Στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Burisma Holdings, της μεγαλύτερης ουκρανικής ιδιωτικής εταιρείας φυσικού αερίου, συμμετέχει ο γιός του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν, Χάντερ. Ο Μπάιντεν θα έχει και ρόλο «συμβούλου» σε ζητήματα «διαφάνειας, εταιρικής διακυβέρνησης και ευθύνης, διεθνούς επέκτασης και άλλων προτεραιοτήτων» για να «συνεισφέρει στην οικονομία και να ωφεληθεί ο λαός της Ουκρανίας», όπως αναφέρει η ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της εταιρείας. Του Χάντερ προηγήθηκε ως προς την «μετακόμιση» στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας ο βασικός οικονομικός σύμβουλος της προεκλογικής εκστρατείας του Αμερικανού αντιπροέδρου το 2004, Ντέβον Άρτσερ, ο οποίος δήλωσε ότι η κατάσταση που διαμορφώνεται «του θυμίζει τις παλιές καλές μέρες στην Exxon».
Ο υιός Μπάιντεν έχει ένα βιογραφικό, όπως αναμενόταν, πασπαλισμένο με χρυσόσκονη. Απόφοιτος της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ, υπηρέτησε από τη θέση του προέδρου στο συμβούλιο του Εθνικού Δημοκρατικού Ινστιτούτου, είναι διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Κέντρο για την Εθνική Πολιτική και της Συμμαχίας για μια Αμερικανική Παγκόσμια Ηγεσία, στην οποία περιλαμβάνονται 400 αμερικανικές επιχειρήσεις, ΜΚΟ, και εμπειρογνώμονες εθνικής ασφαλείας και εξωτερικής πολιτικής. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος Μπιλ Κλίντον τον είχε διορίσει Εκτελεστικό Διευθυντή της Εμπορικής Πολιτικής δια του Διαδικτύου και υπήρξε τιμητικός συμπρόεδρος στην επιτροπή ορκωμοσίας του πατέρα του και του προέδρου Ομπάμα το 2008.
Η ουκρανική εταιρεία στην οποία συμμετέχει πλέον έχει ιδρυθεί το 2002. Οι αδειοδοτημένες δραστηριότητές της καλύπτουν τρία κοιτάσματα υδρογονανθράκων, στην ανατολική, στη δυτική και στην νότια Ουκρανία, πολύ κοντά επίσης στις ανατολικές περιοχές.
Η είδηση για τη συμμετοχή του υιού Μπάιντεν στο διοικητικό συμβούλιου της Burisma Holdings έρχεται λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του πατέρα του στο Κίεβο η οποία ακολουθήθηκε από την έναρξη του δεύτερου κύματος της στρατιωτικής επιχείρησης κατά των φιλορώσων στα ανατολικά, το οποίο, μέχρι στιγμής, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αιματηρό. Επίσης, συμπίπτει χρονικά με την ένταση των πιέσεων από πλευράς Gazprom να καταβάλει τα χρεωστούμενα η Ουκρανία, τα οποία αγγίζουν τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια αλλά και το αίτημά της να πληρωθεί τις παραδόσεις αερίου του Ιουνίου με 1,66 δισεκατομμύρια δολάρια, αφού η εταιρεία διπλασίασε τις τιμές μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Πηγές: Bussiness Insider, Moscow Times, Russia Today, Burisma Holdings
Μάρκο Πόλο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου