Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Το γκρουπ με την μεγαλύτερη υποστήριξη στον «γάμο» των ομοφυλόφιλων στις ΗΠΑ είναι οι Εβραίοι


 
Οι Αμερικανο-Εβραίοι έχουν τα υψηλότερα επίπεδα υποστήριξης στο «γάμο» των ομοφυλόφιλων, από όλα τα αμερικάνικα γκρουπ που μετρήθηκαν σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα το ερευνητικό κέντρο Pew Research Center.

Σύμφωνα με πέντε δημοσκοπήσεις του 2012 και του 2013, με την πιο πρόσφατη να πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2013, το 76 τοις εκατό των Εβραίων στις ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση του «γάμου» ατόμων του ιδίου φύλου, ενώ το 18% αντιτίθεται και το 8% δεν εξέφρασε γνώμη.

Το ποσοστό αυτό είναι εξαιρετικά υψηλό, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον αριθμό των Προτεσταντών (34%) και των Καθολικών (53%), οι οποίοι υποστηρίζουν τον «γάμο» των ομοφύλων.

Η υποστήριξη των Εβραίων είναι μάλιστα υψηλότερη και από αυτήν των Δημοκρατικών (61%), ή των αυτο-προσδιοριζόμενων "φιλελεύθερων" (72%), ακόμη και των Αμερικανών χωρίς θρήσκευμα (75%).

Το μέγεθος του δείγματος των Εβραίων - μόλις 210 άτομα σε από πάνω από 9.900 ερωτηθέντες - έκανε μια ανάλυση σε ηλικία, συμμετοχή σε  θρησκευτικές λειτουργίες ή πολιτικές απόψεις, αδύνατη. Αλλά για τα μεγαλύτερα τμήματα της μελέτης, τα στοιχεία αυτά είχαν μια δραματική επίδραση στις απόψεις σχετικά με τον «γάμο» των ομοφυλόφιλων.

Οι νεότεροι ενήλικες Αμερικανοί είναι δύο φορές πιο πιθανό να υποστηρίξουν τον «γάμο» των ομοφυλοφίλων από τους παλαιότερους. Ένα 66% των Αμερικανών ηλικίας 18-29 τον υποστηρίζει, ενώ μόλις το 33% των ατόμων άνω των 65 εξέφρασε υποστήριξή.

Σε όλες τις θρησκευτικές ομάδες και πολιτικές υποδιαιρέσεις υπάρχει πολύ μεγαλύτερη υποστήριξη για τους «γκέι γάμους» μεταξύ των νέων. Για παράδειγμα, το 39% των Ρεπουμπλικανών ηλικίας 29 ετών ή νεότεροι υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση του «γάμου» των ομοφυλοφίλων, σε σύγκριση με μόλις το 16% των Ρεπουμπλικανών άνω των 65 ετών. Μεταξύ των Καθολικών, η υποστήριξη είναι διπλάσια (72%) μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 έως 34, όπως είναι μεταξύ εκείνων άνω των 65 ετών (36%).

Οι γυναίκες επίσης υποστηρίζουν το «γάμο» των ομοφυλοφίλων (52%) πιο πολύ από τους άνδρες (44%).

Το ποσοστό συμμετοχής σε θρησκευτικές λειτουργίες έχει επίσης επίδραση στις απόψεις σχετικά με τον «γάμο» των ομοφυλόφιλων. Περίπου το 60% των ερωτηθέντων παρακολουθούν θρησκευτικές λειτουργίες λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα, ενώ το 40% παρακολουθούν μία φορά την εβδομάδα ή και περισσότερο. Εκείνοι με χαμηλότερη προσέλευση είχαν διπλάσιες πιθανότητες, σε 60%, για την υποστήριξη της νομιμοποίησης του «γάμου» των ομοφυλοφίλων, σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα υποστήριξης, 28%, εκείνων με μεγάλη προσέλευση.

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου