Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Μήνυμα «ισχύος» από τον Πούτιν στην Κριμαία


Ιστορική επίσκεψη στην Κριμαία πραγματοποίησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν όπου παρακολούθησε στη Συμφερόπολη την παρέλαση για την επέτειο της αντιφασιστικής νίκης, την ημέρα που ο σοβιετικός στρατός ύψωσε τη σημαία του στο Ράιχσταγκ. Η επιλογή του Πούτιν να κάνει αυτό το ταξίδι, λίγες ώρες μετά την μεγάλη ανάλογη στρατιωτική παρέλαση στην Μόσχα, θέλησε να δώσει ένα μήνυμα ισχύος και αποφασιστικότητας προς τη Δύση. Η τωρινή ρωσική ηγεσία επιδιώκει ταυτόχρονα και να πάρει αποστάσεις από το παρελθόν σε ορισμένα σημεία αλλά και να εμφανιστεί ως συνεχιστής των πτυχών εκείνων που παραμένουν ζωντανές στην μνήμη των πληθυσμών της περιοχής και όχι μόνο ως «στιγμές νίκης». Άλλωστε, είναι εμφανές ότι μπορεί όλες οι εκδηλώσεις να ήταν επετειακές αλλά οι συμβολισμοί που η Μόσχα προσπαθεί ν’ αξιοποιήσει αφορούν το σήμερα και ξεπερνούν κατά πολύ την ίδια την Κριμαία, καθώς σχετίζονται πολύ περισσότερο με τον ανταγωνισμό με τη Δύση για τον έλεγχο σημαντικών, γεωστρατηγικά, περιοχών στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας.
Ο Πούτιν έγινε δεκτός από πλήθος κόσμου που τον επευφημούσε και του έσφιγγε το χέρι και παρακολούθησε την εκδήλωση για την επέτειο ενώ ρωσικά μαχητικά πραγματοποιούσαν πτήσεις πάνω από την πόλη και τα ρωσικά πλοία στο λιμάνι απέδιδαν τιμές. Δήλωσε βέβαιος ότι το 2014 θα εγγραφεί στην ιστορία της Ρωσίας ως ο χρόνος που «τα έθνη που ζουν σε αυτόν τον τόπο αποφάσισαν με κατηγορηματικό τρόπο να είναι μαζί με τη Ρωσία, εκφράζοντας έτσι την πίστη τους στην ιστορική αλήθεια και στην μνήμη των προγόνων τους». Εξήρε το ρόλο των ενόπλων δυνάμεων κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο τονίζοντας ότι η 9η Μάη, ήταν «μια μέρα αιώνιας μνήμης» υπογραμμίζοντας την «σιδερένια θέληση του σοβιετικού λαού που έσωσε την Ευρώπη από τη σκλαβιά».
«Είναι η γιορτή της απεριόριστης δύναμης του πατριωτισμού που θριαμβεύει, τόνισε, όταν όλοι μας νιώθουμε ιδιαίτερα έντονα τι σημαίνει να είναι κανείς πιστός στην πατρίδα και πώς σημαντικό είναι να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντά μας». Ο Πούτιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στην εγκόλπωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία την οποία χαιρέτησε ως «μεγάλο βήμα» εκτιμώντας ότι η επιλογή του να είναι μέρος της Ρωσίας εκφράζει «πίστη στην ιστορική αλήθεια».
Η κυβέρνηση του Κιέβου κατήγγειλε την επίσκεψη ως «σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας». Στην ουκρανική πρωτεύουσα δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μεγάλη εκδήλωση για την επέτειο της νίκης επί των Ναζί λόγω, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, έλλειψης χρημάτων αλλά και φόβων ότι θα μπορούσαν να ξεσπάσουν επεισόδια ανάμεσα σε οπαδούς φασιστικών και νεοναζιστικών δυνάμεων που πρόσκεινται στην νέα ηγεσία και σε πολιτικούς τους αντιπάλους τόσο φιλορώσους όσο και μη φιλορώσους. Αντί για την μεγάλη εκδήλωση, έγινε μια μικρή τελετή για τους βετεράνους, στο κεντρικό πάρκο του Κιέβου, στην οποία παρευρέθηκε ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ενώ τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια.
Με αφορμή την παρουσία του Πούτιν στην Κριμαία, δηλώσεις έκανε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «μη πρέπουσα» επαναλαμβάνοντας ότι για τη Βορειοατλαντική συμμαχία «η προσάρτηση της Κριμαίας είναι παράνομη και δεν αναγνωρίζεται». Η εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Λώρα Μάγκνουσον, δήλωσε επίσης ότι δεν είναι δεκτή η προσάρτηση της Κριμαίας και ότι τέτοιου είδους επισκέψεις απλώς υποδαυλίζουν περαιτέρω την ένταση.
Πηγές: bbc, reuters, Interfax

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου