Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Μεσαίωνας στο Πακιστάν: Η αστυνομία παρακολουθούσε αμέτοχη τον λιθοβολισμό εγκύου

Μεσαίωνας στο Πακιστάν: Η αστυνομία παρακολουθούσε αμέτοχη τον λιθοβολισμό εγκύου

«Τους ικέτευσα να μας βοηθήσουν, αλλά είπαν πως δεν είναι δουλειά τους» περιγράφει ο σύζυγος της 25χρονης Φαρζάνα Ικμπάλ

Νέες διαστάσεις παίρνει η τραγωδία στο Πακιστάν με θύμα την 25χρονη Φαρζάνα Ικμπάλ, η οποία λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου από τον πατέρα της και συγγενείς της έξω από δικαστήριο επειδή παντρεύτηκε τον άνδρα που αγαπούσε.

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο σύζυγός της, στο σημείο ήταν παρόντες αστυνομικοί οι οποίοι επί 15 λεπτά έβλεπαν την κοπέλα να ψυχορραγεί από τα χτυπήματα των συγγενών της χωρίς να παρεμβαίνουν.


H άτυχη Φαρζάνα Ικμπάλ



«Τους ικέτευσα να μας βοηθήσουν, αλλά είπαν πως δεν είναι δουλειά τους. Έβγαλα το πουκάμισό μου και τους ικέτευσα να την σώσουν» περιέγραψε τα όσα δραματικά έζησε ο Μουχάμεντ Ικμπάλ μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

«Έκλαιγε και φώναζε, "μην με σκοτώσετε", θα σας δώσουμε χρήματα» συνέχισε την περιγραφή ο Ικμπάλ, ο οποίος προσπάθησε να την σώσει, αλλά απωθήθηκε από ένα πλήθος άνω των 20 ανθρώπων.

Όπως είπε στο Reuters, κάποια στιγμή, έξι άνθρωποι την χτυπούσαν με τούβλα ενώ αυτή φώναζε και εγώ με τον γιο μου ικετεύαμε την αστυνομία να βοηθήσει.

Στο τέλος, όμως, η Φαρζάνα σταμάτησε να φωνάζει.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο της, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η οικογένεια είχε προσπαθήσει να σκοτώσει την 25χρονη καθώς στις 12 Μαΐου, επτά συγγενείς της είχαν προσπαθήσει να εισβάλουν στο γραφείο του, όπου καθόταν εκείνη, αλλά συνάδελφοί του τους αντιμετώπισαν και τους έδιωξαν.



Η 25χρονη είχε προσβάλει την οικογένειά της επειδή παντρεύτηκε τον Ικμπάλ αντί για έναν εξάδελφό της που είχε επιλεγεί γι' αυτήν.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Guardian στο Πακιστάν, ο πατέρας της Φαρζάνα είχε αρχικά αποδεχθεί το γάμο αφού ο Ικμπάλ του πλήρωσε το ισόποσο 500 στερλινών, όμως αργότερα ζήτησε άλλες 600 στερλίνες. «Η όλη διευθέτηση είχε συμφωνηθεί, όμως στη συνέχεια είχαν έξοδα με το σπίτι τους και ζήτησαν περισσότερα χρήματα», δήλωσε ο Ικμπάλ στη βρετανική εφημερίδα . «Επειδή έχω περισσότερη γη απ' αυτούς, νομίζουν ότι είμαι πλούσιος».

Για την υπόθεση έχει συλληφθεί μόνο ο πατέρας της 25χρονης που χαρακτήρισε ως «φόνο τιμής» το βάναυσο φονικό ενώ σύμφωνα με την αστυνομία στους δράστες της επίθεσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα δύο αδέλφια της Φαρζάνα και ένας πρώην αρραβωνιαστικός της.

Οι καταγγελίες του συζύγου της 25χρονης προκάλεσαν την αντίδραση του πρωθυπουργού του Πακιστάν Ναουάζ Σαρίφ, ο οποίος ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα.

«Δίνω οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό να αναλάβει αμέσως δράση και μια αναφορά πρέπει να έχει υποβληθεί μέχρι απόψε στο γραφίο μου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σαρίφ σημειώνοντας ότι ένα «απολύτως απαράδεκτο» έγκλημα οφείλει να αντιμετωπίζεται άμεσα από το νόμο.

Η υπόθεση αυτή είναι ο πιο πρόσφατος φόνος τιμής που σημειώνεται στο Πακιστάν και έχει προκαλέσει οργή σ' όλο τον κόσμο.

«Δεν θέλω καν να χρησιμοποιήσω τη φράση φόνος τιμής», υπογράμμισε η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι σε δήλωση που εξέδωσε στη Γενεύη. «Δεν υπάρχει ούτε το απειροελάχιστο ίχνος τιμής στο να σκοτώνεις μια γυναίκα μ' αυτό τον τρόπο».

http://www.protothema.gr/world/article/383145/pakistan-i-astunomia-parakolouthouse-ametohi-epi-15lepto-ton-lithovolismo-eguou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου