Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Η παχυσαρκία προκαλεί περισσότερους θανάτους από ό,τι το κάπνισμα

Στη συσκευασία του φαγητού θα πρέπει να φαίνεται η ζημιά που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία του καταναλωτή, υποστηρίζουν οργανώσεις για την υγεία αλλά και ειδικοί επιστήμονες που τονίζουν ότι θα πρέπει να υιοθετηθούν αυστηρότεροι κανονισμοί έτσι ώστε να μην υπάρξει επανάληψη της «καταστροφικής παγκόσμιας κρίσης υγείας που έχει προκληθεί από το κάπνισμα». Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας και η Διεθνής Ένωσης Καταναλωτών προχώρησαν σε μια κοινή ανακοίνωση με την οποία καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν άμεσα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τον διαρκώς αυξανόμενο αριθμό θανάτων που σχετίζονται με τη διατροφή. Υποστηρίζουν ότι η ανθυγιεινή διατροφή έχει σήμερα υπερκεράσει το κάπνισμα όσον αφορά τον αριθμό των θανάτων που προκαλεί από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν.
Στα μέτρα που ζητούν να υιοθετηθούν προκειμένου οι καταναλωτές να ενημερώνονται για το πόσο βλαβερές μπορεί να είναι οι τροφές που καταναλώνουν συγκαταλέγονται και τα γνωστά μέτρα που, μέχρι σήμερα, αφορούσαν τους καπνιστές: φωτογραφίες των βλαβών που προκαλεί η παχυσαρκία στις συσκευασίες των τροφών, εντατικοποίηση της ενημέρωσης της βλαβερότητας των τροφών με λίπος ή με ζάχαρη κλπ. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η δραματική αύξηση των ασθενειών που σχετίζονται με την παχυσαρκία τα τελευταία χρόνια οφείλεται και στην παντελή έλλειψη ενημέρωσης και παρέμβασης από πλευράς αρχών.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παχυσαρκίας, ο αριθμός των παχύσαρκων ανθρώπων διπλασιάστηκε ανάμεσα στο 1980 και στο 2008, φτάνοντας, σε σύνολο, το μισό δισεκατομμύριο. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας και η Διεθνής Ένωση Καταναλωτών υποστηρίζουν ότι αν η παχυσαρκία ήταν μεταδοτική ασθένεια τότε θα είχαν ήδη δαπανηθεί δισεκατομμύρια δολάρια για τον περιορισμό της διάδοσής της. Αντίθετα, τώρα οι κυβερνήσεις εμφανίζονται απρόθυμες να πάρουν το οποιοδήποτε μέτρο το οποίο προφανώς θα πρέπει να θίξει και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες τροφίμων και ποτών των οποίων τα προϊόντα κρίνονται ως εξαιρετικά επιβαρυντικά για την υγεία. Οι δύο οργανώσεις προτείνουν, μεταξύ άλλων, την υιοθέτηση αυστηρότερων ελέγχων στις εταιρείες παραγωγής τροφίμων, την βελτίωση της ενημέρωσης ως προς τη διατροφή, την υποχρέωση να τονίζεται και να εξηγείται γιατί μια τροφή είναι ανθυγιεινή και τι προκαλεί στη συσκευασία της και η χρήση και οικονομικών εργαλείων για τον επηρεασμό των καταναλωτικών μοντέλων.
Όπως γνωστοποίησαν, σύντομα θα καταθέσουν μια επίσημη λίστα με προτάσεις σε όλους τους αρμόδιους παγκόσμιους οργανισμούς προκειμένου να συντονιστούν οι προσπάθειες. Μόλις τον Φεβρουάριο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε δημοσιεύσει έκθεση στην οποία ανέφερε σαφώς ότι αν οι κυβερνήσεις ασκούσαν μεγαλύτερο έλεγχο στη βιομηχανία τροφίμων θα μπορούσε να μειωθεί, ακόμη και να αντιστραφεί, η παγκόσμια επιδημία παχυσαρκίας. «Αν οι κυβερνήσεις θα κάνουν βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση, το αόρατο χέρι της αγοράς θα συνεχίσει να προωθεί παγκοσμίως την παχυσαρκία με καταστροφικές συνέπειες για το μέλλον της δημόσιας υγείας και της οικονομικής παραγωγικότητας» σημειώνει ο Ρομπέρτο ντε Βόλι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την έρευνα του ΠΟΥ.
Οι ΗΠΑ είναι η χώρα, σήμερα, που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παχύσαρκων ατόμων και ακολουθούν η Κίνα, η Βραζιλία και το Μεξικό. Αντίθετα, η Δανία χρησιμοποιείται ως παράδειγμα προς μίμηση από πολλούς ειδικούς καθώς υιοθέτησε νομοθεσία περιορισμού της χρήσης των trans λιπαρών.

Πηγές: bbc, Russia today
Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου