Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

ΗΠΑ: 1,2 εκατομμύριο μη Εβραίοι της Αμερικής αισθάνονται «Εβραίοι»

Μπορεί να μην είναι Εβραίοι, αλλά λένε ότι «αισθάνονται Εβραίοι».

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει άμεσος οικογενειακός ή θρησκευτικός δεσμός με τον Ιουδαϊσμό, περίπου 1,2 εκατομμύρια Αμερικανοί αισθάνονται ότι έχουν μια «εβραϊκή συγγένεια», με πολλούς να αναφέρουν μια «προσκόλληση στο Ισραήλ» και μια ισχυρή έλξη για τις πολιτιστικές πρακτικές του Ιουδαϊσμού, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Μια έρευνα για τους Εβραίους της Αμερικής, η οποία διεξήχθη από το Pew Research Center, ανέλυσε επίσης το σχεδόν 0,5 τοις εκατό του πληθυσμού των ΗΠΑ, που θεωρούν τους εαυτούς τους ότι είναι Εβραίοι, κατά κάποιο τρόπο, παρόλο που ανήκουν σε μια θρησκεία, εκτός του Ιουδαϊσμού και οι περισσότεροι δεν έχουν Εβραίους προγόνους ή Εβραίους μέλη της οικογένειας. [8 Ways Religion Impacts Your Life]

Σε πολιτικά θέματα, αυτή η ομάδα φαίνεται διαφορετική τόσο από τους κοσμικούς όσο και από τους θρησκευόμενους Εβραίους. Περίπου το 40 τοις εκατό είναι πολιτικά ‘συντηρητικοί’, σε σύγκριση με μόνο το 19 τοις εκατό των Εβραίων. Σχεδόν το 42 τοις εκατό των «Εβραίων από συγγένεια» είναι Ρεπουμπλικάνοι ή κλίνουν προς τους Ρεπουμπλικάνους - σε σύγκριση με το 41 τοις εκατό που είναι Δημοκρατικοί ή κλίνουν προς αυτούς. Αντίθετα , περίπου το 70 τοις εκατό των Εβραίων είναι συνδεδεμένοι με το Δημοκρατικό Κόμμα, με μόνο το 22 τοις εκατό να έχουν κλίση προς τους Ρεπουμπλικάνους.

Αυτή η ομάδα των Εβραίων από συγγένεια είναι επίσης έντονα συνδεδεμένη με την έννοια του Ισραήλ ως πατρίδα των Εβραίων - τόσο έντονα όσο εκείνοι που είναι πραγματικά Εβραίοι. Πιστεύουν, επίσης, το ίδιο όσο οι Αμερικάνο-Εβραίοι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν υποστηρίζουν το Ισραήλ αρκετά».

Μια μικρή μειονότητα αισθάνεται συνδεδεμένη με τον πολιτισμό μέσω της πρακτικής των εβραϊκών παραδόσεων ή ότι μοιράζεται «κοινές εβραϊκές αξίες». Το μεγαλύτερο μέρος, ή 60 τοις εκατό, δήλωσε ότι η γνώμη τους στηρίζεται σε θρησκευτικούς λόγους, με περισσότερους από τους μισούς να δηλώνουν ότι αισθάνονται Εβραίοι επειδή «ο Ιησούς ήταν Εβραίος».

Αυτό συνδυάζεται με μια άλλη έρευνα του Pew που δείχνει ισχυρή υποστήριξη προς το Ισραήλ από τους Ευαγγελικούς Χριστιανούς, το 82 τοις εκατό από τους οποίους πιστεύει ότι «ο Θεός έδωσε στον Εβραϊκό λαό το Ισραήλ», σε σύγκριση με μόνο το 40 τοις εκατό των Εβραίων της Αμερικής.

Μόνο μια μειοψηφία, ή περίπου το 25 τοις εκατό αυτής της ομάδας, έχει κάποιους εβραϊκούς οικογενειακούς δεσμούς, συχνά μέσα από κάποιο/α σύζυγο ή παππού και γιαγιά εβραϊκής καταγωγής. Περίπου το 7 τοις εκατό από αυτούς αισθάνονται «πολιτισμικά και εθνοτικά Εβραίοι», αλλά δεν είναι τόσο «ευλαβείς».

Η ευθυγράμμισή τους με τον Ιουδαϊσμό, ωστόσο , δεν μεταφράζεται σε στήριξη σε πραγματικά εβραϊκά ιδρύματα. Μόνο το 4 τοις εκατό των νοικοκυριών είχαν μέλη της οικογένειας που ανήκαν σε μια συναγωγή και μόνο το 7 τοις εκατό ανήκε σε κάποια εβραϊκή οργάνωση. Αυτό είναι και το επίπεδο συμμετοχής που έχουν οι κοσμικοί Εβραίο-Αμερικάνοι, αλλά πολύ χαμηλότερο από εκείνο των θρησκευόμενων Εβραίων.


ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου