Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

“Χοντρό παιχνίδι” με τις μετοχές Εθνικής – Eurobank


(Ανανεωμένο) Πολύ χοντρό παιχνίδι παίχτηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο κι όποιος… τυχερός και ριψοκίνδυνος είχε αγοράσει μετοχές της Eurobank αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς, θα βρισκόταν στο τέλος με κέρδη 60%, αφού από το -30% η μετοχή κλείδωσε στο limit up.
Και οι δύο μετοχές άνοιξαν με limit-down. Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας έφτασε να διαπραγματεύεται στα 0,364 ευρώ, ενώ τελικά έκλεισε κοντά στο -10%.
Η μετοχή της Eurobank που άνοιξε επίσης με limit-down και έφτασε να διαπραγματεύεται στα 0,105 ευρώ, αυτή τη στιγμή με όγκο 4,65 εκατ. τεμαχίων ξεπέρασε το 0,195 ευρώ και έχει πάνω από 200.000 εντολές ανεκτέλεστες.
Κι όλα αυτά καθώς αυξανόταν οι φήμες ότι Eurobank και Εθνική αναζητούσαν κεφάλαια από ιδιώτες προκειμένου να καλύψουν το 1,5 δισ. ευρώ συνολικά, ήτοι 550 εκατ. και 950 εκατ. αντίστοιχα. Αλλά και σ’ αυτό το σενάριο παιζόταν ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι με φήμες ότι μπαίνει ο Λάτσης, μπαίνουν οι εργαζόμενοι των τραπεζών, έρχονται κάποιοι επιχειρηματίες κ.λπ. Το εγχείρημα είναι εξαιρετικά δύσκολο και πιθανόν να αποτύχει, ωστόσο, έδωσε το στίγμα στην αγορά και οδήγησε στην έκρηξη των τραπεζικών μετοχών.
Ίσως σε όλα αυτά που έγιναν σήμερα θα μπορούσε να επέμβει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το βασικό είναι τι γίνεται με το σενάριο αυτό της συμμετοχής των ιδιωτών στις αυξήσεις κεφαλαίου. Είναι αληθινό ή πρόκειται για «μαϊμού» προκειμένου να βγάλουν κάποιοι;
Επίσης, μήπως πρέπει να μάθουν εκατοντάδες χιλιάδες μέτοχοι των δύο τραπεζών τι έγιναν τα λεφτά τους; Αν θυμόμαστε καλά, το 85% των μετόχων της Eurobank είχε αποδεχθεί την πρόταση συγχώνευσης από την Εθνική τράπεζα. Όλοι αυτοί οι μέτοχοι χάνουν τα λεφτά τους; Κι αν δε γίνει τελικά απολύτως τίποτε και οι τράπεζες περάσουν στα χέρια του ΤΧΣ, οι μέτοχοι των τραπεζών τι θα απογίνουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου