Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΣΤΑ ΤΑΡΤΑΡΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ!

Μνημόνιο Memorandum

ΗΠΑ: 800.000 ομοσπονδιακοί δημόσιοι υπάλληλοι τέθηκαν σε προσωρινή διαθεσιμότητα

Μνημόνιο εξέδωσε και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου

Βρυξέλλες,Δ.Πορφύρης/Π.Σταφυλά

 Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έπαυσε επίσημα κάθε δραστηριότητα καθώς η Γερουσία και η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν για τον προϋπολογισμό. Περίπου 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι από το σύνολο των 2.000.000 θεωρήθηκαν ως μη « απαραίτητοι » και τέθηκαν σε προσωρινή παύση! Αποφασίσθηκε ότι για όσο διάστημα διαρκέσει αυτή η διαθεσιμότητα θα λαμβάνουν μια ελάχιστη μηνιαία αποζημίωση. Ωστόσο, η Νew York Times επικαλείται πηγές του Πενταγώνου που δήλωσαν ότι ακόμα και οι πολιτικοί υπάλληλοι της Εθνικής Άμυνας δε θα πληρώνονται για όσο διάστημα διαρκέσει η διαθεσιμότητα.

Στη Γερουσία την πλειοψηφία έχουν οι δημοκράτες και στη Βουλή των Αντιπροσώπων οι Ρεπουμπλικάνοι με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η απαιτούμενη συμφωνία για τον προυπολογισμό του κράτους λόγω ασυμφωνίας για το πρόγραμμα ιατρικής περίθαλψης. Έτσι, ο Λευκός Οικος υποχρεώθηκε να διατάξει την αναστολή των εργασιών κάποιων ομοσπονδιακών υπηρεσιών από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, τοπική ώρα Ουάσινγκτον.

ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΗΠΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Η Διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, κα  Sylvia M. Burwell δήλωσε ότι ‘ δυστυχώς δεν διαφαίνεται ότι ο Πρόεδρος θα υπογράψει κάποια απόφαση προϋπολογισμού την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 και επομένως οι υπηρεσίες πρέπει να διακόψουν κάθε δραστηριότητα ‘. Επί προεδρίας Bill Clinton το χειμώνα του 1995-1996 η αναστολή λειτουργίας των ομοσπονδιακών υπηρεσιών είχε διαρκέσει 22 ημέρες. Σε αυτήν την 19η παύση εργασιών στην Ιστορία των ΗΠΑ, το κράτος οφείλει να περιορίσει στο ελάχιστο τις παρεχόμενες υπηρεσίες του. Για παράδειγμα, σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ θα παραμείνουν κλειστά μουσεία, εθνικά πάρκα και άλλες συναφείς υπηρεσίες κρινόμενες ως ‘μη σημαντικές’. Ακόμα και το περίφημο Άγαλμα της Ελευθερίας θα παραμείνει κλειστό για τους επισκέπτες. Αντίθετα οι τομείς του στρατού που συμεριλαμβάνουν τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό είναι οι μόνες που θα συνεχίσουν κανονικά το έργο τους. Ο πρόεδρος Ομπάμα σε τηλεοπτικό μήνυμά του δεν παρέλειψε να κάνει ειδική μνεία στον αμερικανικό στρατό : « Εσείς και οι οικογένειές σας δεν αξίζετε αυτήν τη δυσλειτουργία του Κογκρέσου » ενώ καθησύχασε τους Αμερικανούς πολίτες ότι ‘οι στρατιωτικοί θα πληρωθούν, τα κοινωνικά επιδόματα θα δοθούν και το ταχυδρομείο θα το παραλάβετε’. Ωστόσο, οι κοινωνικές υπηρεσίες θα υπολειτουργούν με μειωμένο προσωπικό και δε θα επεξεργάζονται κανένα νέο φάκελο ή αίτημα.

Όλες οι ομοσπονδιακές δημόσιες υπηρεσίες θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας, οι λιγότερες μειώσεις προσωπικού παρατηρούνται στους τομείς Δικαιοσύνης και Ασφάλειας.

H New York Times σε άρθρο της ‘Ποιος θα πάει και ποιος δεν θα πάει για δουλειά σήμερα’ παραθέτει πίνακα με τους τομείς υπηρεσιών οι οποίες είτε θα είναι κλειστές είτε θα λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Πριν τα  μεσάνυχτα το Γραφείο Διοίκησης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου εξέδωσε Μνημόνιο ( Memorandum) προς τους διοικητές όλων των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

http://olympia.gr/2013/10/01/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου