Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Το λουκέτο στην Εστία και οι υποκριτές του νεοελληνικού πολιτισμού


«Έκλεισε το βιβλιοπωλείο της Εστίας». «Το ιστορικό στέκι των κορυφαίων λογοτεχνών έβαλε λουκέτο». «Ντροπή για τον πολιτισμό της Ελλάδας».
Όλα αυτά με πηχυαίους τίτλους έκαναν το γύρο των μέσων ενημέρωσης. Εφημερίδων, τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και φυσικά των blogs που τόσο αρέσκονται στην εντυπωσιοθηρία. Και όλοι μαζί στην υποκρισία.
Σε μια χώρα που θεωρεί πολυτέλεια το βιβλίο, που για δώρα αγοράζει… μπλουζάκια ή εσώρουχα κι όχι ένα καλό βιβλίο, γιατί δηλαδή θα έπρεπε να επιβιώνουν τα ιστορικά και μη βιβλιοπωλεία;
Σε μια χώρα που είναι μεταξύ των τελευταίων στις στατιστικές που δείχνουν πόσοι άνθρωποι διαβάζουν έστω κι ένα βιβλίο, τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε; Τέσσερις στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν διαβάζουν ποτέ ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που αγοράζουν έστω 2-3 βιβλία το χρόνο προκειμένου να ενισχύσουν την πνευματική τους τροφή αλλά και τα βιβλιοπωλεία.
Η Ελλάδα του τόσο μεγάλου πολιτισμού. Η χώρα που ακόμη και στις χειρότερες περιόδους της έβγαζε κορυφαίους πεζογράφους ή ποιητές, σήμερα έχει κλείσει τα φώτα. Τη δεκαετία του ’30, μεταξύ μιας καταστροφής στη Μ. Ασία και ενός πολέμου που ερχόταν ολοταχώς, βγήκαν ορισμένα από τα κορυφαία μυαλά της νεοελληνικής πεζογραφίας. Πολλά από αυτά που ήταν τακτικοί θαμώνες της Εστίας. Για να μη μιλήσουμε για το ίδιο το έργο του ιστορικού βιβλιοπωλείου που είχε λόγο να εκδίδει μεγάλα αριστουργήματα.
Η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης, «μπουκωμένη» από τις επιδοτήσεις και τα κοινοτικά κονδύλια, πνιγμένη στα χρέη στις τράπεζες και στα διακοποδάνεια άφησε το βιβλίο στην άκρη. Το έκανε…. προσάναμμα για τη φωτιά ή απλά ντεκόρ για τη βιβλιοθήκη. Οι ιστορικές εκθέσεις βιβλίου που γέμιζαν κάποτε από κόσμο απαξιώθηκαν αφού οι ταβέρνες και τα μπαρ έγιναν τα μόνιμα στέκια των Νεοελλήνων.
Η παραγωγή βιβλίων ελαχιστοποιήθηκε αλλά και η αγορά εκμηδενίστηκε, οπότε τα βιβλιοπωλεία, και δη τα ιστορικά που δεν έκαναν κινήσεις ανανέωσης, ήταν θέμα χρόνου να κλείσουν.
Κάποιοι θα πουν, ε και τι έγινε αφού ανοίγουν άλλα μεγαλύτερα, που προσφέρουν και καφέ. Δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα. Διότι απ’ ότι μαθαίνουμε ακόμη και αυτά τα μεγάλα μαγαζιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ακριβώς γιατί δεν αγοράζονται όσα βιβλία θα έπρεπε. Μαθαίνουμε ότι ένα από τα μεγαλύτερα βιβλιοπωλεία της Αθήνας, ιστορικό και κορυφαίο του κλάδου του, θα έβαζε λουκέτο αν δεν το έσωζε ένα… μπεστ σέλερ που κατάφερε να εκδώσει. Σώθηκε την τελευταία στιγμή δηλαδή.
Τα πράγματα είναι μαύρα για τα ελληνικά βιβλιοπωλεία, ίσως και για αντίστοιχα στο εξωτερικό αφού άλλα μέσα κερδίζουν το έδαφος. Άλλωστε, τα e-book σε λίγο θα κατακτήσουν την αγορά κι αν δεν προσαρμοστούν τα βιβλιοπωλεία στις νέες τάσεις δεν έχουν τύχη. Ωστόσο, κάποιοι δε θα πρέπει να κλαίνε με…μαύρο δάκρυ για την Εστία όταν είναι μεταξύ αυτών που δεν έχουν ανοίξει ούτε ένα βιβλίο. Κάποια μέσα ενημέρωσης, κυρίως τα ηλεκτρονικά, δε θα πρέπει να μιλάνε για την Εστία όταν αγνοούν ακόμη και την ίδια την ελληνική γλώσσα. Ας ανοίξουν κανένα λεξικό πρώτα κι ας ασχοληθούν αργότερα με τα βιβλιοπωλεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου