολόγων ECOPOP, που ζητούν τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το θέμα της μετανάστευσης.
Η είδηση, παρεμπιπτόντως, έγινε γνωστή την ίδια μέρα που η Ελβετία καλωσόρισε έναν νέο διάσημο πολίτη, αν και από χώρα εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο λόγος για την Τίνα Τάρνερ, η οποία ζει στη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια, που έλαβε ελβετικό διαβατήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου