Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Επτά νεκροί στρατιώτες σε ενέδρα στο Κραματόρσκ

Επτά Ουκρανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν, την Τρίτη το απόγευμα, σε ενέδρα έξω από το Κραματόρσκ, στο αιματηρότερο επεισόδιο που έχει σημειωθεί όλες αυτές τις ημέρες που βρίσκεται σε εξέλιξη η στρατιωτική επιχείρηση της ουκρανικής ηγεσίας κατά των φιλορώσων στα ανατολικά. Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Μιχαϊλο Κοβάλ, ο οποίος συμπλήρωσε ότι εκτός από αυτές τις απώλειες, άλλα εννιά μέλη του στρατού έχουν σκοτωθεί, εκ των οποίων οι πέντε πιλότοι, των οποίων τα ελικόπτερα καταρρίφθηκαν στο Σλαβιάνσκ και στην Μαριούπολη.
Χθες, σημειώθηκε επίσης απόπειρα δολοφονίας κατά του αυτοανακηρυχθέντος κυβερνήτη της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, του Βαλέρι Μπολότοφ, ο οποίος δέχτηκε καταιγισμό πυρών μέσα στο αυτοκίνητό του. Εκπρόσωπός του, λίγο αργότερα, ανακοίνωσε ότι Μπολότοφ γλίτωσε αν και τραυματίστηκε και έχασε αρκετό αίμα.
Έκκληση να υιοθετηθεί νομοθεσία που θα παραχωρεί περισσότερες αρμοδιότητες στις τοπικές ηγεσίες ιδιαίτερα στα ανατολικά απυήθηνε προς το Κίεβο ο κυβερνήτης που διόρισε η προσωρινή κυβέρνηση στην επαρχία του Ντονέτσκ, ο οποίος περιέγραψε ως «δημοσκόπηση» τα δημοψηφίσματα της Κυριακής και εκτίμησε ότι ούτε το Ντονέτσκ ούτε το Λουγκάντσκ μπορούν να επιβιώσουν αν διαχωριστούν από την Ουκρανία. Ρωσικά ΜΜΕ, πάντως, μετέδιδαν ότι έχουν ήδη αρχίσει συνομιλίες ανάμεσα σε αντιπροσωπείες των δύο επαρχιών προκειμένου να εξεταστεί το κατά πόσο μπορούν να ενωθούν και να πορευτούν, στο εξής, από κοινού.
Γερμανική διπλωματία
Στο Κίεβο βρέθηκε την Τρίτη και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον προσωρινό πρωθυπουργό Αρσένιι Γιατσενιούκ. Ο Στάινμαγιερ επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν υπάρχει καμία άλλη λύση πέραν του διαλόγου και ότι το Βερολίνο στηρίζει μια συνάντηση που διοργανώνει την Τετάρτη η προσωρινή κυβέρνηση με εκπροσώπους, όπως λέει, της κοινωνίας των πολιτών από τα ανατολικά, στην οποία, όμως, δεν συμμετέχει κανένας από τους σημαντικούς παράγοντες που παίζουν ρόλο στις εξελίξεις σε Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ.
Ο Στάινμαγιερ χαρακτήρισε «κρίσιμες» τις εκλογές της 25ης Μάη και εκτίμησε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι «επικίνδυνη και απειλητική». Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε προγραμματίσει να μεταβεί, στη συνέχεια, στην Οδησσό, όπου θα έχει σειρά συναντήσεων με τοπικούς παράγοντες σε μια προσπάθεια να διαδραματίσει διαμεσολαβητικό ρόλο και ν’ αποτρέψει μια ανάλογη κίνηση απόσχισης της περιοχής από την Ουκρανία, καθώς το κλίμα παραμένει εξαιρετικά βαρύ μετά την πολύνεκρη πυρκαγιά στο κτίριο των Εργατικών Συνδικάτων της πόλης πριν από περίπου δέκα ημέρες.
Οι γερμανικές απόπειρες ανάληψης ενός ενεργότερου διαμεσολαβητικού ρόλου στην Ουκρανία, πάντως, «σκοντάφτουν» σε ένα απρόσμενο εμπόδιο: στο σχέδιο αποκλιμάκωσης που έχει παρουσιάσει ο ίδιος ο ΟΑΣΕ και στο οποίο αναφέρεται ρητώς ότι δεν έχει νόημα ο οποιοσδήποτε διάλογος αν δεν σταματήσει η βία και από τις δύο πλευρές. Κάτι που προς το παρόν το Κίεβο δεν φαίνεται διατεθειμένο να πράξει, αφού διακηρύττει ότι θα συνεχίσει «την αντιτρομοκρατική επιχείρηση στα ανατολικά». Η στάση αυτή πυροδότησε μεγάλη ένταση και μέσα στο κοινοβούλιο του Κιέβου όπου βουλευτές του πάλαι ποτέ κόμματος του Γιανουκόβιτς, όπως και το ΚΚ Ουκρανίας, κατηγόρησαν την υπηρεσιακή κυβέρνηση ότι «ευθύνεται για την ένταση γιατί στέλνοντας το στρατό στα ανατολικά απομάκρυνε ακόμη περισσότερο τους ρωσόφωνους». Ακολούθησε ανταλλαγή βαριών εκφράσεων που κατέληξε με τον προσωρινό πρόεδρο Τουρτσίνοφ να ωρύεται ότι «δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν οι προδότες».
Ο πρωθυπουργός Γιατσενιούκ, από την πλευρά του, αφού συνάντησε τον Στάινμαγιερ πέταξε για τις Βρυξέλλες όπου υπέγραψε τη συμφωνία χορήγησης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε βοήθεια από την ΕΕ. Οι Βρυξέλλες φέρονται, σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, να διευκρίνισαν ότι αν το Κίεβο επιλέξει να χρησιμοποιήσει μέρος των χρημάτων για να καλύψει τμήμα των χρεών του προς την Gazprom για την παροχή φυσικού αερίου (χρέη που η εταιρεία αποτιμά σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ ζητά 1,66 δισεκατομμύρια για τη χορήγηση φυσικού αερίου τον Ιούνιο).
Πηγές: bbc, reuters, deutsche welle, the guardian, Russia today, ria novosti

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου