Τρίτη 27 Μαΐου 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Έχει ο «βασιλιάς της σοκολάτας» εβραϊκές ρίζες;

O φιλοδυτικός δισεκατομμυριούχος μεγαλοβιομήχανος, καναλάρχης Πέτρο Ποροσένκο (Petro Poroshkenko) εξελέγη και επισήμως πρόεδρος της Ουκρανίας από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο 48χρονος “βασιλιάς της σοκολάτας” Petro Poroshkenko, ιδιοκτήτης αλυσίδας ζαχαροπλαστείων, ενός τηλεοπτικού καναλιού και αρκετών εργοστασίων, αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση “ολιγάρχη” με πολιτικές φιλοδοξίες – έστω και αν δεν περιλαμβάνεται στην δεκάδα των πλουσιότερων ιδιωτών της Ουκρανίας. Θεωρούμενος ως αταλάντευτα φιλοδυτικός, βρέθηκε από νωρίς κοντά στους διαδηλωτές της Πλατείας Ανεξαρτησίας του Κιέβου, μόνο και μόνο για να δεχθεί τις αποδοκιμασίες τωνακροδεξιών στοιχείων που κυριαρχούσαν εκεί και διαδίδουν (ψευδώς) ότι είναι Εβραίος.

Τα παραπάνω λέει η ιστοσελίδα Capital. Ας δούμε όμως τι λέει ηJewish Telegraph Agency (JTA) που μάλλον δεν είναι… «ακροδεξιά».

Παρακάτω απόσπασμα από το άρθρο της JTA (πριν τις εκλογές) για τις «κρυφές εβραϊκές ρίζες του» :

Οι ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας (της Ουκρανίας) παρέμειναν επισήμως ουδέτεροι για τους υποψηφίους, αλλά πολλοί Ουκρανοί Εβραίοι υποστηρίζουν τον Poroshenko, πρώην υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος φημολογείται ότι έχει εβραϊκές ρίζες.

«Έχει ένα μοναδικό σύνολο δεξιοτήτων που τον κάνουν τον κατάλληλο άνθρωπο για τη δουλειά», δήλωσε ο Ιγκόρ Schupak, Εβραίος ιστορικός και διευθυντής του Μουσείου εβραϊκή μνήμης του Ολοκαυτώματος στο Dnepropetrovsk της Ουκρανίας. Η τεχνογνωσία του στις business και η εμπειρία του στις εξωτερικές σχέσεις του δίνουν τα εργαλεία που τον τοποθετούν σε πρώτη θέση σε σχέση με τους άλλους υποψηφίους».

Σύμφωνα με το δημοφιλές ρωσικό τηλεοπτικό κανάλι Russia-1, ο πατέρας του Poroshenko ήταν Εβραίος που είχε το όνομα AlexeiValtsman και ήταν από την περιοχή της Οδησσού, που το 1956 πήρε το επώνυμο της συζύγου του, Yevgenya Poroshenko.

Η ομάδα των μέσων ενημέρωσης του Poroshenko δεν απάντησε σε αιτήματα της JTA για σχολιασμό, αλλά δεν είναι αδιάφοροι για το θέμα.

Πέρυσι, ο εκπρόσωπος του Poroshenko ζήτησε από το ForbesIsrael να αφαιρέσει το όνομα του αφεντικού του από την προκαθορισμένη λίστα των πλουσιότερων Εβραίων του κόσμου, κάτι που επιβεβαίωσε το περιοδικό.

Ο Moshe Azman, ένας αρχιραβίνος της Ουκρανίας, είπε ότι ρώτησε ο ίδιος τον Poroshenko σχετικάμε αυτές τις φήμες.

«Μου είπε ότι δεν είναι Εβραίος», είπε ο Azman.

Ακόμη και αν οι φήμες ήταν αληθινές, ο Poroshenko δεν θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος για την προεδρία με εβραϊκές ρίζες. ΟVadim Rabinovich, ένας μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης δισεκατομμυριούχος και ιδρυτής του Παν- Ουκρανικού Εβραϊκού Κογκρέσου, κατεβαίνει με μια πλατφόρμα που συνδυάζει μια ανεκτική στάση απέναντι στις μειονότητες της Ουκρανίας με σχέδια την απαλλαγή από το οιονεί ομοσπονδιακό πολιτικό σύστημα της Ουκρανίας και την μείωση των φόρων.

Παρόλο που μόλις μετά βίας καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις – τα στοιχεία δείχνουν ότι λαμβάνει μόλις πάνω από μισό -ένα τοις εκατό των ψήφων – η υποψηφιότητά του έχει τουλάχιστον ένα υψηλού προφίλ υποστηρικτή: τον Rostislav Melnyk, ο οποίος έγινε διάσημος στην Ουκρανία αφού επέζησε από έναν άγριο ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις του Γιανουκόβιτς.

«Στηρίζω την πλατφόρμα του Rabinovich και θα τον ψηφίσω», λέει ο Melnyk «και γιατί είναι καλό για το μέλλον της εβραϊκής κοινότητας».


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου