Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Οδηγός επιβίωσης από ζόμπι, με την υπογραφή του Πενταγώνου


Ο στρατός των ΗΠΑ είναι πάντα το κομμάτι της κυβέρνησης που έχει ένα σχέδιο, είναι πάντα σε κατάσταση προετοιμασίας και είναι έτοιμος να τραβήξει ένα σχέδιο από το ράφι για σχεδόν κάθε ενδεχόμενο. Θέλει μια απάντηση για μια ρωσική πυρηνική εκτόξευση πυραύλου; Την έχει. Πρέπει να διασώσει ένα Αμερικανό πρέσβη που έχει απαχθεί από βαρόνους των ναρκωτικών; Το ‘χει κι αυτό. Τι θα λέγατε όμως για μια λεπτομερή στρατηγική για την επιβίωση από πιθανή επίθεση ζόμπι; Όπως αποδεικνύεται, είναι έτοιμος και γι’ αυτό.
Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, το Υπουργείο Άμυνας έχει μια απάντηση εάν τα ζόμπι επιτεθούν και οι ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να εξαλείψουν τα σαρκοβόρα προκειμένου να «διατηρήσουν την ιερότητα της ανθρώπινης ζωής». Θαμμένο στο μυστικό δίκτυο υπολογιστών του στρατού είναι ένα απόρρητο έγγραφο, στο οποίο το Foreign Policy απέκτησε πρόσβαση, που ονομάζεται «CONOP 8888». Είναι ένα σχέδιο επιβίωσης από ζόμπι, ένας οδηγός για στρατιωτικούς που προσπαθούν να απομονώσουν την απειλή από διαφόρων ειδών ζόμπι –από ζόμπι-κοτόπουλα, ζόμπι-εξωγήινοι, ή ακόμα και τα «διαβολικά ζόμπι» - και να τα καταστρέψουν.
«Αυτό το σχέδιο πληροί έναν φανταστικό σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης για καθοδήγηση της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ ώστε να αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και να αναλάβει στρατιωτικές επιχειρήσεις για τη διατήρηση των ανθρώπων μη - ζόμπι από τις απειλές που προέρχονται από ορδές ζόμπι» γράφει η σύνοψη του CONOP 8888. «Επειδή τα ζόμπι αποτελούν απειλή για κάθε μη- ζόμπι ανθρώπινη ζωή, ο στρατός θα είναι έτοιμος να διατηρήσει την ιερότητα της ζωής και να οργανώσει επιχειρήσεις για τη στήριξη οποιουδήποτε ανθρώπινου πληθυσμού -συμπεριλαμβανομένων και των παραδοσιακών αντιπάλων».
Το CONOP 8888, ή αλλιώς γνωστό ως «Αντι-ζόμπι Κυριαρχία», με ημερομηνία 30 Απριλίου του 2011, δεν είναι για γέλια, φυσικά όμως είναι αστείο. Όπως σημειώνουν οι συντάκτες του, στην «ενότητα αποποίηση ευθυνών» του εγγράφου, «το σχέδιο αυτό δεν έχει σχεδιαστεί ως ένα αστείο». Στρατιωτικοί από την Στρατηγική Διοίκηση των ΗΠΑ στην Ομάχα της Νεμπράσκα το 2009 και το 2010, έψαχναν ένα δημιουργικό τρόπο για να επινοήσουν ένα έγγραφο σχεδιασμού για την προστασία των πολιτών σε περίπτωση επίθεσης οποιουδήποτε είδους. Οι αξιωματικοί χρησιμοποίησαν τα ζόμπι ως πηγή έμπνευσης.
Η λοχαγός του Ναυτικού Pamela Kunze, εκπρόσωπος της Στρατηγικής Διοίκησης, αναγνώρισε ότι το έγγραφο υπάρχει σε έναν «ασφαλές Διαδικτυακό site», αλλά φρόντισε να εξηγήσει ότι ο οδηγός επιβίωσης από ζόμπι είναι μόνο μια δημιουργική προσπάθεια για εκπαιδευτικούς σκοπούς. «Το έγγραφο έχει χαρακτηριστεί ως ένα εκπαιδευτικό εργαλείο που χρησιμοποιείται σε μια άσκηση ενδοεπιχειρησιακής κατάρτισης, όπου οι μαθητές μαθαίνουν για τις βασικές έννοιες των στρατιωτικών σχεδίων και την ανάπτυξη, μέσα από ένα φανταστικό σενάριο κατάρτισης», έγραψε σε ένα e-mail. «Αυτό το έγγραφο δεν είναι ένα σχέδιο Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ».
Δεν είναι η πρώτη φορά που τα ζόμπι έχουν χρησιμοποιηθεί για να εμπνεύσουν τους εκπαιδευτές ή τον αμερικανικό λαό. Τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών (CDC) δημιούργησαν μια ολόκληρη εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για την ετοιμότητα έκτακτης ανάγκης, γύρω από ζόμπι. «Πάρτε ένα κουτί έκτακτων αναγκών, κάντε ένα σχέδιο, να είστε προετοιμασμένοι», προειδοποιεί μία αφίσα του CDC με μια γυναίκα ζόμπι να κρυφοκοιτάζει πάνω από μια κουβέρτα.
Αλλά ο στρατός φαίνεται να σκέφτηκε πρώτος την ιδέα. Και φυσικά, αν κάτι γίνει ο στρατός θα έχει πράγματι ένα σχέδιο. Το σχέδιο παρέχει μεταξύ άλλων καθοδήγηση για την «ενίσχυση των πολιτικών αρχών, για τη διατήρηση του νόμου και της τάξης και την αποκατάσταση των βασικών υπηρεσιών κατά τη διάρκεια και μετά από μια επίθεση ζόμπι». Η «χειρότερη περίπτωση απειλής», σύμφωνα με το σχέδιο, υποδηλώνει μια μάλλον σκοτεινή κατάσταση: μια επίθεση ζόμπι στην οποία θα υπάρξει υψηλή «μεταδοτικότητα»: πολλά ζόμπι να τρώνε πολλούς ανθρώπους, ζόμπι να μολύνουν τους ανθρώπους με ταχείς ρυθμούς και καμία ανοσία ή αποτελεσματικά αντίμετρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου