Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Ο «βασιλιάς της σοκολάτας» νέος ισχυρός άνδρας της Ουκρανίας

Το «βασιλιά της σοκολάτας», το δισεκατομμυριούχο Πέτρο Ποροσένκο, φέρνουν στην πρώτη θέση της διεκδίκησης της προεδρίας, τα exit polls στην Ουκρανία. Μάλιστα, σύμφωνα με αυτά, φαίνεται να εξασφαλίζει την προεδρία από την πρώτη αυτή Κυριακή συγκεντρώνοντας 55,9% επί των ψηφισάντων και αφήνοντας πολύ πίσω του την «ηγέρια» της πορτοκαλί επανάστασης Γιούλα Τιμοσένκο, που εμφανίζεται να συγκεντρώνει το πολύ 13% στη δεύτερη θέση, μεταξύ των 19 υποψηφίων. Μέχρι τις 3 το μεσημέρι τοπική ώρα, οι ουκρανικές αρχές υποστήριζαν ότι είχε ψηφίσει το 40% των εκλογέων και εκτιμούσαν ότι η συμμετοχή θα κινηθεί σε υψηλά επίπεδα. Αυτό δεν ισχύει για τις ανατολικές περιοχές της χώρας, όπου λειτούργησαν ελάχιστα εκλογικά τμήματα με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την πόλη του Ντονέτσκ όπου δεν λειτούργησε κανένα εκλογικό τμήμα και σε όλη την περιφέρεια μέχρι τις 3 το μεσημέρι η συμμετοχή καταγραφόταν στο 11,9%.
Το Κίεβο κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή των εκλογών δια της βίας και ότι η στάση τους αυτή δεν εκφράζει την πλειοψηφία του ντόπιου πληθυσμού. Αυτοί, από την πλευρά τους, απαντούν ότι μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος κατά το οποίο αποφασίστηκε η περαιτέρω αυτονόμηση των επαρχιών Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ από την Ουκρανία δεν υπάρχει λόγος συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές. Στην περιοχή η ένταση είναι εξαιρετικά μεγάλη μετά τις αιματηρότατες και πολύνεκρες συγκρούσεις των τελευταίων 24ωρων οι οποίες χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη σκληρότητα (καταγράφηκαν εκτελέσεις φιλορώσων ενόπλων σε περιοχές του Λουγκάντσκ αφού είχαν παραδώσει τα όπλα τους) καθώς και εκτελέσεις Ουκρανών στρατιωτών από παραστρατιωτικές ομάδες –πιθανότατα μέλη της εθνοφυλακής- έξω από το Ντόνετσκ επειδή αρνούνταν να εκτελέσουν εντολές επίθεσης κατά των φιλορώσων.
Ο «όπου πάνε τα πράγματα» Ποροσένκο
Με περιουσία που αποτιμάται από το περιοδικό Forbes στο 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ο Ποροσένκο έχει καλλιεργήσει την εικόνα του «αυτοδημιούργητου». Προέρχεται από φτωχή οικογένεια της Οδησσού, και σπούδασε οικονομικά και διεθνές δίκαιο. Οι επιχειρηματικές του δραστηριότητες καλύπτουν μια ευρεία γκάμα τομέων από την κατασκευή πλοίων, τις κατασκευές, τα ΜΜΕ μέχρι τη βιομηχανία παραγωγής γλυκών, η οποία και τον έχει κάνει διάσημο. Η Roshen παράγει περισσότερα από 300 είδη γλυκισμάτων.
Ο Ποροσένκοκ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του φιλορωσικού κόμματος των Περιοχών, το 2001, στο πλευρό του Βίκτορ Γιανουκόβιτς, και διατηρούσε (αν δεν διατηρεί ακόμη) στενές σχέσεις με αρκετούς Ρώσους αξιωματούχους. Αυτό δεν τον εμπόδισε να στηρίξει τόσο την πορτοκαλί επανάσταση, κατά του Γιανουκόβιτς, όσο και τους διαδηλωτές της πλατείας Μαϊντάν, πρόσφατα, αν και στο ενδιάμεσο τα «είχε ξαναβρεί» με τον Γιανουκόβιτς, αποδεικνύοντας ότι πρόκειται για έναν ικανότατο άνθρωπο στους ελιγμούς, αν όχι στις κωλοτούμπες. Υπό την έννοια αυτή, του έχει αποδοθεί και το παρατσούκλι «γλιστερός», επειδή «γλιστρά» από την μία θέση στην άλλη.
Η εκλογή του Ποροσένκο, εφόσον επιβεβαιωθεί και από τα πραγματικά αποτελέσματα, ανοίγει μια νέα συζήτηση στην Ουκρανία ως προς το τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει η χώρα μετά τις πολύμηνες αιματηρές ταραχές που κορυφώθηκαν με την ανατροπή από τις δυνάμεις που στήριξαν τους διαδηλωτές της Μαϊντάν του προέδρου Γιανουκόβιτς και ακολουθήθηκαν από την απόσχιση της Κριμαίας και την προσάρτησή της από τη Ρωσία. Ο Ποροσένκο έχει εμφανιστεί, μέχρι στιγμής, ως φιλο-ΕΕ στηρίζοντας τις στενότερες σχέσεις της Ουκρανίας με την ΕΕ αλλά έχει δηλώσει ενάντια στην προοπτική ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Επίσης, έχει καταδικάσει τις ενέργειες των φιλορώσων αυτονομιστών στα ανατολικά της χώρας, έχει στηρίξει τη στρατιωτική επιχείρηση εναντίον τους και έχει απορρίψει την προοπτική «ομοσπονδιοποίησης», που τμήμα των φιλορώσων έθεταν και στήριζε η Μόσχα, προκρίνοντας την αναγκαιότητα «μεγαλύτερης αποκέντρωσης», όπως λέει ο ίδιος.
Ανοιχτά «μέτωπα»
Ο πρόεδρος Πούτιν δήλωνε την Παρασκευή ότι η Μόσχα θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των ουκρανικών εκλογών, όποιο και αν είναι, και ότι θα συνεργαστεί με την νέα ηγεσία, αν και έθιξε την αναγκαιότητα να τερματιστούν άμεσα οι βιαιοπραγίες. Παρά το ότι οι αιματηρές συγκρούσεις αυξάνονταν στα ανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα, όπως έστω και με καθυστέρηση παραδέχτηκε και το ΝΑΤΟ, βρίσκονται σε διαδικασία απόσυρσης από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Από μόνη της η ρωσική αυτή κίνηση ερμηνεύτηκε από αναλυτές ως προσπάθειας «χαμηλώματος» των τόνων. Εντούτοις, το ίδιο δεν συμβαίνει στις ίδιες τις ανατολικές περιοχές. Μία μέρα πριν από τις προεδρικές κάλπες, αντιπρόσωποι από τις περιοχές Οδησσό, Ντνεπροπετρόβσκ, Ζαποροζίγια, Χάρκοβο, Κχέρσον, Νικολάεβ, Ντόνετσκ και Λουγκάντσκ προχωρούσαν στη σύσταση μιας κοινωνικο-πολιτικής συμμαχίας υπό την επωνυμία Λαϊκό Μέτωπο, που έθετε ως στόχο να «εντείνει τις προσπάθειες για αντίσταση απέναντι στην παράνομη κυβέρνηση του Κιέβου που κήρυξε πόλεμο στο λαό της χώρας και τις φασιστικές δυνάμεις που την στηρίζουν». Επίσης, οι επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάντσκ ανακοίνωσαν την σύσταση της Ένωσης Νοβοροσίγια.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επί του εδάφους δεν αφήνει πολλά περιθώρια ελπίδων ότι θα μπορούσε να επανέλθει η όλη ατμόσφαιρα στα, προς των αιματηρών συγκρούσεων, δεδομένα. Αυτό είναι κάτι που, ως ένα βαθμό, έχει γίνει αντιληπτό και από τους ιθύνοντες στο Κίεβο οι οποίοι πριν τις εκλογές φρόντισαν να προχωρήσουν σε συνταγματική αλλαγή εξπρές πριν από λίγες ημέρες και να υιοθετήσουν πρόβλεψη ότι πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί ακόμη και αν μια ολόκληρη σειρά από επαρχίες δεν συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι και στο Κίεβο αντιλαμβάνονται ότι στις ανατολικές περιοχές τα πράγματα έχουν αλλάξει και πρέπει να βρεθεί ένας νέο modus vivendi.
Τώρα ποιο θα είναι αυτό μένει να φανεί. Ο Ποροσένκο, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε υποστηρίξει ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά και στις ανατολικές περιοχές ακόμη και αν χρειαστεί να επιβληθεί αυτό δια της στρατιωτικής οδού. Όπως φαίνεται μια τέτοια προσπάθεια έγινε, αλλά εκτός από τις πολύνεκρες συγκρούσεις, δεν είχε άλλα αποτελέσματα. Επιπλέον η δραστηριότητα, στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής, νεοναζιστικών και φασιστικών μορφωμάτων όπως το κόμμα Σβόμποντα και ο Δεξιός Τομέας, φαίνεται ότι δεν άρεσε ιδιαίτερα στους Ουκρανούς, που σύμφωνα πάντα με τα exitpolls, έδιναν μηδαμινά ποσοστά στους προεδρικούς υποψηφίους τους. Αναμένεται λοιπόν να φανεί ποιο τρόπο αντιμετώπισης της κατάστασης θα επιλέξει ο νέος ισχυρός άνδρας της Ουκρανίας και να θα επιδοθεί στις τόσο προσφιλείς του πολιτικές «κωλοτούμπες» ενθυμούμενος τις, πάλαι ποτέ, καλές του σχέσεις και με την Μόσχα.
Πηγές: bbc, reuters, Russia today, voice of Russia
Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου