Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Νέα επίθεση του σοσιαλιστή Ολάντ κατά του θεσμού της οικογένειας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξέτασε την προσφυγή δημάρχων που αντιτίθενται στον γάμο των ομοφυλοφίλων με το ερώτημα της συνταγματικότητας της απουσίας πρόβλεψης στον νόμο μίας ρύθμισης που εγγυάται την ελευθερία συνειδήσεως στους αξιωματούχους των ληξιαρχικών υπηρεσιών που είναι αντίθετοι με τον γάμο των ομοφυλοφίλων, όπως αναφέρει το news247.gr.
Ο νόμος που επιτρέπει τον γάμο των ομοφυλοφίλων και η υιοθέτησή του για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια στη Γαλλία ετέθη σε ισχύ στις 18 Μαΐου έπειτα από θυελλώδεις συζητήσεις στη Βουλή και μαζικές διαδηλώσεις αντιπάλων του θεσμού. Στην πεντασέλιδη απόφασή του, το Συνταγματικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι αμφισβητούμενες από αυτούς τους δημάρχους ρυθμίσεις για την υποστήριξη του αιτήματος αναγνώρισης «ρήτρας συνειδήσεως» που θα τούς επέτρεπε να μην τελούν γάμους ομοφυλοφίλων είναι «σύμφωνες με το Σύνταγμα». Στην απόφαση σημειώνεται ότι μη προβλέποντας ρήτρα συνειδήσεως τη στιγμή της ψήφισης του νόμου, «ο νομοθέτης είχε τη βούληση να εξασφαλίσει την εφαρμογή του νόμου από τους λειτουργούς του και να εγγυηθεί με τον τρόπο αυτόν την εύρυθμη λειτουργία και την ουδετερότητα των ληξιαρχικών υπηρεσιών». Οι δήμαρχοι που είναι αντίθετοι με τον γάμο των ομοφυλοφίλων έχουν δηλώσει ότι μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γαλλίας θα προσφύγουν και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε αποδεχθεί ενώπιον του συνεδρίου των δημάρχων και προέδρων κοινοτήτων της χώρας, τον Νοέμβριο του 2012, τη νομιμότητα του επιχειρήματος «της συνειδήσεως», πριν υπαναχωρήσει μπροστά στην κατακραυγή που προκάλεσαν οι δηλώσεις του. Ο δικηγόρος των δημάρχων που κατέθεσαν την προσφυγή δήλωσε ενώπιον του δικαστηρίου ότι αυτό που ζητούν οι τοπικοί άρχοντες είναι το δικαίωμα να αντικαθίστανται από ένα κρατικό λειτουργό, όταν «οι ίδιοι ή οι αντιδήμαρχοι αρνούνται να τελέσουν έναν γάμο ομοφυλοφίλων». Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 54% των Γάλλων τάσσεται υπέρ της ύπαρξης της «ρήτρας συνειδήσεως» για τους δημάρχους. Από την επικύρωση του νόμου μέχρι σήμερα υπήρξαν περιπτώσεις όπου δήμαρχοι αρνήθηκαν να τελέσουν γάμους ανθρώπων του ιδίου φύλου, αλλά έπειτα από τους διαπληκτισμούς και τις υποβολές μηνύσεων για διακρίσεις, οι γάμοι τελέσθηκαν από τους αντιδημάρχους ή άλλα μέλη των δημοτικών συμβουλίων.
Με εγκύκλιό του της 13ης Ιουνίου το υπουργείο Εσωτερικών υπενθύμισε στους δημάρχους ότι η άρνηση τέλεσης γάμου ομοφυλοφίλων ή εξασφάλισης αντικαταστάτη επισείει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και χρηματικό πρόστιμο 75.000 ευρώ. Μέχρι το τέλος Αυγούστου, περί τους 600 γάμοι ομοφυλόφιλων ζευγαριών είχαν τελεσθεί στη Γαλλία, το 1% των γάμων που συνολικά τελέσθηκαν αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με στοιχεία του ραδιοφωνικού δικτύου France Inter.
Πηγή: news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου