Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η πολιτική ορθότητα προκαλεί ακρωτηριασμό σκέψης. Ακτιβίστρια κατά του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων σοκάρεται όταν διαπιστώνει ότι οι Βρετανοί δέχονται να υποστηρίξουν τον ακρωτηριασμό, μόνο και μόνο για να μην τους πουν «ρατσιστές»

Η γεννημένη στη Σομαλία και μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, Leyla Hussein, η οποία έχει υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, προειδοποιεί την «πολιτισμένη Δύση» ότι η ‘πολιτική ορθότητα’ παρακωλύει τον αγώνα για να την εξάλειψη αυτής της βάρβαρης πρακτικής μετά το «πείραμα» που έκανε όπου ζητούσε από τους πολίτες να υπογράψουν μια ψεύτικη αναφορά υπέρ της.

Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (Female genital mutilation - FMG), γνωστός επίσης με τον λανθασμένο όρο «γυναικεία περιτομή» έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως οι επεμβάσεις που αφορούν την μερική ή ολική αφαίρεση των εξωτερικών γεννητικών οργάνων της γυναίκας.Περίπου 140 εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν υποστεί σχετικό ακρωτηριασμό, ενώ δύο ακόμα εκατομμύρια κινδυνεύουν κάθε χρόνο. Ο τελετουργικός ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μία παράδοση που εξακολουθεί να ασκείται σε τουλάχιστον 29 χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, καθώς πιστεύεται πως προστατεύει την αγνότητα των κοριτσιών.



Η 32χρονη Leyla Hussein, είπε ότι πολλοί φοβήθηκαν να μιλήσουν εναντίον του FGM, επειδή ανησυχούν μήπως φανούν ότι «επικρίνουν έναν άλλο πολιτισμό».

Εκείνη αποφάσισε να διεξάγει ένα πείραμα για να δει «πόσο πολύ έχει προχωρήσει η πολιτική ορθότητα», αλλά στο τέλος έβαλε τα κλάματα.

Πλησιάζοντας περαστικούς με την αναφορά που υποστήριζε τον FGM, τους έλεγε ότι ήθελε να προστατεύσει «τον πολιτισμό της, (την κουλτούρα της), τις παραδόσεις της και τα δικαιώματά της» .

Μέσα σε μόλις 30 λεπτά, 19 άτομα υπέγραψαν λέγοντας ότι ναι μεν πίστευαν ότι η πρακτική του ακρωτηριασμού είναι λάθος,αλλά επειδή ήταν μέρος της κουλτούρας της Χουσεΐνπροσθέσανε τα ονόματά τους. Μόνο ένα άτομο αρνήθηκε ναυπογράψει!

Η εκστρατεία της κατά του FGM αποτελεί το αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ του καναλιού Channel 4, με τον τίτλο ‘The Cruel Cut’, το οποίο παρουσιάζει τις συγκλονιστικές σκηνές όπου ζητά από τους ανθρώπους να υπογράψουν την αίτηση.

Μιλώντας μετά το πείραμα στο Νορθάμπτον, η Χουσεΐν ξέσπασε σε κλάματα λέγοντας ότι φοβήθηκε από τις αντιδράσεις των ανθρώπων.

«Συνέχεια τους έλεγα “είναι απλά ένας ακρωτηριασμός”. Και εκείνοι έμοιαζαν να λένε “ναι , έχετε δίκιο”. Πώς μπορεί κάποιος να σκεφτεί ότι αυτό είναι εντάξει;»

Και πρόσθεσε : «Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων δεν είναι ο πολιτισμός, είναι η βία. Σταματήστε να χρησιμοποιείτε τη λέξη ‘πολιτισμό’. Αυτό συμβαίνει σε παιδιά. Είμαστε άνθρωποι, δεν μπορούμε να παρακολουθούμε να κόβουν παιδιά, δεν με νοιάζει σε τι πολιτισμό ανήκεις».

Η Χουσεΐν, η οποία είναι συν –ιδρύτρια του φιλανθρωπικού αντι-FGM σωματείου Daughters of Eve, ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών να αναλάβει την ευθύνη για την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την εξάλειψη του FGM στη Βρετανία.

Καμία κρατική υπηρεσία δεν φαίνεται να έχει την ευθύνη για την καταπολέμηση του FGM. Αντ’ αυτού, η εργασία κατανέμεται μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών, των  υπουργείων Υγείας και Παιδείας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και των Διωκτικών Αρχών. Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί την Χουσεΐν καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει μια συνέντευξη με την Υπουργό ΕσωτερικώνTheresa May και παρουσιάζει τις ιστορίες μιας ομάδας γυναικών που επέζησαν του FGM και ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, ορισμένες από τις οποίες έχουν μείνει με ακράτεια ούρων ή αδυναμία να αποκτήσουν παιδιά.


Περισσότερες από 66.000 γυναίκες στη Βρετανία έχουν ήδη υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και περίπου 24.000 κορίτσια βρίσκονται σε κίνδυνο.

Αν και η πρακτική αυτή έχει τεθεί εκτός νόμου στη Βρετανία από το 1985, εξακολουθεί να πραγματοποιείται. Τα θύματα είναι συνήθως από οικογένειες που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία από χώρες όπως η Σομαλία, το Σουδάν, η Σενεγάλη και η Αίγυπτος, όπου είναι πολύ διαδεδομένη αυτή η πρακτική. Η Χουσεΐν, η οποία υπέστη ακρωτηριασμό όταν ήταν επτά ετών στη Σομαλία, δήλωσε : "Τέσσερις γυναίκες με κρατούσαν κάτω και μου έκοψαν την κλειτορίδα. Ένιωθα κάθε κόψιμο. Φώναζα τόσο πολύ που έχασα τις αισθήσεις μου. "

Το ντοκιμαντέρ, που θα μεταδοθεί την επόμενη εβδομάδα, έρχεται μετά τη προειδοποίηση από την υπουργό υγείας Jane Ellison ότι ευάλωτες ομάδες κοριτσιών δεν τα καταφέρνουν επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να θεωρηθούν ότι είναι «πολιτισμικά αναίσθητοι».

«Εξ αιτίας αυτής της προσοχής μας, περιέργως καταλήξαμε να προσέχουμε αυτά τα ευάλωτα κορίτσια λιγότερο», είπε η Ellison.


Το Cruel Cut θα προβληθεί στο Channel 4 την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου στις 22: 45.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου