Σκληρές μάχες μαίνονταν μέχρι και αργά το βράδυ της Δευτέρας στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ αλλά πλέον και στις γύρω κατοικημένες περιοχές. Οι μάχες ξέσπασαν όταν ελικόπτερα και αεροσκάφη της ουκρανικής αεροπορίας καθώς και άνδρες της εθνοφρουράς (και όχι τόσο του ουκρανικού στρατού) επιτέθηκαν στο αεροδρόμιο προκειμένου να το θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεσημέρι αφού είχε εκπνεύσει το τελεσίγραφο που είχε δοθεί σε ομάδες ενόπλων ρωσόφωνων αυτονομιστών να αποχωρήσουν από το χώρο που είχαν καταλάβει από τα ξημερώματα. Ως προς την πορεία των μαχών, η εικόνα είναι ιδιαίτερα συγκεχυμένη, με εκπροσώπους των ρωσόφωνων να υποστηρίζουν ότι αργά το βράδυ είχαν επανακαταλάβει το αεροδρόμιο, ενώ ουδείς είχε σαφή εικόνα για το αν υπάρχουν απώλειες και πόσες. Το αεροδρόμιο εξυπηρετεί τις περιοχές του Ντονέτσκ, του Λουγκάνσκ, του Χαρκόβου και της Ζαπορόζιγια.
Η απόπειρα των ρωσόφωνων αυτονομιστών να το θέσουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων από τις προεδρικές εκλογές στην υπόλοιπη Ουκρανία που έδειξαν άνετη επικράτηση του «βασιλιά της σοκολάτας» Πέτρο Ποροσένκο. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό προσπάθησαν να καταστήσουν σαφές ότι δεν προτίθενται να υποχωρήσουν στέλνοντας ένα συμβολικό μήνυμα.
Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Ποροσένκο δήλωσε έτοιμος «να συνομιλήσει με τη Ρωσία», απαντώντας ουσιαστικά θετικά στην πρόσκληση σε διάλογο «χωρίς διαμεσολαβήσεις» που απυήθηνε η Μόσχα αμέσως μετά την εκλογή του. Όπως ανακοίνωσε οι πρώτες επαφές θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο αμέσως μετά την επίσκεψή του στην Πολωνία όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους των ΗΠΑ και της ΕΕ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μέχρι τότε, δηλαδή σε λίγες μέρες, θα έχει δοθεί τέλος «στα γεγονότα» στην ανατολική Ουκρανία.
Χρησιμοποίησε ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα για τους ρωσόφωνους αυτονομιστές, τους οποίους χαρακτήρισε «τρομοκράτες» και υποστήριξε ότι η στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Εκτίμησε ότι θα πρέπει να είναι «αποτελεσματική και γρήγορη» και να μη διαρκεί «μήνες, αλλά ημέρες» και άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση καθώς, όπως είπε, «δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει Σομαλία την Ουκρανία» και συμπλήρωσε ότι ελπίζει η Ρωσία «να βοηθήσει σε αυτήν την κατεύθυνση». Η Μόσχα από την πλευρά της, δια του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, χαρακτήρισε «κολοσσιαίο λάθος» τη συνέχιση των επιχειρήσεων.
Οι επόμενες μέρες θεωρούνται, από πολλούς αναλυτές, εξαιρετικά κρίσιμες ως προς την στάση που θα επιλέξει, επί του πρακτέου, να τηρήσει ο Ποροσένκο απέναντι στις αυτονομιστές της ανατολικής Ουκρανίας. Η, μέχρι στιγμής, πορεία των επιχειρήσεων έχει φέρει στην επιφάνεια την απροθυμία μεγάλου μέρους του ουκρανικού στρατού να εμπλακεί σε συγκρούσεις με τους ενόπλους συμπατριώτες του καθώς και την κάκιστη κατάσταση του στρατεύματος, το οποίο βρίσκεται χωρίς όπλα, επιμελητεία, τρόφιμα κλπ με μια σειρά από γονείς να ζητούν να επιστρέψουν άμεσα τα νεοσύλλεκτα παιδιά τους στα σπίτια τους. Η κατάσταση αυτή έχει φέρει στο επίκεντρο των συγκρούσεων, για άλλη μια φορά, την εθνοφρουρά, που αποτελείται από ενόπλους των ακροδεξιών δυνάμεων που δραστηριοποιήθηκαν στην πλατεία Μαϊντάν, ενώ πλέον ολοένα περισσότερο αρχίζει να θεωρείται δεδομένη, μετά και από τις αποκαλύψεις του γερμανικού Τύπου, η ανάμιξη Αμερικανών και άλλων μισθοφόρων στο πλευρό της εθνοφρουράς.
Συνεπώς, αν ο Ποροσένκο εφαρμόσει τις εξαγγελίες περί «γρήγορης εκκαθάρισης» των ανατολικών περιοχών θα πρέπει μάλλον να βασιστεί σε αυτές τις δυνάμεις και ν’ αναμένει ιδιαίτερα μεγάλο αιματοκύλισμα. Μια τέτοια εξέλιξη προφανώς δεν θα βοηθήσει στη διατήρηση της ενότητας της χώρας του υπό οποιαδήποτε μορφή (ομοσπονδιοποιημένη ή όχι) και αποτελεί εγγύηση για την μετατροπή της Σομαλία. Γι αυτό και πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι το «σκληρό ύφος» Ποροσένκο ήταν περισσότερο για εσωτερική κατανάλωση αλλά και για διαπιστευτήρια προς τους δυτικούς συμμάχους, παρά προς εφαρμογή. Άλλωστε η ικανότητά του να ελίσσεται, ν’ αλλάζει θέσεις και να ξεγλιστρά είναι γνωστή από την μέχρι τώρα συμμαχία του, ανά διαστήματα, με τους πάντες.
Την εκλογή του Ποροσένκο έσπευσαν να χαιρετήσουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η Γερμανία και ο ΟΑΣΕ μιλώντας για μια «ομαλή νόμιμη διαδικασία». Η συμμετοχή έχει δοθεί στο 70% αλλά παραμένει αναπάντητο το πόσοι άνθρωποι ψήφισαν και επί ποιού αριθμού τελικά μετράται η συμμετοχή αλλά και η νίκη του Ποροσένκο δεδομένης της μη διεξαγωγής ψηφοφορίας σε μεγάλο τμήμα της ανατολικής Ουκρανίας.
Πηγές: bbc, reuters, ria novosti, Russia Today
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου