Μια νίκη με ποσοστό 89% ισχυρίζονται ότι πέτυχαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στο δημοψήφισμα που διοργάνωσαν στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Τα δημοψηφίσματα αποδοκιμάστηκαν από τη Δύση που τα χαρακτήρισε παράνομα, το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος εξελίξεων στη χαώδη κατάσταση που επικρατεί ήδη στην Ουκρανία.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έκαναν λόγο για μία ηχηρή νίκη στο δημοψήφισμα για την απόσχιση από την Ουρκρανία, με ορισμένους να διατείνονται ότι αυτό σημαίνει ανεξαρτησία και άλλους να μιλούν ήδη για ένωση με τη Ρωσία. «Το 89% ψήφισε υπέρ» ανέφερε ο επικεφαλής της αυτονομιστικής εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο Κίεβο χαρακτήρισε παράνομο. «Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» είπε ο Λιάγκιν, σημειώνοντας ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σήμαινε ότι οι προγραμματισμένες για τις 25 Μαΐου προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας δεν θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή του Ντόνετσκ. Οι αυτονομιστές του Λουγκάνσκ ανέφεραν ότι μόνο ένα 5% καταψήφισε την πρόταση για την απόσχιση από την Ουκρανία.
Σε πολλά εκλογικά τμήματα πάντως ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των Ουκρανών, με κάποια δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για δύο νεκρούς. Οι δυτικοί ηγέτες κατηγορούν το Πούτιν, για μία ακόμα φορά, για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι το δημοψήφισμα είναι παράνομο και είναι έτοιμη να αυξήσει την πίεση προς τη Ρωσία, επεκτείνοντας τις κυρώσεις σε επιχειρήσεις, αλλά και σε μεμονωμένα άτομα που συνδέονται με την προσάρτηση της περιοχής της Κριμαία στη Ρωσική Ομοσπονδία. Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, τονίζοντας ότι «είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών».
Αν και σε γενικές γραμμές η διαδικασία κύλησε χωρίς σοβαρά απρόοπτα, δεν έλειψαν και τα αιματηρά επεισόδια, με χειρότερο αυτό που συνέβη στην μικρή πόλη Κρασνοαρμαϊσκ, στο Ντονέτσκ, όπου ενώ μόλις είχε αρχίσει η ψηφοφορία, εισέβαλε στο σχολείο που λειτουργούσε ως εκλογικό τμήμα η Εθνοφρουρά (που υπενθυμίζεται ότι αποτελείται από ενόπλους των ακροδεξιών δυνάμεων της πλατείας Μαϊντάν) και απομάκρυνε δια της βίας τους ψηφοφόρους. Ακολούθησαν επεισόδια και σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο πολίτες. Το σκηνικό με την εισβολή και κατάληψη των σχολείων επαναλήφθηκε άλλες τέσσερις φορές σε διάφορες περιοχές, κυρίως του Ντονέτσκ ενώ σποραδικά πυρά ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας γύρω από τον πύργο της τηλεόρασης έξω από τα Σλαβιάνσκ.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές του δημοψηφίσματος λειτούργησαν 1471 εκλογικά τμήματα στο Λουγκάντσκ και 1500 στο Ντονέτσκ , ενώ υπήρξαν και τμήματα που δεν λειτούργησαν λόγω της παρουσίας του ουκρανικού στρατού εκεί. Κατά τις ίδιες πηγές, η συμμετοχή ξεπέρασε το 70% (79% για το Λουγκάντσκ και 71% για το Ντονέτσκ) και τα πρώτα αποτελέσματα δίνουν μεγάλη πλειοψηφία στο «ναι». Σε μια προσπάθεια να διαλυθεί η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί ως προς το τι ακριβώς κλήθηκαν να επιλέξουν οι ψηφοφόροι (τα δυτικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι άλλοι νόμιζαν ότι ψηφίζουν για απόσχιση και άλλοι για μεγαλύτερη αυτονομία), οι τοπικές αρχές στο Ντονέτσκ ανακοίνωσαν ότι η ερώτηση του δημοψηφίσματος ήταν το κατά πόσο υποστηρίζουν ή όχι «την πράξη αυτοδιάθεσης» της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ή του Λουγκάντσκ, αντιστοίχως.
Η συγκεκριμένη πράξη δεν σημαίνει, όπως διευκρίνιζαν, ένωση με τη Ρωσία ή κάποιου είδους επιλογή ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία αλλά κατά πόσο οι κάτοικοι συμφωνούν ότι έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν μόνοι τους το καθεστώς των περιοχών τους στο εξής. Το τι ακριβώς βέβαια σημαίνει αυτό και το τι θα επακολουθήσει παραμένει ερωτηματικό.
Στο Ντονέτσκ δεν παρευρέθηκαν ξένοι παρατηρητές, καθώς, όπως τουλάχιστον γνωστοποιήθηκε, δεν εκφράστηκε σχετικό ενδιαφέρον και το παρόν έδωσαν 470 ξένοι δημοσιογράφοι. Αντίθετα στο Λουγκάντσκ βρέθηκαν 30 ξένοι παρατηρητές. Θεωρητικώς στις κάλπες αναμένονταν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια ψηφοφόροι καθώς στις δύο επαρχίες υπολογίζεται ότι κατοικούν 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι.
Ο αυτοπροσδιοριζόμενος ηγέτης του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσχίλιν, δήλωνε ότι εφόσον τα αποτελέσματα που θα ανακοινωθούν είναι υπέρ του αυτοπροσδιορισμού, τότε όλα τα ουκρανικά στρατεύματα που βρίσκονται στις δύο περιοχές θα πρέπει να θεωρηθούν «στρατός κατοχής».
Η προσωρινή ηγεσία του Κιέβου χαρακτήρισε εκ νέου το δημοψήφισμα παράνομο, όπως άλλωστε και οι ΗΠΑ και ΕΕ. Συμπλήρωσε επίσης ότι το αποτέλεσμά του δεν πρόκειται να επηρεάσει την εδαφική ακεραιότητα της χώρας αν και ο προσωρινός πρόεδρος Τουρτσίνοφ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα 24ωρα, παραδέχτηκε ότι το εύρος της υποστήριξης του ενδεχόμενου αποσκίρτησης είναι τόσο μεγάλο στα ανατολικά της χώρας, που αντικειμενικά το δημοψήφισμα την οδηγεί «στην άβυσσο».
Περαιτέρω σύγχυση, στο μεταξύ, ως προς το τί γίνεται στα ανατολικά, δημιούργησε και η ανακοίνωση της εταιρείας Μetinvest, μίας από τις μεγαλύτερες εταιρείες της περιοχής του Ντονμπάς (δηλαδή Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ) που δραστηριοποιείται στους τομείς της σιδηρουργίας και των ανθρακωρυχείων, ανακοίνωσε ότι «αναπτύσσει πολιτοφυλακή» στην πόλη της Μαριούπολης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πολιτοφυλακή θα αποτελείται από εργάτες της εταιρείας που θα φροντίσουν για την τήρηση της τάξης, και η εταιρεία, όπως και ο βασικός της μέτοχος Ρινάτ Αχμέτοφ, καλούν το Κίεβο να μην ξαναστείλει στρατό ή εθνοφρουρά μέσα στην πόλη, όπως έγινε την Παρασκευή με αιματηρά αποτελέσματα.
Πηγές: bbc, reuters, Interfax, Russia Today
Μάρκο Πόλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου