Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το αίμα νεαρών ατόμων μπορεί να περιέχει φυσικές χημικές ουσίες που γυρίζουν πίσω το ρολόι και αναζωογονούν τον γερασμένο εγκέφαλο. Παρά το γεγονός ότι το μακάβριο πείραμα διεξήχθη σε ποντίκια εργαστηρίου, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια μελέτη σε ηλικιωμένους ανθρώπους.
Στην έρευνα, εγχύσαν επανειλημμένα αίμα από ποντίκια ηλικίας τριών μηνών ηλικίας σε ποντικούς ηλικίας 18 μηνών, κοντά δηλαδή στο τέλος του φυσικού προσδόκιμου της ζωής τους. Η «θεραπεία βαμπίρ» βελτίωσε την απόδοση των ηλικιωμένων ποντικιών, τόσο στη μνήμη όσο και στη μάθηση. Διαρθρωτικές, μοριακές και λειτουργικές αλλαγές παρατηρήθηκαν επίσης στον εγκέφαλό τους.
Γράφοντας στην επιθεώρηση Nature Medicine, η αμερικανική ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον δρ Tony Wyss- Coray, από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, δήλωσε: «Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι η έκθεση των ηλικιωμένων ποντικών, προς το τέλος της ζωής τους, με νέο αίμα, είναι σε θέση να αναζωογονήσει τη συναπτική πλαστικότητα και τη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας. Χρειάζονται μελλοντικές μελέτες σε ηλικιωμένους ανθρώπους και πιθανώς σε εκείνους που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές διαταραχές που σχετίζονται με την ηλικία».
Παρατηρήθηκαν αποδείξεις νέων συνδέσεων που σχηματίζονται στον ιππόκαμπο, μια περιοχή του εγκεφάλου ζωτικής σημασίας για τη μνήμη και ευαίσθητη στη γήρανση.
Τα ηλικιωμένα ποντίκια που έλαβαν οκτώ εγχύσεις νέου αίματος σε διάστημα τριών εβδομάδων βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στον τομέα των πνευματικών τεστ. Οι εγχύσεις αίματος από άλλους, ηλικιωμένους ποντικούς δεν είχαν καμία επίδραση. Το τι προκάλεσε τις αλλαγές παραμένει άγνωστο, αλλά φαίνεται να αφορά την ενεργοποίηση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται CREB στον ιππόκαμπο, η οποία βοηθά στη ρύθμιση ορισμένων γονιδίων.
Οι επιστήμονες έγραψαν: «Μια πιθανότητα είναι ότι η παρουσίαση ‘φιλο- νεανικών’ παραγόντων από το γερασμένο αίμα μπορεί να αναστρέψει τις βλάβες στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ηλικία, και μια δεύτερη πιθανότητα είναι ότι η κατάργηση ‘φιλο-γεροντικών’ παραγόντων από το ηλικιωμένο αίμα να μπορεί να εξουδετερώσει τέτοιες φθορές. Αυτές οι δύο πιθανότητες δεν αλληλοαποκλείονται, χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και μπορεί να παράσχουν η καθεμιά μια επιτυχημένη στρατηγική για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της γήρανσης του πληθυσμού».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου