Σάββατο 27 Απριλίου 2013

Die Welt: «Κύριε Σόιμπλε, μιλήστε για τα χρέη του πολέμου»!


Εκτενές ρεπορτάζ για τις αξιώσεις της Αθήνας σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις φιλοξενεί η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα της Γερμανίας Die Welt. Με τίτλο «Κύριε Σόιμπλε μιλήστε για τα χρέη του πολέμου», η εφημερίδα κάνει αναφορά στο θέμα των χρημάτων, τα οποία υπολογίζει σε 160 δις ευρώ, που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα. Επισημαίνει μάλιστα και τον ηθικό κίνδυνο που διατρέχει η «ηγεμονεύουσα» χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτός ο ηθικός κίνδυνος θα μπορούσε να θέσει τη Γερμανία υπό πίεση, αργά ή γρήγορα. Τουλάχιστον συμβολικά, ας δείξει καλοσύνη. Ενδεχομένως με μερική παραίτηση από τα ποσά τα οποία οφείλονται από την Ελλάδα, κάτι το οποίο ίσως τελικά να κάνει έτσι ή αλλιώς, γιατί η Ελλάδα είναι αδύνατον να τα επιστρέψει ποτέ», γράφει χαρακτηριστικά η Welt, η οποία ξεκινά το ρεπορτάζ της με την περιγραφή της εικόνας από το ελληνικό κοινοβούλιο και τη φωτογραφία του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον Μανώλη Γλέζο. «Ο Μανώλης Γλέζος, αυτός ο βετεράνος ήρωας της ελληνικής αντίστασης, ερεύνησε το ζήτημα, έγραψε βιβλία και ουδέποτε σταμάτησε να ζητεί την καταβολή των αποζημιώσεων στην Ελλάδα. Σε μια συνέντευξή του στη “Welt” πριν από λίγο καιρό υπογράμμισε πως η Γερμανία οφείλει περισσότερα από  160 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο.
Εκτενής αναφορά γίνεται και στη σχετική συζήτηση που έγινε στο ελληνικό κοινοβούλιο, όπου ο κ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό ότι το θέμα είναι υπαρκτό και ότι θα κλείσει όταν θριαμβεύσει το δίκιο. Στη συνέχεια, γίνεται αναφορά στις εκθέσεις που έχει στα χέρια της η ελληνική κυβέρνηση που είναι ακόμη απόρρητες και από τις οποίες, όπως τονίζεται, έγιναν δημόσια δύο σημεία: η Ελλάδα ποτέ δεν έλαβε ούτε μια δεκάρα αποζημίωση από τη Γερμανία για την καταστροφή και λεηλασία ελληνικών περιουσιών υπό τη γερμανική κατοχή και για την αναγκαστική «πίστωση» του Χίτλερ. Και ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε από τις απαιτήσεις της. Υπάρχει επίσης μια φωτογραφία ναζί αξιωματικών στην κατεχόμενη Αθήνα, με λεζάντα «οι Ναζί στο λίκνο της Δημοκρατίας».
Το συγκεκριμένο άρθρο προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρων των αναγνωστών, σημειώνοντας ρεκόρ σχολίων. Τα περισσότερα από αυτά είναι ενδεικτικά της γερμανικής κοινής γνώμης και καλούν την Μέρκελ και την κυβέρνηση να μην πληρώσουν τα χρήματα στην Ελλάδα. «Δεν πρόκειται απλώς να ασχοληθώ ποτέ ξανά με την Ελλάδα. Ούτε για διακοπές δεν αξίζει να πάει κάποιος σε αυτή τη χώρα» αναφέρει χαρακτηριστικά ένας αναγνώστης. Ένας άλλος υποστηρίζει πως «160 δισεκατομμύρια ευρώ δεν κοστίζει ούτε ολόκληρη η Ελλάδα». «Αρχίζω να σιχαίνομαι την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη- μέλη της» αναφέρει ένα σχόλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου