Σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, τουλάχιστον 201 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι παραμένουν παγιδευμένοι -χωρίς καμία βοήθεια- στις υπόγειες στοές ορυχείοθ στη δυτική επαρχία της Τουρκίας Μανσιά μετά από έκρηξη και πυρκαγιά που ακολούθησε νωρίς το απόγευμα της Τρίτης.
Όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα 787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στα έγκατα της γης στο ορυχείο στην πόλη Σομά, βορειοδυτικά της Σμύρνης, κατά τη στιγμή της έκρηξης. Ο τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι 80 ανθρακωρύχοι διασώθηκαν τραυματισμένοι εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.
Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόσοι ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης, γιατί φαίνεται ότι συνέβη σε ώρα που άλλαζε η βάρδια οπότε επικρατεί σύγχυση. Σύμφωνα με τον πρόεδρο ης Ένωσης Τούρκων Ανθρακωρύχων, Νουρετίν Ακτσούλ, ο πραγματικός αριθμός των εγκλωβισμένων παραμένει άγνωστος και με βάση εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης βρίσκονταν 580 ανθρακωρύχοι εκ των οποίων οι 280 κατάφεραν να διαφύγουν. Οι υπόλοιποι όμως παρέμειναν κάτω από τη γη σε βάθος περίπου δύο χιλιομέτρων. Η έκρηξη προκάλεσε πυρκαγιά και αυτή με τη σειρά της κατέστρεψε την κεντρική μονάδα ενέργειας της εγκατάστασης με αποτέλεσμα να πάψει να λειτουργεί ο ανελκυστήρας του ορυχείου.
Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι οι εγκλωβισμένοι είναι 200 με 300 ενώ ορισμένες πρώτες πληροφορίες, που δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως, ανέφεραν ότι ήδη έχουν ανασυρθεί 20 νεκροί και άλλοι 20 τραυματίες οι οποίοι νοσηλεύονται, ορισμένοι εξ αυτών σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ δήλωνε ότι τα νούμερα εγκλωβισμένων, νεκρών και τραυματιών δεν έχουν ακόμη διασταυρωθεί και δεν μπορεί να είναι σίγουρα. Ενημέρωσε επίσης ότι ήδη τέσσερις διαφορετικές ομάδες διάσωσης εργάζονται ήδη στο ορυχείο και ότι έχει βρεθεί τρόπος να διοχετευτεί κάτω από τη γη οξυγόνο μέσα στις σήραγγες έτσι ώστε να μπορέσουν ν’ αναπνεύσουν τυχόν εγκλωβισμένοι που έχουν επιβιώσει.
Επί τόπου σπεύδει κυβερνητικό κλιμάκιο καθώς και επταμελής επιτροπή από βουλευτές της μείζονος αντιπολίτευσης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος.
Οι συνθήκες εργασίας στα ανθρακωρυχεία της Τουρκίας έχουν επανειλημμένα στηλιτευθεί γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολες και τα μέτρα ασφαλείας παρουσιάζουν σημαντικές ελλείψεις σε σχέση με τα κριτήρια που επικρατούν στις περισσότερες βιομηχανικές χώρες. Τα δε ατυχήματα σε ανθρακωρυχεία δεν είναι και τόσο σπάνια με το χειρότερο, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, να καταγράφεται το 1992, όταν 270 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν κοντά στο Ζονγκουλντάκ, στη Μαύρη Θάλασσα, όταν εγκλωβίστηκαν από έκρηξη κάτω από τη γη. Στο ίδιο ορυχείο τον Νοέμβριο του 2013 πραγματοποιήθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις από τους ανθρακωρύχους οι οποίοι ζητούσαν καλύτερες συνθήκες ασφαλείας και άμεση πρόσβαση ασθενοφόρων σε περίπτωση ατυχήματος.
Πηγές: bbc, reuters, hurriyet, zaman, cnn turk
Μάρκο Πόλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου