Κυριακή 18 Μαΐου 2014

H Πορτογαλία βγήκε από το μνημόνιο

Η Πορτογαλία βγήκε το Σάββατο από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης, ανακτώντας την οικονομική εθνική της κυριαρχία μετά την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οι προκλήσεις όμως για την οικονομία της παραμένουν. Το χρέος των 214 δις ευρώ της Ιβηρικής χώρας είναι το τρίτο υψηλότερο στην ευρωζώνη ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Η οικονομία είναι περίπου 4 τοις εκατό μικρότερη από ό,τι το 2010, ένα χρόνο πριν η κυβέρνηση αναγκαστεί να ζητήσει διεθνή διάσωση. Το κόστος δανεισμού που βασίζεται σε δεκαετείς αποδόσεις ομολόγων είναι σχεδόν διπλάσιο από εκείνο της Γαλλίας και οι τρεις μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης θεωρούν τη χώρα μη επενδυτικού επιπέδου.
«Θα υπάρξουν τώρα είναι δύο ή τρεις δεκαετίες δύσκολους καιρούς για το κράτος, το οποίο θα πρέπει να απαλλαγεί από το βάρος του χρέους», δήλωσε ο Diogo Teixeira, διευθύνων σύμβουλος της Optimize Investment Partners, με έδρα τη Λισαβόνα.
Η Πορτογαλία αποφάσισε να μιμηθεί την Ιρλανδία στην έξοδο από το σχέδιο διάσωσης χωρίς την ασφάλεια μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής, αφού τον περασμένο μήνα δημοπράτησε ομόλογα για πρώτη φορά από τότε που ζήτησε το πακέτο διάσωσης ύψους 78 δις ευρώ. Ενώ η χώρα έχει βγει από την μεγαλύτερη ύφεση των τελευταίων τουλάχιστον 25 χρόνων, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Πάσος Κοέλιου πρέπει να κάνει περικοπές των δαπανών φέτος και τον επόμενο χρόνο για να επιτύχει τους στόχους του ελλείμματος.
Η Πορτογαλία, η οποία είχε λάβει την τελευταία εξωτερική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 1983, είχε προσπαθήσει να αποφύγει να ζητήσει και πάλι βοήθεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και στη συνέχεια η συμμετοχή της στην ευρωζώνη επέτρεψαν στην χώρα να βρει φθηνότερη χρηματοδότηση.Με το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας στο 9,8 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2010, η χώρα κατέληξε να αναζητά χρήματα ένα χρόνο αργότερα, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν εναντίον του ευρωπαϊκού χρέους μετά και την Ελλάδα. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεϊξέιρα ντος Σάντος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκείνη την εποχή δεν είχε άλλη επιλογή, γιατί τα επιτόκια που η Πορτογαλία καλούταν να πληρώσει είχαν γίνει μη βιώσιμα.
Με το πακέτο διάσωσης, η Πορτογαλία πούλησε περιουσιακά στοιχεία, αύξησε τους φόρους στα πάντα, και μείωσε τις δαπάνες του προϋπολογισμού κατά 12 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2010. Τα μέτρα λιτότητας προκάλεσαν ένα ρήγμα στην κυβέρνηση συνασπισμού. Στις 26η Μάρτη, η Τράπεζα της Πορτογαλίας είπε σε μια παρουσίαση ότι η Πορτογαλία το 2013 κατέγραψε το πρώτο πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών από το 1943. Η κεντρική τράπεζα ανέφερε επίσης ότι οι εξαγωγές θα αντιπροσωπεύουν το 45 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2016, από 32 τοις εκατό το 2008.
Παρόλα αυτά, η χώρα εξακολουθεί να έχει προβλήματα. Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 1,4 τοις εκατό το προηγούμενο έτος, η μεγαλύτερη μείωση στην περιοχή του ευρώ εκτός από την Ελλάδα και την Κύπρο, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτό το μήνα. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στο 15,1 τοις εκατό. Η κυβέρνηση προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 1,2 τοις εκατό το 2014 και 1,5 τοις εκατό το 2015.

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μέσα σε ένα χρόνο κατά τους τρεις μήνες έως τον Μάρτιο καθώς οι εξαγωγές μειώθηκαν. Υποχώρησε 0,7 τοις εκατό από το τέταρτο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει αύξηση της τάξης του 0,1 τοις εκατό. Την περασμένη εβδομάδα, η αξιολόγηση των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας αυξήθηκε σε Ba2 από Ba3 από την Moodys Investors Service, η οποία σημείωσε πιο γρήγορη από την προβλεπόμενη βελτίωση της δημοσιονομικής της υγείας. Ωστόσο, άφησε την Πορτογαλία στην βαθμολογία «σκουπίδια», τέσσερις μήνες αφού έβγαλε την Ιρλανδία από την κατηγορία της μη επενδυτικής βαθμολογίας.
Η κυβέρνηση στοχεύει σε έλλειμμα του προϋπολογισμού 4 τοις εκατό του ΑΕΠ το 2014 και προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από το όριο 3% της ΕΕ το 2015. Το έλλειμμα περιορίστηκε στο 4,9 τοις εκατό το 2013, όταν το χρέος έφθασε το 129 τοις εκατό του ΑΕΠ.
Η χώρα πάντως αναμένει την τελική εκταμίευση του πακέτου βοήθειας τον Ιούνιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου