Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Αυτόνομη Υπερκαρπαθία ζητά η Ουγγαρία

«Ολόκληρο το ουγγρικό κράτος υποστηρίζει το αίτημα αυτονομίας των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας» δήλωσε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν

Τις δηλώσεις του περί αυτονομίας της ουγγρικής κοινότητας της Υπερκαρπαθίας στη δυτική Ουκρανία επανέλαβε ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν, λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου προκάλεσε διπλωματική ένταση ανάμεσα στη Βουδαπέστη, τη Βαρσοβία και το Κίεβο.

«Ολόκληρο το ουγγρικό κράτος υποστηρίζει το αίτημα αυτονομίας των Ούγγρων της Υπερκαρπαθίας» είπε, μιλώντας το βράδυ της Παρασκευής στην ουγγρική τηλεόραση.

Περί τα 150.000 έως 200.000 άτομα ουγγρικής καταγωγής ζουν στην Ουκρανία, η συντριπτική πλειονότητα τους στην Υπερκαρπαθία. Αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα (13% του πληθυσμού) σε αυτήν την περιοχή της Ουκρανίας, που συνορεύει με τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία.

«Μία σταθερή και δημοκρατική Ουκρανία είναι προς το συμφέρον μας, αλλά η Ουκρανία δεν μπορεί να είναι σταθερή και δημοκρατική χωρίς να χορηγήσει δικαιώματα στις μειονότητες και τις εθνοτικές κοινότητες που ζουν εκεί» πρόσθεσε.

Σε αντίστοιχες δηλώσεις είχε προβεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του στις 10 Μαΐου. Ο Βίκτορ Ορμπαν ανέλαβε δεύτερη συνεχή πρωθυπουργική θητεία μετά την νίκη του στις βουλευτικές εκλογές του Απριλίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μαρτόνι διευκρίνισε την Τετάρτη ότι ο πρωθυπουργός δεν αναφερόταν σε εκείνες τις δηλώσεις του σε «εδαφική» ανεξαρτησία.
Στις χθεσινές του δηλώσεις ο Βίκτορ Ορμπαν είπε στο κανάλι 1 της ουγγρικής τηλεόρασης ότι υπάρχουν στην Ευρώπη πολλές μορφές αυτονομίας και ότι οι Ούγγροι της Υπερκαρπαθίας θα πρέπει να διευκρινίσουν ποιο είναι το αίτημά τους.

Ο πρεσβευτής της Ουγγαρίας στο Κίεβο εκλήθη από τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τις δηλώσεις του Βίκτορ Ορμπαν κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Ντόναλτν Τουσκ χαρακτήρισε λυπηρές τις δηλώσεις του Ούγγρου πρωθυπουργού και κάλεσε τις γειτονικές της Ουκρανίας χώρες να επιδείξουν αλληλεγγύη, υποστηρίζοντας την ενότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.


http://www.protothema.gr/world/article/379607/oukrania-autonomi-uperkarpathia-zita-i-ouggaria/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου