Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

ΠΡΩΤΟ «ΧΑΣΤΟΥΚΙ» ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΡΙ ΛΕΠΕΝ



Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Την πλήρη αποπομπή της Τουρκίας από τα ευρωπαϊκά φόρουμ και την υποβολή μόνιμου βέτο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήταν μερικές από τις πρώτες δηλώσεις της θριαμβεύτριας των ευρωεκλογών στην Γαλλία, Μαρί Λεπέν, δηλώσεις που εξόργισαν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως αναφέρουν σχεδόν όλες οι τουρκικές εφημερίδες, η νικήτρια των τελευταίων εκλογών στην Γαλλία το πρώτο πράγμα που ανέφερε μετά την θριαμβευτική της νίκη ήταν ότι η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη και ότι πρέπει να σταματήσει αμέσως κάθε ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα προχώρησε και ζήτησε την διάλυση και κατάργηση της Συμφωνίας Εμπορικών Συναλλαγών μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία η Τουρκία έχει υπολογίσει τα μέγιστα για τις οικονομικές της συναλλαγές. Η Γαλλίδα αρχηγός του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας, απαίτησε την αποχώρηση όλων των λαθρομεταναστών από την Γαλλία και ιδιαίτερα καταφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη και αθρόα είσοδο μουσουλμάνων λαθρομεταναστών από χώρες της Ασίας και της βόρειου Αφρικής, γεγονός που, όπως τόνισε η Λε Πεν, απειλεί άμεσα την εθνολογική σύσταση της χώρας της, (αλήθεια τι σας θυμίζει αυτό;).

Ο θρίαμβος της Μαρίν Λε Πεν έχει θορυβήσει την Τουρκία που βλέπει ότι η μελλοντική υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας έχει εκδηλώσει από την αρχή τα έντονα αντιτουρκικά της αισθήματα, με αποκορύφωμα τις τελευταίες της δηλώσεις για την αποπομπή της Τουρκίας από κάθε ευρωπαϊκό θεσμό δηλώνοντας πως οι Τούρκοι και η Τουρκία δεν ανήκουν στην Ευρώπη. Τώρα οι Τούρκοι περιμένουν με μεγάλο ενδιαφέρον την πρώτη επίσημη εμφάνιση της Λεπέν στις Βρυξέλες μετά την θριαμβευτική της νίκη στις ευρωεκλογές, καθώς αναμένεται να επαναλάβει τις έντονες αντιτουρκικές της δηλώσεις. Εκείνο όμως που έχει ανησυχήσει περισσότερο την Άγκυρα, είναι ότι η Μαρίν Λεπέν έσπευσε να εκδηλώσει την επιθυμία της ότι θα είναι υποψηφία για την προεδρία της Γαλλίας στις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2017, αν και πολλοί πιστεύουν ότι αυτές θα γίνουν πιο γρήγορα καθώς ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάν, κλονίζεται από τα σκάνδαλα και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα τελειώσει την θητεία του μέχρι το 2017.

Να σημειώσουμε ότι ένα άλλο μεγάλο «αγκάθι» στις σχέσεις Τουρκίας Γαλλίας είναι το ζήτημα της αρμενικής γενοκτονίας καθώς η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα που πρωτοστάτησε στην διεθνή αναγνώριση της αρμενικής γενοκτονίας. Στο θέμα αυτό συνέβαλλε και η μεγάλη και πολιτικά ενεργό αρμενική μειονότητα της Γαλλίας που αποτελείται κυρίως από απογόνους Αρμενίων που είχαν γλύτωσε τις σφαγές των Τούρκων στις αρχές εικοστού αιώνα και είχαν βρει καταφύγιο στη νότιο Γαλλία όπου βρίσκονται σήμερα και οι μεγαλύτερες αρμενικές κοινότητες της Γαλλίας.

Όλα αυτά σίγουρα θα πρέπει να μας παραδειγματίσουν καθώς το ζήτημα της Τουρκίας και η επιδιωκόμενη κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους που θέλουν να εισέρχονται ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελεί μια μεγάλη απειλή για τα σύνορα μας. Αν γίνει αυτό, τότε θα περιμένουμε μια αθρόα εισβολή εκατοντάδων χιλιάδων Τούρκων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως στην Ρόδο και στη Κω όπου ήδη υπάρχει μια μουσουλμανική μειονότητα που τουρκοποιείται σταδιακά, (με την σκανδαλώδη αδιαφορία των ελληνικών αρχών), αλλά κυρίως στην Δυτική Θράκη που είναι σίγουρο ότι έτσι θα περάσει στα χέρια της Άγκυρας.

Μετά από όλα αυτά επιβάλλεται μάλλον να εξετάσουμε το πώς θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με την μεγάλη νικήτρια των ευρωεκλογών στην Γαλλία και πιθανή αυριανή πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Μαρί Λεπεν, (κάποιοι ίσως δεν θα συμφωνήσουν και θα αρχίσουν πάλι το πονηρό παιχνίδι της ετικέτας), στο μεγάλο ζήτημα που λέγεται τουρκική απειλή, η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται και διευρύνεται βάζοντας κυριολεκτικά «φωτιά» στα ανατολικά μας σύνορα.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

http://olympia.gr/2014/05/28/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου