Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Ουκρανία: μεγάλη έξοδος των Εβραίων της χώρας προς το Ισραήλ

Μαζικά εγκαταλείπουν την Ουκρανία τα μέλη της μεγάλης εβραϊκής της κοινότητας σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ. Τους πρώτους μήνες του 2014 η μετανάστευση προς το Ισραήλ έχει αυξηθεί κατά 142% σε σχέση με το 2013. Με άλλα λόγια, τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2014 έφτασαν στο Ισραήλ 762 εβραίοι από την Ουκρανία, σε σύγκριση με τους 315 το πρώτο τετράμηνο του 2013. Ο αριθμός εκείνων που κάνουν αίτηση για να μεταναστεύσουν στο Ισραήλ αυξάνεται με εντυπωσιακούς ρυθμούς καθημερινά λόγω της, όπως φέρονται ν’ αναφέρουν οι ισραηλινές αρχές, της «ολοένα μεγαλύτερης αβεβαιότητας που επικρατεί στην Ουκρανία». Μια σειρά από οργανώσεις, στο Ισραήλ, συγκεντρώνουν διαρκώς χρήματα προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την αναχώρηση του αυξανόμενου αριθμού εβραίων από την Ουκρανία και την εγκατάστασή τους στο Ισραήλ.
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στην Οδησσό, όπου ο εβραϊκός πληθυσμός είναι σημαντικός αριθμώντας περί τα 30.000 μέλη. Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, που ακολούθησε την τραγωδία στο κτίριο της Συνομοσπονδίας Εργατών, η συναγωγή έμεινε κλειστή. Εβραίοι συγκαταλέγονται μεταξύ των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο κτίριο της Συνομοσπονδίας Εργατών.
Εκπρόσωποι της κοινότητας τόνισαν ότι έχουν ήδη ναυλωθεί περί τα 70 πούλμαν που είναι έτοιμα για αναχώρηση ενώ έχει δημιουργηθεί και ένας ανοιχτός χώρος υποδοχής για περίπου 600 άτομα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Σε αρκετά εβραϊκά ιδρύματα προσλήφθηκαν εκτάκτως ένοπλοι φρουροί και οι εβραίοι της πόλης κλήθηκαν να αποφύγουν τις μετακινήσεις και το κέντρο της πόλης τις μέρες αυτές, και εν ανάγκη να μετακομίσουν σε γνωστούς τους έξω από τις περιοχές όπου κυρίως σημειώνονται επεισόδια. Εκτιμούν δε ότι τις επόμενες μέρες θα κλιμακωθεί το κύμα βίας με κορύφωση την 9η Μάη, επέτειο της αντιφασιστικής νίκης κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, οπότε συνήθως στην Οδησσό πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που φέτος αναμένεται να βρεθούν στο μέσο της αιματηρής αντιπαράθεσης ανάμεσα σε φιλορώσους και σε φιλοδυτικούς, με δεδομένη την παρουσία στους κόλπους των δεύτερων, μεγάλου αριθμού μελών των ακροδεξιών δυνάμεων του φασιστικού «Δεξιού Τομέα» και του νεοναζιστικού «Σβόμποντα».
Μετά τις πρώτες επιθέσεις κατά εβραίων και εβραϊκών καταστημάτων που ακολούθησαν την ανατροπή Γιανουκόβιτς και την ανάδειξη της νέας προσωρινής ηγεσίας, ο επικεφαλής ραββίνος της εβραϊκής κοινότητας στην Ουκρανία, Μοσέ Ρουιβέν Αζμάν, είχε καλέσει τους ομόθρησκούς τους να ετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να προκύψει αναγκαιότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας στην Ουκρανία, και συγκεκριμένα στην Οδησσό, υποστηρίζουν ότι δεν βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα ούτε είναι σταθερός στόχος επιθέσεων, όμως, εκτιμούν ότι η κλιμακούμενη αστάθεια θέτει την ευημερία και κυρίως τη ζωή των εβραίων της χώρας σε διαρκώς εντεινόμενο κίνδυνο λόγω των διαστάσεων και της πολιτικής χροιάς που λαμβάνει.
Πηγές: Jerusalem Post, Israel Times, Jewish agency, Haaretz
Μάρκο Πόλο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου