Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Mετατρέπουν σε τζαμί την Αγία Σοφία Τραπεζούντας!




MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Πρόκληση από την Τουρκία. Οι γείτονες μας δείχνουν αποφασισμένοι να μετατρέψουν σε τζαμί το ναό της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας , που μέχρι σήμερα λειτουργούσε ως μουσείο.
Mετά την αλλαγή λειτουργίας του ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας της Βιθυνίας στην Τουρκία, που μέχρι τώρα είχε ανοιχτές τις πύλες του ως μουσείο και λειτούργησε ως τζαμί, τώρα παρόμοια απόφαση φαίνεται πως έχει ληφθεί για την Τραπεζούντα.
Παρατηρητές εκτιμούν πως το επόμενο βήμα ενδέχεται να είναι η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης καθώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται δημιουργούν «προηγούμενο».

ΜΟΥΦΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑΣ «ΕΤΟΙΜΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΖΑΜΙ»

Ο μουφτής της Τραπεζούντας Βεϊσέλ Τσακί ανακοίνωσε πως «συνεχίζονται οι προετοιμασίες στην Αγία Σοφία για να ανοίξει τις πύλες της στους πιστούς Μουσουλμάνους που θα προσευχηθούν» και αποκάλυψε πως ήδη η διεύθυνση Θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας έχει ορίσει ιμάμηδες για το συγκεκριμένο χώρο.

ΘΑ ΚΑΛΥΨΟΥΝ ΤΙΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΕ ΚΟΥΡΤΙΝΕΣ!

Πάντως υπάρχει ένα ζήτημα που απασχολεί τους Μουσουλμάνους. Οι εικόνες και τα ψηφιδωτά που βρίσκονται στο ναό και απαγορεύονται σύμφωνα με τους κανονισμούς του Ισλάμ.
Ο μουφτής με προκλητικό ύφος δήλωσε πως «τις ώρες της προσευχής αυτές οι τοιχογραφίες και τα μωσαϊκά θα καλύπτονται με κουρτίνες». Ο ίδιος τόνισε πως «δεν είναι σωστό να υπάρχουν εικόνες προς την κατεύθυνση που προσεύχονται οι Μουσουλμάνοι για να μην αποσυντονίζονται όσοι προσεύχονται»!
Όμως ο μουφτής δεν ανέφερε πως η Αγία Σοφία της Τραπεζούντας είναι από τους ιστορικότερους ναούς της περιοχής του Πόντου και η μετατροπή του σε μουσείο έγινε με αποφάσεις του τουρκικού κράτους λόγω της ιστορικής αξίας του.

Ο πρόεδρος της γενικής γραμματείας Βακουφίων Αντνάν Ερτέμ πέρυσι είχε δηλώσει πως «δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για να ανοίξει τις πύλες της ως τζαμί η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα και αυτό θα συμβεί τους επόμενους μήνες».

Ο Ερτέμ είχε αναφέρει επίσης πως «σκοπός μας είναι να ανοίξει και η Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης τις πύλες της για προσευχή αλλά δυστυχώς στο θέμα αυτό δεν είμαστε εμείς αρμόδιοι αφού έχει γίνει μουσείο με απόφαση υπουργικού συμβουλίου. Αυτό είναι αρμοδιότητα της κυβέρνησης».

ANTIΘΕΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΙ Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ

Και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε εκφράσει την αντίθεση του με τις προσπάθειες των τουρκικών αρχών για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
« Να το πω ξεκάθαρα. Εμείς σεβόμαστε όλα τα τεμένη. Σεβόμαστε τους χώρους προσευχής. Αλλά για την περίπτωση του Μουσείου της Αγίας Σοφίας της Τραπεζούντας δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη. Δηλαδή τεμένη υπάρχουν. Ας γεμίσουν πρώτα αυτά και σε περίπτωση που θα χρειαστεί , μπορεί να γίνει και το Μουσείο της Αγίας Σοφίας τέμενος. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη. Υπάρχει πολιτική».

Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα χτίστηκε από τον Μανουήλ Α' 1238-1263 με πρότυπο την Αγία Σοφία Κωνσταντινούπολης και διακοσμείται με θαυμάσιες τοιχογραφίες και μωσαϊκά, εξαιρετικά δείγματα τέχνης της εποχής του. Μετατράπηκε σε τζαμί και έτσι τα μωσαϊκά καλύφθηκαν με σουβά. Το 1960 η τουρκική κυβέρνηση, απεφάσισε την μετατροπή του τεμένους σε μουσείο.

http://www.onalert.gr/stories/metatrepoyn-se-tzami-agia-sophia-trapezoyntas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου