Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Δεκατέσσερις νεκροί από κατάρριψη ουκρανικού ελικοπτέρου

Ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού κατέρριψαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές, νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης, στην περιοχή του Σλαβιάνσκ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα συνολικά: έξι μέλη του πληρώματος που προέρχονται από τον ουκρανικό στρατό, επτά μέλη της Εθνοφρουράς και ο υποστράτηγος Σερχίι Κολτσύτσκιι, επικεφαλής της ειδικής μονάδας εκπαίδευσης της Εθνοφρουράς. Πρόκειται για την μεγαλύτερη απώλεια του ουκρανικού στρατού, αν συνδυαστεί ο αριθμός των νεκρών και ο βαθμός του Κολτσύτσκιι.
Την απώλεια επιβεβαίωσε ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ο οποίος εκτίμησε ότι πρόκειται για πλήγμα που έγινε από «αντιαεροπορικό που έχει εισαχθεί από τη Ρωσία» και υποστήριξε ότι το ελικόπτερο μετέφερε ή απομάκρυνε μέλη της εθνοφρουράς από τα διάφορα σημεία ελέγχου. Και άλλοι αξιωματούχοι στο Κίεβο εξαπέλυσαν εκ νέου επιθέσεις κατά της Μόσχας ότι υποκινεί τους φιλορώσους αυτονομιστές και ότι τους στηρίζει με κάθε μέσο. Υποστήριξαν, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς ενόπλους αυτονομιστές στην μάχη για το αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, τη Δευτέρα, είναι ρώσοι υπήκοοι, κάτι που επιβεβαίωσαν οι τοπικές αρχές, υπενθυμίζοντας, όμως, ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στα ανατολικά της χώρας, είναι ή μόνο Ρώσοι ή και Ρώσοι υπήκοοι. Προσέθεσαν, επίσης, ότι υπάρχουν και «εθελοντές» από τη Ρωσία. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, για άλλη μια φορά, κάλεσε το Κίεβο να τερματίσει την αιματηρή επιχείρηση στα ανατολικά της χώρας και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των αυτονομιστών υποστηρίζοντας ότι με την τακτική που ακολουθείται η χώρα βυθίζεται ολοένα περισσότερο σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο που ουδείς γνωρίζει τι συνέπειες θα έχει.
Το ελικόπτερο καταρρίφθηκε ανάμεσα στις πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ, οι οποίες αμέσως μετά έγιναν στόχος καταιγιστικών πυρών από τον ουκρανικό στρατό και την εθνοφρουράς. Σύμφωνα, μάλιστα, με το Itar Tass μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη Κραματόρσκ, και έχει δοθεί εντολή από τις αυτονομιστικές δυνάμεις σε όλα τα νοσοκομεία και τα ψηλά κτίρια να εκκενώσουν τους υψηλότερους ορόφους για λόγους ασφαλείας σε περίπτωση βομβαρδισμού. Την Τετάρτη αεροσκάφος βομβάρδισε τον προαύλιο χώρο παιδικού σταθμού στο Σλαβιάνσκ και από θαύμα δεν σκοτώθηκαν τα παιδιά που βρίσκονταν μέσα, καθώς καταγράφηκαν μόνο 9 τραυματισμοί.
Τις προηγούμενες εβδομάδες, οι αυτονομιστές είχαν καταρρίψει άλλα δύο στρατιωτικά ελικόπτερα κοντά στο Σλαβιάνσκ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος και άλλος ένας στρατιώτης ενώ την περασμένη εβδομάδα τουλάχιστον άλλοι 16 στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση που πραγματοποιήθηκαν από αγνώστους ενόπλους που μετέβαιναν σε βαν ιδιωτικής τράπεζας Privat Bank, της οποίας ο ιδιοκτήτης έχει αναδειχθεί σε χρηματοδότη της Εθνοφρουράς και των ενόπλων του φασιστικού «Δεξιού Τομέα». Κατά την ίδια επίθεση, είχαν σκοτωθεί και τουλάχιστον άλλοι τόσοι άμαχοι που βρίσκονταν, την ώρα της επίθεσης, με τους στρατιώτες.
Την ίδια ώρα, πηγές προσκείμενες στους αυτονομιστές φιλορώσους υποστηρίζουν ότι πραγματοποιήθηκε επιδρομή σε στρατιωτική βάση στην περιοχή του Λουγκάνσκ και πλέον είναι αιχμάλωτοι των ενόπλων αυτονομιστών περίπου 80 μέλη της Εθνοφρουράς, που έχει στηθεί τον τελευταίο καιρό με ενόπλους , κυρίως, από τις φασιστικές δυνάμεις του «Σβόμποντα» και του «Δεξιού Τομέα». Οι φιλορώσοι, στο Σλαβιάνσκ, επιβεβαίωσαν, επίσης ότι κρατούν τους τέσσερις παρατηρητές του ΟΑΣΕ, των οποίων τα ίχνη αναζητούνταν από τη Δευτέρα. Δήλωσαν ότι είναι καλά στην υγεία τους και ότι πιθανότατα θα απελευθερωθούν σύντομα.
Πηγές: bbc, reuters, Russia today, ria novosti, itar tass

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου