Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Στο εδώλιο για εγκλήματα πολέμου πρώην κομμουνιστής υπουργός


Ο πρώην κομμουνιστής υπουργός Εσωτερικών της Ουγγαρίας,Μπέλα Μπίσκου (Béla Biszku), κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην καταστολή τηςΟυγγρικής Επανάστασης του 1965.

Εδώ και δύο δεκαετίες μετά την πτώση του κομμουνισμού, η ποινική δίωξη του Μπίσκου έγινε εφικτή κάτω από έναν νόμο που ορίζει πως τα εγκλήματα πολέμου και τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας δεν παραγράφονται. Ο νόμος του 2011, που ψηφίστηκε από τη δεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, επιτρέπει τη δίωξη των εγκλημάτων που έγιναν στη διάρκεια της κομμουνιστικής περιόδου στη χώρα.

Οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν ότι ο 92χρονος Μπίσκου, κατηγορείται για τον ρόλο του στην επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος που διέταξε τις δολοφονίες πολιτών κατά τη διάρκεια των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη Βουδαπέστη και στην πόλη Σαλγκοταριάν, τον Δεκέμβριο του 1956.

Η μεγαλύτερη ποινή για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουγγαρία είναι ισόβια κάθειρξη. Ο Μπίσκου θα βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, μέχρι να ξεκινήσει η δίκη του που αναμένεται να γίνει στους επόμενους τρεις μήνες.

Η σοβιετική επιτροπή στην οποία συμμετείχε ο Μπίσκου, δημιούργησε πολιτοφυλακές για την καταστολή της επανάστασης στην Ουγγαρία και θεωρείται υπαίτια για τον θάνατο 49 ανθρώπων που συμμετείχαν σε αυτή.

ΚΟ: Ο Béla Biszku γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1921 στοMarok του νομού Bereg της Ουγγαρίας. Οι γονείς του ήτανΕβραίοι αγρότες. Υπήρξε υπουργός Εσωτερικών κατά τα έτη 1957-1961 και ήταν το κύριο πρόσωπο που κατέστειλε την ουγγρική επανάσταση και τους αγωνιστές του 1956.  Το 1972 επιχείρησε πραξικόπημα κατά του (επίσης εβραϊκής καταγωγής) János Kádár (Γιάνος Κάνταρ) που είχε την εξουσία για 22 χρόνια (1966-1988).



ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ/ Πηγές: εδώ και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου