Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΑΘΛΙΑ ΠΡΟΚΛΗΣΗ: «ΣΠΑΣΤΕ ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΝΟΙΞΤΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΑΝ… ΤΖΑΜΙ»


Turkiki kampania

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την ίδια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση έχει αναγγείλει την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους σε προάστιο των Αθηνών, την ίδια περίοδο που συνεχίζεται με αυξανόμενο ρυθμό η εξ τουρκικών ανατολών μουσουλμανική πλημμυρίδα, στην Τουρκία άρχισε μια μεγάλη εκστρατεία για την  εκ νέου μετατροπή του συμβόλου της ελληνικής ορθοδοξίας, του ναού της Αγίας Σοφίας, σε μουσουλμανικό τέμενος.

Μια μουσουλμανική οργάνωση της οποίας μάλιστα τα περισσότερα μέλη της προέρχονται από το κυβερνών ισλαμικό κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταΐπ Ερντογάν, το «Ίδρυμα Νέων Ανατολίας», έχει αρχίσει μια μεγάλη καμπάνια συλλογής υπογραφών για την μετατροπή της αγίας Σοφίας σε τζαμί. Όπως αναφέρεται στον τουρκικό τύπο, από τις 15 Απριλίου μέχρι τις 17 Μαΐου, δηλαδή για ένα συνεχή μήνα, θα συλλέγονται υπογραφές για την «μουσουλμανοποίηση» της αγίας Σοφίας. Η εκστρατεία αυτή έχει πάρει και ένα πολύ χαρακτηριστικό τίτλο που κυκλοφορεί σε πολλά τουρκικά ΜΜΕ, «Σπάστε τις αλυσίδες – Ανοίξτε   την αγία Σοφία σαν τζαμί».

Ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Νέων Ανατολίας», Salih Turhan, αναφέρει ότι η αγία Σοφία, αυτό το αρχιτεκτονικό  μεγαλούργημα, είναι το…σύμβολο του Φατίχ, δηλαδή του Πορθητή της Κωνσταντινούπολης και για τον λόγο αυτό όπως ο Μωάμεθ ο δεύτερος μόλις μπήκε στην Πόλη μετέτρεψε την αγία Σοφία σε τζαμί, έτσι και τώρα θα πρέπει ο ναός αυτό να αποδοθεί στην πραγματική του λειτουργία, δηλαδή σαν… μουσουλμανικό τέμενος. Η εκστρατεία μας θα ικανοποιηθεί, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του «Ιδρύματος Νέων Ανατολίας», μόνο αν ακουστεί ξανά η μουσουλμανική κλήση για προσευχή από τους τέσσερεις μιναρέδες της αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης, ένα γεγονός που θα εορταστεί από όλο τον ισλαμικό κόσμο.

Turkiko dimosievmaΗ πρωτοβουλία αυτή της μετατροπής της αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως υποστηρίζουν οι υποκινητές της, δηλαδή το «Ίδρυμα Νέων Ανατολίας», έχει και την έμμεση υποστήριξη της ισλαμικής κυβέρνησης του Ταΐπ Ερντογάν. Παράλληλα όμως και αυτό είναι και το ενδιαφέρων στοιχείο στην όλη υπόθεση, διευρύνει τον κύκλο συλλογής των υπογραφών της και σε άλλες ισλαμικές χώρες. Η επιδίωξη είναι να ανάγουν το θέμα σε πανισλαμικό ζήτημα και να αποκτήσει πανισλαμικές διαστάσεις   διεθνοποιώντας  με αυτόν τον τρόπο την κίνηση για την μουσουλμανοποίηση της αγίας Σοφίας.  Μάλιστα προχωρούν ακόμα περισσότερο και συγκρίνουν την αγία Σοφία, σαν ισλαμικό σύμβολο, με το γνωστό τέμενος του Mescid i Aksa, στα Ιεροσόλυμα, που θεωρείται ένα από τα πιο ιερά τεμένη του Ισλάμ.

Έτσι ενώ κάποιοι τουρκολάγνοι δήμαρχοι εδώ στην Ελλάδα σκοπεύουν  να γεμίσουν με τζαμιά τις πόλεις τους, στην γειτονική ισλαμική Τουρκία του Ερντογάν, «φίλου» και κουμπάρου μας, ο οποίος μάλιστα σύμφωνα με τον Σαρλ Αζναβούρ μισεί τους Έλληνες και τους Αρμένιους, η ισλαμική υστερία απειλεί να ξανασκλαβώσει το μεγαλύτερο σύμβολο της ελληνικής ορθοδοξίας, την αγία Σοφία της Βασιλεύουσας,  με ισλαμικά… φέσια και τουρμπάνια.


ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ


Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου