Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Σε δύο χρόνια το «βραχιολάκι» για τους κρατούμενους, που θα εκτίουν την ποινή τους κατ’οίκον

Η τιμή του κάθε βραχιολίου κυμαίνεται σήμερα από τα 1.500 έως 2.500 ευρώ και θα επιβαρύνει τον κατηγορούμενο
Σε δύο χρόνια περίπου, όπως εκτιμούν παράγοντες του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα αρχίσει η εφαρμογή του  ευεργετικού μέτρου της αποφυλάκισης κρατουμένων (υποδίκων και καταδίκων) με τη χρήση ηλεκτρονικού βραχιολιού, παρά το γεγονός ότι το σχετικό νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου ψηφίστηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής.

Και θα αρχίσει μετά από δύο χρόνια η εφαρμογή του, καθώς απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα καθορίζει την όλη  διαδικασία χορήγησης τους, τις προδιαγραφές, τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα έχουν τα βραχιολάκια, κ.λπ.

Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί δημόσιος μειοδοτικός  διαγωνισμός, κατά τον οποίο θα ανακηρυχθεί ο προμηθευτής. Η τιμή του κάθε βραχιολίου κυμαίνεται σήμερα από τα 1.500 έως 2.500 ευρώ και θα επιβαρύνει τον κατηγορούμενο, εκτός εάν κριθεί με ειδική αιτιολογία, ότι στερείται της οικονομικής δυνατότητας να καταβάλει το επίμαχο ποσό, οπότε και αναλαμβάνει το δημόσιο το κόστος.

Ο νέος νόμος που βρίσκεται στο δρόμο για το Εθνικό Τυπογραφείο, καταλαμβάνει όλες τις περιπτώσεις εκείνων που έχουν καταδικαστεί σε ποινή στερητική της ελευθερίας ή  είναι υπόδικοι. Επίσης, καταλαμβάνει και τις περιπτώσεις όσων δικαιούνται να λάβουν  άδεια.
Χρήση του ευεργετικού  μέτρου μπορούν να κάνουν, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, όλοι οι καταδικασθέντες ή οι προφυλακισμένοι ανεξάρτητα εάν οι ποινές που τους έχουν επιβληθεί είναι σε βαθμό πλημμελήματος (φυλάκιση έως 5 χρόνια)  ή κακουργήματος (ποινή πάνω από 5 χρόνια).

Πάντως, διευκρινίζεται ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο για χρήση του επίμαχου ευεργετικού μέτρου έχει το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο για τις περιπτώσεις των καταδικασθέντων και ο ανακριτής για τις περιπτώσεις των προφυλακισμένων. Η κάθε αίτηση που υποβάλετε για βραχιολάκι θα εξετάζεται από τους δικαστές κατά περίπτωση, ανάλογα με το άτομο και σε συνάρτηση με τη βαρύτητα του αδικήματος που έχει διαπράξει  ή του αποδίδεται (το τελευταίο για τις περιπτώσεις των προφυλακίσεων).

Ποιους καταλαμβάνει

Κατηγορηματικά το νέο μέτρο δεν καταλαμβάνει όσους έχουν καταδικαστεί για το έγκλημα της εσχάτης προδοσίας, όπως και όσους έχουν καταδικαστεί  για συμμετοχή σε τρομοκρατική ή εγκληματική οργάνωση, για ανθρωποκτονίες, παραβάσεις της γενετήσιας ελευθερίας (βιασμοί, κ.λπ.) και  για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, όσοι καταδικάσθηκαν σε ποινή στερητική της ελευθερίας, μπορούν, κατόπιν αιτήσεώς τους, να απολυθούν υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφ όσον έχουν εκτίσει για πρόσκαιρη κάθειρξη, τα 2/5 της ποινής τους και για ισόβια κάθειρξη, τουλάχιστον 14 έτη.

Στην περίπτωση που συντρέχουν σωρευτικά περισσότερες ποινές, ο κατάδικος θα πρέπει να έχει εκτίσει το άθροισμα των τμημάτων των ποινών του. Σε κάθε περίπτωση όμως ο κατάδικος μπορεί να απολυθεί, εάν έχει εκτίσει 17 έτη, ακόμη  και στις περιπτώσεις που το  άθροισμα των ποινών υπερβαίνει το όριο αυτό.

Στην περίπτωση της πρόσκαιρης κάθειρξης ο κατάδικος θα πρέπει να έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα για χρονικό διάστημα ίσο με το 1/5 της ποινής που του επιβλήθηκε, ενώ στην περίπτωση της ισόβιας κάθειρξης για χρονικό διάστημα ίσο με 12 έτη.  Σε κάθε περίπτωση, όμως, ο κατάδικος μπορεί να απολυθεί, εάν έχει παραμείνει στο σωφρονιστικό κατάστημα 14 έτη

Σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο το βραχιολάκι δίνει την δυνατότητα στα  παραβατικά άτομα, στα οποία έχουν επιβληθεί ποινές, μετά από αίτησή τους, να εκτίσουν το υπόλοιπο της κράτησής  τους στον τόπο κατοικίας τους (καθεστώς  κατ΄ οίκον περιορισμού) ή σε  οποία άλλη κατοικία εκείνη επιλέξουν να διαμείνουν.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να τοποθετηθεί μόνιμα στο χέρι ή το πόδι των κρατουμένων οι οποίοι θέλουν να κάνουν χρήση του «ηλεκτρονικού ευεργετήματος», το ηλεκτρονικό  βραχιολάκι το οποίο εμπεριέχει μικροτσίπ. Ο κρατούμενος φορώντας το βραχιολάκι  είναι συνδεδεμένος σε 24ωρη βάση με ειδική συσκευή την οποία έχουν οι αρμόδιες κρατικές αρχές.

Όσοι φέρουν βραχιολάκι μπορούν να βρίσκονται προκαθορισμένες ώρες της ημέρας εκτός του τόπου του κατ’ οίκον περιορισμού του αποκλειστικά για λόγους εργασίας, εκπαίδευσης ή επαγγελματικής κατάρτισης, συμμετοχής του σε εγκεκριμένο πρόγραμμα συντήρησης ή απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ ή και εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που του έχουν επιβληθεί.

Η απόλυση του κρατουμένου μπορεί να ανακληθεί, όταν ο κατάδικος δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που του επιβλήθηκαν.

Σύμφωνα με το νέο νομοθέτημα για την χορήγηση της απόλυσης υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση αποφασίζει κατόπιν αιτήσεως του καταδίκου, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής. Ο κατάδικος δεν κλητεύετε ούτε εμφανίζεται ενώπιον του Συμβουλίου, μπορεί όμως να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα.
Σε περίπτωση που η αίτηση για απόλυση υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με «βραχιολάκι» δεν γίνει δεκτή, νέα αίτηση μπορεί να υποβληθεί μετά από τέσσερις μήνες.
Οι ανήλικοι μπορούν να απολυθούν με βραχιολάκι, εφ όσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους. Η αίτηση θα πρέπει να συνοδεύεται με έκθεση της κοινωνικής υπηρεσίας του καταστήματος κράτησης και έκθεση της υπηρεσίας επιμελητών ανηλίκων.

 Η απόλυση υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση δεν μπορεί να χορηγηθεί, αν ο ανήλικος δεν έχει παραμείνει σε ειδικό κατάστημα κράτησης νέων για χρονικό διάστημα ίσο με το ένα πέμπτο της ποινής του.

Παράλληλα, όποιος με σκοπό να διαφύγει από την επιτήρηση των αρμοδίων αρχών: α) αφαιρεί, καταστρέφει, φθείρει ή με οποιοδήποτε τρόπο επεμβαίνει στη συσκευή ή στο σύστημα ηλεκτρονικής επιτήρησης, β) με οποιοδήποτε τρόπο αλλοιώνει τα συναφή με την επιτήρηση δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους. Με την ίδια ποινή τιμωρείται και όποιος, κατά το χρόνο που τελεί υπό ηλεκτρονική επιτήρηση, εκμεταλλευόμενος βλάβη ή μη ορθή λειτουργία της συσκευής ή του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης, διαφεύγει από την επιτήρηση των αρμοδίων αρχών.
Τέλος, όσοι καταδικάσθηκαν για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, μπορούν να απολυθούν υπό τον όρο του κατ’ οίκον περιορισμού με ηλεκτρονική επιτήρηση, εφόσον έχουν εκτίσει τουλάχιστον 17 έτη.

Πηγή

Σχόλια ΚΟ:
1. Σχετικά με τα ‘βραχιολάκια’ – για τα οποία στην Ελλάδα η συζήτηση κρατάει από το 2009 - διάβασε παλαιότερα άρθρα του ΚΟ:
Και ένα γενικότερο άρθρο:

2. Η λογική της μεθόδου των ηλεκτρονικών βραχολιών είναι ότι κάθε απομάκρυνση του «κρατούμενου», από την κατοικία του, θα "εντοπίζεται" χάρη στην εκπομπή ηλεκτρονικού σήματος από το βραχιόλι και θα σημαίνει αμέσως συναγερμός, στα κεντρικά γραφεία της αστυνομίας. Πολλοί πάντως έχουν επισημάνει κατ΄ επανάληψη το υψηλό οικονομικό κόστος της τεχνολογικής αυτής μεθόδου για την "εξ αποστάσεως παρακολούθηση" και τιςτεχνικές ελλείψεις της, καθώς όταν το βραχιόλι μπαίνει μέσα σε νερό, ή αν κάποιος βρίσκεται σε υπόγειο, παύει να εκπέμπει σήμα…

3. Το 1991 είχε βγει μια λίγο γνωστή, αλλά μάλλον «προφητική» ταινία, με τον τίτλο «Wedlock», αναφερόταν σε ένα φυλακισμένο σε μία «φυλακή του μέλλοντος» (να που ήρθε το «μέλλον» τελικά) ο οποίος είχε στον λαιμό μόνιμα ένα ειδικό περιλαίμιο με κωδικό BARCODE (!) με σήμα εκπομπής σημάτων, το οποίο γνωστοποιούσε συνεχώς στους διώκτες του, το σημείο που βρισκόταν. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Rutger Hauer. Μαζί του η Mimi Rogers. Στην ταινία μάλιστα το σύστημα είναι... εξελιγμένο, καθώς το ηλεκτρονικό κολάρο που δίνεται στον κάθε κατάδικο, περιέχει μία εκρηκτική συσκευή που συνδέεται ηλεκτρονικά με κάποιον άλλο κρατούμενο. Εάν οποιαδήποτε τρόφιμος της φυλακής προσπαθήσει να αποδράσει και να αποχωριστεί από το συγκρατούμενό του που συνδέεται με το δικό του κολάρο, απομακρυνόμενος κάποια μέτρα, τα κολάρα και των δύο θα εκραγούν.

4. Η Μ. Βρετανία, από το 2008, έχει κάνει σκέψεις για το επόμενο (και αναμενόμενο..) βήμα, αντικαθιστώντας, τα βραχιόλια στους κρατούμενος, με υποδόρια τσιπ! Όλα αυτά, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης των φυλακών, μεγαλύτερης ασφάλειας, αλλά και περιορισμού των δαπανών, με τη χρήση δορυφόρου και την τεχνολογία ραδιοκύματος, για να ελέγχει τους εγκληματίες, στους οποίους θα τους έχουν εμφυτευθεί μικροσκοπικά τσιπ, κάτω από το δέρμα τους, ώστε να μπορεί το σύστημα να ελέγχει την κυκλοφορία τους μέσα στη χώρα.
Πάντως, κάποιες φυλακές στις ΗΠΑ, όπως στις Φυλακές Ross Correctional Facility, στο Chillicothe του Οχάιο, έχουν υιοθετηθεί («πιλοτικά»), ένα πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο όλοι οι κρατούμενοι ΕΝΤΟΣ της Φυλακής, φορούν στον καρπό του χεριού τους τσιπάκι RFID.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου