Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

91χρονος λευκός βετεράνος ηγέτης του αγώνα κατά του απαρτχάιντ δολοφονήθηκε αποκλειστικά και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός του

 
Ο Marcus Jean (φωτο) δικάζεται σήμερα για τη δολοφονία τουMurray Wrobel σε ένα έγκλημα μίσους με ρατσιστικά κίνητρα.

Η δίκη είναι σε εξέλιξη για την δολοφονία ενός ηλικιωμένου παλαιού ηγέτη κατά του  απαρτχάιντ που πέθανε ως αποτέλεσμα των τραυμάτων του από επίθεση που δέχθηκε το 2012. Η δίκη αποκάλυψε ότι ο ακτιβιστής κατά του απαρτχάιντ δέχτηκε επίθεση αποκλειστικά και μόνο λόγω του χρώματος του δέρματός του.

Ο Murray Wrobel εργάστηκε για τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ως γλωσσολόγος κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανέκρινε υψηλόβαθμους Γερμανούς αξιωματικούς που συλλαμβάνονταν.

Μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήρθε στη Νότια Αφρική και συν-ίδρυσε μια βρετανική οργάνωση αλληλεγγύης που στόχευε στην ανατροπή του απαρτχάιντ.

Στη συνέχεια, το 2012, σε ηλικία 91 ετών, τραυματίστηκε θανάσιμα σε μια ρατσιστική δολοφονική επίθεση.
Στην φωτογραφία, ο Murray Wrobel συνοδεύει έναν αιχμάλωτο Γερμανό στρατηγό στις πυραμίδες της Αιγύπτου.

Πήγε σε ένα τοπικό κατάστημα με ένα σκούτερ για ανάπηρους. Εκεί ήταν ο Marcus Jean, ο οποίος άρχισε να του επιτίθεται λεκτικά με ρατσιστικά επίθετα και βλαστήμιες. Ο Jean είπε στονWrobel «Εσύ και το είδος σου θα πρέπει να ήσασταν νεκροί εδώ και πολύ καιρό».

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στον Wrobel, σπάζοντάς του το ισχίο του. Η υγεία του Wrobel επιδεινώθηκε ραγδαία, λόγω του τραυματισμού του και πέθανε λίγο αργότερα.

Όπως γράφει η Telegraph, ο εισαγγελέας David Harounhoff είπε ότι ο κ. Wrobel είχε σταθμεύσει το σκούτερ του στο κατάστημα στις 26 Μαΐου 2012, όταν εντόπισε ότι ο κατηγορούμενος είχε σταθμεύσει το ποδήλατό του κοντά στα τρόλεϊ.

Ο δικηγόρος είπε στο δικαστήριο ότι ο κ. Wrobel ενημέρωσε τονJean ότι δεν ήταν καλό μέρος το συγκεκριμένο για να παρκάρει, και τότε ο κατηγορούμενος ξεκίνησε ένα χείμαρρο επιθετικών φράσεων και προσβολών και στη συνέχεια, τον έσπρωξε και έπεσε κάτω.

Τους επόμενους μήνες η υγεία του άρχισε να επιδεινώνεται και δυστυχώς, στις 16 Μαρτίου του περασμένου έτους πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένας μάρτυρας, ο Lacey-Brennan, κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος πέρασε μπροστά του και του είπε ότι ο ηλικιωμένος είναι «ένας ρατσιστής μπ*****ς, ένας ρατσιστής γέρος» και κατόπιν άρχισε να τρέχει μακριά.
EFF

ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου